FOLLOW US: facebook twitter

Τρύφωνας Αθανασόπουλος: Σκέψεις και προτάσεις εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς

Ημερομηνία: 10-09-2020 | Συντάκτης:
Του Τρύφωνα Αθανασόπουλου, προέδρου της ΕΛΜΕ Ηλείας

Εύχομαι καλή σχολική χρονιά με υγεία, αισιοδοξία και δύναμη σε όλους τους συναδέλφους, τους μαθητές και τους γονείς τους.

Καταρχήν να ξεκινήσουμε το βασικό, ότι η ανάπτυξη του παιδιού γνωστική – ψυχολογική είναι κοινωνικά προσδιορισμένη. Αν πάμε για δεύτερη χρονιά με εξ αποστάσεως και εκ περιτροπής εκπαίδευση είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανάπτυξη των παιδιών.

Άρα είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν όλοι οι όροι και προϋποθέσεις έτσι ώστε με ασφάλεια όλα τα παιδιά, δια ζώσης να έχουν πρόσβαση εκπαιδευτική διαδικασία.

Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις, που από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς τα εκπαιδευτικά σωματεία μαζί με τις ενώσεις γονέων και τους μαθητές έχουν αναδείξει σε σχέση με την εξεύρεση σχολικών αιθουσών, την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια και οι μαθητές να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Το προηγούμενο Σάββατο 05/09/2020 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας εκεί διατυπώθηκαν  σημαντικές προτάσεις (από όλους τους συναδέλφους  που μίλησαν σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων) θα κάνω μία μικρή αναφορά:

  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών, κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους συναδέλφους που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όσον αφορά την τοποθέτησή τους στα σχολεία.
  • Μέσα προστασίας υγιεινής και καθαριότητας για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με την αποκλειστική ευθύνη του Κράτους.
  • Να στελεχωθούν πλήρως με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας όλα τα σχολεία.
  • Διενέργεια δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση και οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.

Τα μηνύματα που φθάνουν στα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας αναφέρουν ότι αρκετοί Δήμοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον καθαρισμό των σχολείων με βάση τις προδιαγραφές που βάζει το ίδιο το υπουργείο (παρουσία προσωπικού καθαριότητας τις ώρες λειτουργεί το σχολείο). Επίσης μας ανέφεραν ότι ακόμα δεν έχουν φτάσει οι μάσκες στους  Δήμους.

Όλοι οι μαθητές δικαιούνται ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη δημόσια παιδεία.

Και ενώ συμβαίνουν όλα τα πιο πάνω κάποιοι μαθητές γονείς και εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα που τους δημιουργεί η κυβέρνηση της ΝΔ  καταργώντας 14 ολιγομελή τμήματα στα ΓΕΛ Ανδρίτσαινας, Βασιλακίου, Βουνάργου, Καλλιθέας, Καράτουλα, Λαμπείας, Νέας Φιγαλείας και Σιμόπουλου.

Η ΕΛΜΕ Ηλείας αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωση, παράσταση διαμαρτυρίας στην  διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνεντεύξεις, τηλεφωνική παρέμβαση στο γραφείο της Υπουργού Παιδείας και έθεσε το θέμα στην ΟΛΜΕ. Παράλληλα είχαμε αρκετές και έντονες αντιδράσεις από συλλόγους γονέων εκπαιδευτικών και μαθητές πολιτικούς φορείς και Δήμους.

Οι έντονες κοινωνικές αντιδράσεις ανάγκασαν το Υπουργείο να αναθεωρήσει την αρχική του απόφαση και να εγκρίνει κάποια ολιγομελή τμήματα. Θεωρούμε αυτονόητη την έγκριση όλων των τμημάτων ώστε να μην υπάρχουν παιδιά «κατώτερου Θεού»

Η νέα σχολική χρονιά, που θα είναι εντελώς διαφορετική, θα χρειαστεί περισσότερο από ποτέ να  παλέψουμε συλλογικά για τη μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζει.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος