FOLLOW US: facebook twitter

Σήμερα το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες

Ημερομηνία: 06-05-2019 | Συγγραφέας:

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις κατατίθεται σήμερα, όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Η υπουργός σημείωσε συγκεκριμένα, ότι «σε κάθε περίπτωση τη Δευτέρα» θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι 120 δόσεις για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία, καθώς και πολύ σημαντικές εργασιακές διατάξεις.

«Η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προσφέρει τεράστια ανακούφιση, καθώς από αυτήν μπορούν να ωφεληθούν 1,3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7».

Οι αγρότες

Ειδικά για τους αγρότες, η Ε. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι θα γίνεται «κούρεμα» προσαυξήσεων κατά 100%, ενώ, για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, θα αυξηθεί το όριο οφειλών που μπορούν να έχουν, προκειμένου να λάβουν σύνταξη, από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα, σε 6.000 ευρώ.

Όπως τόνισε, «το καινοτόμο στοιχείο που εισάγει αυτή η ρύθμιση, είναι ότι, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει “κούρεμα” της βασικής οφειλής. Οι εισφορές του ασφαλισμένου από το 2002 θα υπολογίζονται με βάση το ελάχιστο ποσό που προβλέπει ο νόμος 4387/16, δηλαδή περίπου 160 ευρώ το μήνα. Από αυτόν τον επανυπολογισμό θα προκύπτει το “κούρεμα” της βασικής οφειλής. Στη συνέχεια, θα γίνεται “κούρεμα” προσαυξήσεων κατά 85% και ο συνδυασμός αυτών των δύο “κουρεμάτων” θα οδηγεί σε μία νέα οφειλή, μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, η οποία θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ».

Οι εγκλωβισμένοι συνταξιούχοι

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι είναι σήμερα εγκλωβισμένοι, καθώς, ενώ έχουν τις λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, διότι έχουν οφειλές που ξεπερνούν ένα ορισμένο ύψος. Σύμφωνα με το Έθνος, πρόκειται για ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες, όπως και µερικές χιλιάδες ανεξάρτητα απασχολούµενους (κυρίως µηχανικούς), ηλικίας κυρίως άνω των 62 ετών, που δεν µπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών. Συνολικά οφείλουν στα Ταµεία σχεδόν 3,5 δισ.

«Οι άνθρωποι αυτοί, μέχρι σήμερα, δεν έχουν καμία προοπτική, διότι δεν έχουν κανένα έσοδο, για να αποπληρώσουν την οφειλή τους. Με τη ρύθμιση που φέρνουμε, θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη αμέσως και να αποπληρώσουν την οφειλή τους, μέσω μίας μικρής μηνιαίας παρακράτησης», σημειώνει η υπουργός.

Οι μη μισθωτοί

Το Έθνος προσθέτει, ότι η εξίσωση για τους µη µισθωτούς που οφείλουν σηµαντικό ποσό ανεξόφλητων εισφορών και γι’ αυτό τον λόγο στερούνται τη σύνταξή τους, ενώ έχουν θεµελιωµένοδικαίωµα, αναµένεται να είναι απλή. Η εν λόγω µέριµνα της ρύθµισης αφορά όσους ασφαλισµένους του πρ. ΟΑΕΕ οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, ασφαλισµένους του πρ. ΕΤΑΑ που οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ και τουπρ. ΟΓΑ που χρωστούν πάνω από 4.000 ευρώ.

Η περίπτωση των εφάπαξ

Αν έχουν καταβληθεί εφάπαξ ποσά για την εξόφληση ασφαλιστικών οφειλών µε σκοπό τη συνταξιοδότηση, αλλά δεν επαρκούν ώστε η οφειλή να πέσει κάτω από τα προβλεπόµενα όρια, η οφειλή υπάγεται στη νέα ρύθµιση µε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Αναλυτικά ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Η αρχική οφειλή, όπως ήταν πριν πληρώσουν οι ασφαλισµένοι τα εφάπαξ ποσά (δίχως δηλαδή τον συνυπολογισµό των καταβολών), επανυπολογίζεται και «κουρεύεται» αντίστοιχα.Από το νέο ποσό της οφειλής, που µπορεί να είναι και κατά 65% «κουρεµένο», αφαιρείται το ποσό που έχει καταβληθεί. Το νέο χρέος που αποµένει εντάσσεται στη ρύθµιση των 120 δόσεων. Αν όµως το ποσό της νέας οφειλής, όπως προκύπτει µετά τον επανυπολογισµό, είναι µικρότερο από αυτό που καταβλήθηκε, το υπερβάλλον δεν αναζητείται.

Εφόσον η αίτηση συνταξιοδότησης δεν µπορεί να υποβληθεί άµεσα µετά τη ρύθµιση, ο οφειλέτης καταβάλλει τις δόσεις κάθε µήνακαι µέχρι να αποπληρωθεί το υπερβάλλον ποσό (πάνω από τις 20.000 ευρώ για πρώην ΟΑΕΕ, 15.000 ευρώ για πρώην ΕΤΑΑ και 6.000 ευρώ για πρώην ΟΓΑ), ώστε να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Το δοσολόγιο το επιλέγει ο ασφαλισµένος σε έως 120 δόσεις, µε ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ για τους αγρότες και τα 50 ευρώ για τους υπόλοιπους (ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ).

Από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων της ρύθµισης. Στο χρονικό διάστηµα που µεσολαβεί µέχρι οι υπηρεσίες να βγάλουν την απόφαση συνταξιοδότησης, ο ασφαλισµένος δεν πληρώνει δόσεις. Οι δόσεις που αντιστοιχούν στο µεσοδιάστηµαπαρακρατούνται αθροιστικά από το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αναδροµικά. ∆ηλαδή όταν θα εκδοθεί η σύνταξη -όπως συµβαίνειπαγίως-, ο ασφαλισµένος θα λάβει εκτός από το πρώτο µηνιάτικο και αναδροµικά ποσά για την περίοδο από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της σύνταξης. Γι’ αυτή την περίοδο της αναµονής οι δόσεις της ρύθµισης θα παρακρατηθούν από τα αναδροµικά της σύνταξης.

Ειδικά κατά την περίοδο χορήγησης προσωρινής σύνταξης παρακρατούνται από τη σύνταξη τα ποσά που αντιστοιχούν στο ελάχιστο ποσό δόσης, δηλαδή 30 ευρώ για τους αγρότες και 50 για τους υπόλοιπους. Η διαφορά µεταξύ του ποσού της οφειλόµενης δόσης και του παρακρατηθέντος ελάχιστου ποσού δόσης παρακρατείται αθροιστικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης που καταβάλλεται αναδροµικά για το διάστηµα αυτό.

Μετά την έκδοση της οριστικής σύνταξης και τον συµψηφισµό των δικαιούµενωναναδροµικών µε τα ποσά δόσεων που οφείλονται για το διάστηµα της αναµονής ή της χορήγησης προσωρινής σύνταξης, οι επόµενες δόσεις παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης κάθε µήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ