FOLLOW US: facebook twitter

Smili – Ένας Πολυχώρος Πολιτισμού γεννήθηκε στην Ολυμπία!

Ημερομηνία: 24-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός
Όμορφη βραδιά εγκαινίων από τους ιδιοκτήτες του Αλέξανδρο Παπαλάμπρο και Κατερίνα Αηδόνη-Quest ο Ιωάννης Κουγιανός-IONAS handpan-και η Δήμητρα Μπέρτσου

Ένα παλαιό ελαιοτριβείο σε ένα  μεγάλο ερειπωμένο βιομηχανικό οίκημα του 1920  στην οδό Πραξιτέλη και Κονδύλη που στην πορεία στέγασε κάποτε το πρώτο σχολικό κτίριο της Αρχαίας Ολυμπίας και τα μετέπειτα χρόνια ήταν απλώς ένα κτίριο- φάντασμα στις παρυφές της πόλης, μετατρέπεται πλέον χάρις στην φροντίδα δύο νέων ανθρώπων , σε Πολυχώρο Πολιτισμού!  Η… διαφορετική ματιά και η αγάπη για τις τέχνες, καθώς και ο σεβασμός στην ιστορία και την παράδοση του μαρμαρογλύπτη Αλέξανδρου Παπαλάμπρου και της συζύγου του  Κατερίνας Αηδόνη, ήταν αυτή που  «ευθύνεται» για το σημερινό εκπληκτικό αποτέλεσμα. Και κάπως έτσι, μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία εκεί που χωλαίνει η κρατική μέριμνα, εγένετο το  Smili, ένα παραδοσιακό κτίριο- κόσμημα στην Αρχαία Ολυμπία, που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής. Φίλοι, γνωστοί, φιλότεχνοι από όλη σχεδόν την Ηλεία, βρέθηκαν εκεί για να συγχαρούν τους ιδιοκτήτες του χώρου, να μάθουν για τις δραστηριότητες που υλοποιούνται στο Smili  και παράλληλα να ξεναγηθούν στο εργαστήρι του Αλέξανδρου, στον προσωπικό του χώρο όπου αφιερώνει πολλές ώρες της ημέρας για τα γλυπτά του ή  στα δημιουργικά εργαστήρια που κάνει για μικρούς και μεγάλους.

Αλέξανδρος Παπαλάμπρος και Κατερίνα Αηδήνη

 

Η βραδιά ήταν ξεχωριστή, αφού ο Αλέξανδρος Παπαλάμπρος, ευαισθητοποιημένος από τις τραγικές συνέπειες της τελευταίας καταστροφικής πυρκαγιάς, φιλοτέχνησε ένα έργο από μάρμαρο,  ένα κούτσουρο από τα καμένα της Ολυμπίας και στη συνέχεια το δημοπράτησε , όπου τα έσοδα θα διατεθούν σε πυρόπληκτους της περιοχής. Το γλυπτό τελικώς κατακυρώθηκε στον Σάββα Τσαμπατζόγλου που δήλωσε πανευτυχής όχι μόνο γιατί απέκτησε αυτό το έργο με τον ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και γιατί με τα χρήματα που διέθεσε για να το αποκτήσει θα βοηθούν κάποιες πυρόπληκτες οικογένειες. Η βραδιά των εγκαινίων, είχε μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη, καθώς guest ήταν ο IONAS  handpan, ο δημοφιλής  στο εξωτερικό μουσικός Ιωάννης Κουγιανός που κατάγεται από την περιοχή της Ολυμπίας και που μας χάρισε μοναδικές στιγμές  αναπαράγοντας κοσμικούς ήχους και αρμονίες από  το Handpan του!  Τον Ιωάννη Κουγιανό χορεύοντας υπό τους ήχους του handpan, πλαισίωνε η χορεύτρια Δήμητρα Μπέρτσου, που εντυπωσίασε με τις χορευτικές της φιγούρες αυτοσχεδιάζοντας, ένα δίδυμο που μάγεψε στην κυριολεξία το κοινό! Το cetering φρόντισε με έναν άψογο μπουφέ και δροσερά ποτά, το touris club.

Το γλυπτό που δημοπρατήθηκε, κατακυρώθηκε στον Σάββα Τσαμπατζόγλου

 

«Κάναμε το όνειρό μας πραγματικότητα»

Οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες του smili, δήλωσαν πανευτυχείς που μετά από αρκετές δυσκολίες και περιπέτειες, κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Ο Αλέξανδρος Παπαλάμπρος μιλώντας στην Πρωινή τόνισε ότι « έχουμε φτιάξει με πολύ μεράκι αυτό το εργαστήρι γλυπτικής, θέλουμε να έρθει να το γνωρίσει ο κόσμος, να συμμετέχει αν θέλει στα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής, κεραμικής και ξυλογλυπτικής που κάνω σαν δημιουργική απασχόληση, ενώ παράλληλα υποδεχόμαστε πολλά γκρουπ τουριστών οργανωμένα από το εξωτερικό. Το κτίριο αυτό το ανακαινίσαμε το 2020 κρατώντας την αρχιτεκτονική του, με σεβασμό στην ιστορία του και πιστεύω ότι θα αρέσει σε όλους».

Σε ότι αφορά το μαρμάρινο έργο του που δημοπράτησε τόνισε ότι «αυτό ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω σαν μια μικρή κίνηση αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας που βίωσαν πάλι αυτή την νέα καταστροφή με τις φωτιές. Ένα κύκλος τραγικός που εύχομαι να κλείσει εδώ, γιατί η Ολυμπία και γενικά η χώρα μας δεν αντέχει άλλη καταστροφή. Το μαύρο τοπίο πάντα θα μας πληγώνει…»

Από την πλευρά της η Κατερίνα Αηδόνη αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν θέσει για την αξιοποίηση του κτιρίου. « Ήταν ένα όνειρο χρόνων για μας, καταφέραμε να ανακαινίσουμε αυτό το κτίριο και στόχος μας πέρα από τον προσωπικό χώρο, το εργαστήριο του Αλέξανδρου είναι να τον  μετατρέψουμε σε Πολυχώρο Πολιτισμού, να φιλοξενεί  παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, διάφορα workshop και γενικά ένας εναλλακτικός χώρος για τα παιδιά, κάτι που έλειπε από την περιοχή μας. Είναι ένας χώρος αρκετά όμορφος, που τον φτιάξαμε με μεράκι, πολύ προσωπική δουλειά με την βοήθεια μιας διακοσμήτριας εσωτερικών χώρων από την Αθήνα και οι παρεμβάσεις που κάναμε ήταν οι ελάχιστα δυνατές, κυρίως αποξηλώσεις για να πάρει την αρχική του μορφή, να φανεί η πέτρα στους τοίχους, τα ξύλινα ταβάνια κλπ γιατί παρά την ιστορία του στην πορεία βεβηλώθηκε. Όταν μας αποκαλύφθηκε, ήταν μια πραγματική έκπληξη, κρυβόταν ένας θησαυρός κάτω από τους σοβάδες και τα κόντρα πλακέ»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος