FOLLOW US: facebook twitter

Σήμερα γάμος γίνεται σ’ ωραίο περιβόλι…

Ημερομηνία: 13-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

gamos-salmwni2Τον παραδοσιακό γάμο αναβίωσαν στην γιορτή τους οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού Σαλμώνης σε μια υπέροχη βραδιά  

Με έναν παραδοσιακό γάμο από τα παλιά, αναβιώνοντας τα ήθη και τα έθιμα που χάνονται στους μοντέρνους καιρούς και που ίσως κρατούν ακόμα στα χωριά, αποχαιρέτισαν την σχολική χρονιά το Σάββατο το απόγευμα, οι μαθητές και οι  δάσκαλοι του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου Σαλμώνης, διοργανώνοντας ένα χαρούμενο γιορτάσι στο οποίο συμμετείχε όλο το χωριό!  Η νύφη και ο γαμπρός κατέφτασαν με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και και γαμήλιων τραγουδιών και τα έθιμα τηρήθηκαν από την αρχή μέχρι το τέλος! Το προαύλιο του σχολείου μετατράπηκε σε σκηνικό θεάτρου, για να ξεδιπλωθεί η παράσταση, όπου είχαν στηθεί το σαλόνι της υποδοχής με τα κουφέτα και το κρασί για τα καλορίζικα, τα προικιά της νύφης με τα ασπροκέντια στα μπαούλα, έγιναν κανονικά τα προκοσύμφωνα και οι συμφωνίες των συμπεθέρων και μετά ακολούθησε η προετοιμασία του γάμου.

gamos-salmwniΗ νύφη ντύθηκε από τις φίλες της, έγραψε στο γοβάκι της τα ονόματα των ελεύθερων κοριτσιών, το… ξύρισμα του γαμπρού από τους φίλους του και το συμπεθεριό ετοιμάστηκε για το μυστήριο. Η νύφη συνοδευόμενη από λαϊκούς οργανοπαίχτες έφτασε στο χώρο του μυστηρίου, ο πατέρας την παρέδωσε στο γαμπρό, της πρόσφερε την ανθοδέσμη της και… εγένετο γάμος!

gamos-salmwni4«Σήμερα γάμος γίνεται σ ωραίο περιβόλι» το παραδοσιακό γαμήλιο τραγούδι, τα δάκρυα από την μάνα για τον «αποχωρισμό από την κόρη» κι ύστερα όλοι μαζί έσυραν το χορό και ξεκίνησε το πανηγύρι στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι καλεσμένοι, οι γονείς των παιδιών, οι δάσκαλοι, ο κόσμος όλος και ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι και γαμήλιο δείπνο!

gamos-salmwni3

Οι δασκάλες Μαρία Βγενοπούλου και Διονυσία Τσάμη και η νηπιαγωγός Σοφία Χορηγά, έκαναν μια φανταστική δουλειά, προετοιμάζοντας εδώ και πολύ καιρό την εκδήλωση, ενώ το προαύλιο του σχολείου μετατράπηκε σε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο. Τα θαυμάσια ασπροκέντια διέθεσαν εθελοντικά για τις ανάγκες της παράστασης κάτοικοι του χωριού, όπως και τα έπιπλα που μεταφέρθηκαν στο χώρο για να γίνει ο γάμος.

Στους παλιότερους η εκδήλωση ξύπνησε μνήμες και θύμησες από παλιότερους γάμους στο χωριό, ενώ οι νεότεροι και κυρίως τα παιδιά, έμαθαν πόσο σοβαρή υπόθεση ήταν για εκείνα τα χρόνια ο γάμος και με ποια ιεροτελεστία γινόταν όλη η προετοιμασία για να έχει το ζευγάρι μια ευτυχισμένη ζωή. Πολλά μπράβο στους μαθητές και τις δασκάλες τους που για μια ακόμα χρονιά εξέπληξαν όσους συμμετείχαν στο γαμήλιο γιορτάσι!!!

φωτο: Όλγα Βενιζέλου-Ρουβά


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος