FOLLOW US: facebook twitter

Σήμερα στο ΥπΑΑΤ το ραντεβού Ηλείων αγροτών

Ημερομηνία: 29-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
Ποια είναι η ατζέντα των αιτημάτων που συζητήθηκαν στην σύσκεψη του Σαββάτου από την Ο,Π Αμαλιάδας και των βουλευτών και πολιτικών εκπροσώπων του νομού

Με συγκεκριμένο πακέτο αιτημάτων ανά χείρας, θα συναντηθούν σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη στην Αθήνα, ο πρόεδρος Χρήστος Βαλιανάτος και τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών του αγροτικού συνεταιρισμού Ηλείας, προκειμένου να ζητήσουν να δοθούν λύση στα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα των αγροτών του νομού. Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης «πρωταγωνιστούν» το βασικό αίτημα της Ο.Π να μην εξαιρεθεί, από το 2021 έως το 2027 η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας από το καθεστώς της στρεμματικής ενίσχυσης, η αναγκαιότητα εφαρμογής του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής σταφίδας αντίστοιχο των αμπελώνων οινοποίησης, καθώς και η παραχώρηση παλαιών και ανεκμετάλλευτων κτιρίων – κυρίως αποθηκών πρώην ΑΣΟ-  στους υγιείς και αναγνωρισμένους αγροτικού συνεταιρισμούς του νομού μας.

Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν στην σύσκεψη που συγκάλεσε το μεσημέρι του Σαββάτου ενόψει της σημερινής συνάντησης στο ΥπΑΑΤ, ο  πρόεδρος της Ο.Π  Χρήστος Βαλιανάτος στα γραφεία του συνεταιρισμού στην Αμαλιάδα, με τους βουλευτές και τοπικούς φορείς του νομού, με στόχο να βρει  υποστηρικτές των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Στην σύσκεψη του Σαββάτου παρευρέθηκαν οι βουλευτές  της Ανδρέας Νικολακόπουλος, του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανός, του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα,  του Περιφερειακού Συμβούλου και πρόεδρου της ΠΕΝΑ Θοδωρή Βασιλόπουλου και εκπροσώπων βουλευτών. Άπαντες δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν με κάθε τρόπο τα αιτήματα των αγροτών της Ηλείας.

Ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος ανάλυσε τα προβλήματα καθώς και τα αιτήματα που θα θέσουν στην σημερινή συνάντηση με τον κ. Βορίδη και ζήτησε να παραστούν και όσοι εκ των βουλευτών μπορούν.

Ο κ. Βαλαιανάτος υπογράμμισε ότι « Έχουμε ήδη στείλει στον Υπουργό το υπόμνημά μας- η Πρωινή το είχε δημοσιεύσει στην περασμένη Δευτέρα-  αλλά θα πρέπει να κάνουμε αγώνες ώστε να μην βγει εκτός της στρεμματικής ενίσχυσης η βιομ. Ντομάτα και να παραχωρηθούν τα κτίρια του πρώην ΑΣΟ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά».

Δηλώσεις στην σύσκεψη έκαναν και οι παριστάμενοι βουλευτές. Ο Δ. Καλαματιανός τόνισε ότι έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους αγρότες και τους συνεταρισμούς του νομού μας καθώς η αγροτική οικονομία αποτελεί βασικό πυρήνα ανάπτυξης για τον τόπο μας. «Θα πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την υπογειοποίηση του αρδευτικού μας δικτύου και να βρίσκονται πάντα οι πόροι για να αποζημιώνονται άμεσα οι αγρότες από τις φυσικές καταστροφές».

Ο Α. Νικολακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι να στηρίξει τα συνεργατικά σχήματα, να προχωρήσει σε αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και μια σειρά άλλων θεμάτων που θα συζητήσουμε τη Δευτέρα με τον Υπουργό. Εμείς είμαστε εδώ πλάι στους αγρότες και θα τους στηρίζουμε».
Ο  Μ. Κατρίνης τόνισε ότι «οφείλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα του νομού μας με κάθε τρόπο. Θα πρέπει άμεσα να γίνει αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι αποζημιώσεις στους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές να δίνονται άμεσα. Εγώ είμαι δίπλα στους αγρότες και στηρίζω τα δίκαια αιτήματά τους».

Ο πρώην βουλευτής Μ.  Μπαλαούρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργατικτότητα στην Ηλεία. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει όλοι μαζί να δούμε. Στον αγροτικό τομέα άλλαξαν πολλά προς τη σωστή κατεύθυνση τα τελευταία 4 χρόνια αλλά αυτό δεν φτάνει. Θα πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε».

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ Θοδωρής Βασιλόπουλος ανέφερε ότι πιστεύει πως με τον νέο υπουργό θα βρουν λύσεις και θα παραχωρηθούν τα κτίρια του πρώην ΑΣΟ στους υγιείς συνεταιρισμούς ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους και να αναβαθμιστούν τα ακίνητα αυτά που είναι εγκαταλελειμμένα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος