FOLLOW US: facebook twitter

Σκαραβαίος: Πριν από 75 χρόνια ξεκίνησε η βιομηχανική πορεία του

Ημερομηνία: 31-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Αν και το πρότζεκτ που θα γεννούσε τον μυθικό Σκαραβαίο ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο, η βιομηχανική παραγωγή μεγάλης κλίμακας ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου 1945.

Ο Σκαραβαίος αποκαλύφθηκε το 1938 και ήταν το πνευματικό τέκνο του Ferdinand Porsche. Εξελίχτηκε από τη Volkswagen με εντολή της ναζιστικής κυβέρνησης, με στόχο να κατασκευάσει ένα προσιτό αυτοκίνητο για το λαό.

Το περισσότερο προπαγανδιστικό και επικοινωνιακό πρότζεκτ πήρε το όνομα «Kraft Durch Freude» (Δύναμη διά Μέσου της Χαράς) ή KDF-Wagen. Ο πόλεμος όμως έθεσε σε αναμονή αυτό που θα γινόταν αργότερα ο μυθικός Σκαραβαίος, δεδομένου ότι προτεραιότητα στη ναζιστική Γερμανία είχε η παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Θα έπρεπε να έρθει η 27η Δεκεμβρίου 1945, ακριβώς 75 χρόνια πριν από εκείνη την ημέρα, για να ξεκινήσει το εργοστάσιο του Wolfsburg την παραγωγή μεγάλης κλίμακας. Μέχρι τότε, μόλις 630 KDF-Wagen είχαν περάσει από τη γραμμή παραγωγής.

Εκείνη την εποχή, οι επιχειρήσεις διευθύνονταν από τον ταγματάρχη Ivan Hirst, Βρετανό αξιωματικό, καθώς η Γερμανία είχε χωριστεί σε τέσσερις ζώνες κατοχής με τη Βρετανία να διοικεί τη βορειοδυτική Γερμανία.

https://www.drive.gr/sites/default/files/styles/620_width_scale/public/inline-images/DB2020NR00667_medium.jpg?itok=2l1EBo0EΟ 1.000στός Σκαραβαίος αφήνει πίσω του τη γραμμή παραγωγής του Wolfsburg τον Μάρτιο του 1946. Ο ταγματάρχης Ivan Hirst είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι του. 

Συγκεκριμένα, αυτό περιλάμβανε και την κάλυψη των αναγκών κινητικότητας εντός της ζώνης κατοχής. Προς επίλυση αυτού του ζητήματος, η βρετανική κυβέρνηση είχε ήδη παραγγείλει 20.000 οχήματα τον Αύγουστο του 1945 με την υποχρέωση αυτά να παραδοθούν τον Ιούλιο του επόμενου έτους. Η παραγγελία αυτή αντιμετώπιζε πλείστα όσα προβλήματα από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και έλλειψη πρώτων υλών, σε ένα εργοστάσιο που εν μέρει είχε καταστραφεί από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς μερικούς μήνες νωρίτερα.

https://www.drive.gr/sites/default/files/styles/620_width_scale/public/inline-images/DB2020NR00666_medium.jpg?itok=qmo20fe-To Volkswagen Typ 1 ξεκίνησε την βιομηχανική παραγωγή του σε μεγάλη κλίμακα σαν σήμερα 27 Δεκεμβρίου, πριν από 75 χρόνια.

Οι αντιξοότητες δεν φάνηκε να πτοούν τον Hirst που ήταν ένας άνθρωπος με τεράστια προσαρμοστικότητα. Η παραγωγή θα ξεκινούσε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα υπό συνθήκες που κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει και επικές, με 55 αυτοκίνητα να κατασκευάζονταν πριν από το τέλος του 1945. Ο ρυθμός παραγωγής του μικρού Volkswagen θα έφτανε τα χίλια οχήματα μηνιαίως το 1946, με τη συνολική παραγωγή να σπάει το φράγμα των 10.000 Σκαραβαίων τον Οκτώβριο, και η εξαγωγή του θα ξεκινούσε το 1947.

Η επιτυχία θα ερχόταν ταχύτερα από το αναμενόμενο, με το σπάσιμο του φράγματος του ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων να έρχεται το 1955. Ο Σκαραβαίος θα τέλειωνε την καριέρα του το 2003, ύστερα από 21,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 15,8 εκατ. κατασκευάστηκαν στη Γερμανία.

Πηγή: drive.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος