FOLLOW US: facebook twitter

Το σημείωμα του εκδότη: Σεβασμός στην Ηλεία

Ημερομηνία: 17-04-2020 | Συντάκτης:

Μπορεί το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα να καταγράφηκε  στη Θεσσαλονίκη, αναμφίβολα όμως ο νομός που δέχθηκε πρώτος το ισχυρότερο πλήγμα από τον ιό, ήταν η Ηλεία. Με 47 κρούσματα σε έναν νόμο 160.000 κατοίκων και τον αείμνηστο Μανώλη Αγιομυργιαννάκη να είναι ο πρώτος που νικήθηκε από τον ιό, ο νομός βρέθηκε από την πρώτη στιγμή σε μια δίνη που αναστάτωσε την κοινωνία και τη Δημόσια Υγεία, ενώ βύθισε ακαριαία την τοπική οικονομία.

Όπως ίσως θα θυμάστε, τα πρώτα μέτρα καραντίνας λήφθηκαν για την Ηλεία και την Αχαΐα λίγες μέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα, τερματίζοντας κάθε δραστηριότητα. Στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου και στη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας σήμανε συναγερμός για την αντιμετώπιση των ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ η αγορά νέκρωσε αμέσως. Προτού μπει όλη η χώρα σε καραντίνα διαρκείας και δοκιμαστεί οικονομικά από αυτήν την κατάσταση, η Ηλεία ήδη βίωνε τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ακυρώθηκαν σχεδόν αμέσως όλες οι τουριστικές κρατήσεις που ήταν προγραμματισμένες ενόψει της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις 12 Μαρτίου, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει γίνει αλλά να έχει αναβληθεί, καθώς και όλες οι αφίξεις σχολικού τουρισμού στον Πύργο και στην Ολυμπία. Οι καφετέριες και τα εστιατόρια άδειασαν, τα εμπορικά καταστήματα επίσης, και  νομός πήρε την κατηφόρα πριν καν μπει ο Μάρτιος, ενώ τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα στήριξης ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από τις 18 Μαρτίου και μόνο για όσες επιχειρήσεις είχαν κλείσει με κρατική εντολή.

Μέχρι να αντιληφθεί η κυβέρνηση τη σοβαρότητα της κατάστασης,  η ηλειακή οικονομία κάθε μέρα βυθιζόταν στην ύφεση βαθύτερα από κάθε άλλη περιοχή πανελλαδικά.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Για να αντιληφθούν άπαντες ότι η Ηλεία δεν έχει υποστεί την ίδια ζημιά με άλλες περιοχές όπως π.χ. η Αιτωλοακαρνανία ή η Λακωνία, με ελάχιστα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό τους και με παύση της εμπορικής δραστηριότητας αρκετά αργότερα από εμάς. Επίσης η Ηλεία αντιμετώπισε με απόλυτη επιτυχία τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και περιόρισε δραστικά τη διασπορά.

Για αυτό ο νομός θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο «πείραμα» -με την καλή έννοια- για την κυβέρνηση, ως προς την άρση των μέτρων και ως προς τη στήριξη της οικονομίας και της Δημόσιας Υγείας. Με απλά λόγια, μπορεί από εδώ να ξεκινήσει πιλοτικά η άρση περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, η διενέργεια μαζικών τεστ κορονοϊού στους πολίτες με ταυτόχρονη ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, καθώς και η οικονομική στήριξη της περιοχής μέσα από εξειδικευμένο αναπτυξιακό πλαίσιο.

Για παράδειγμα, έχει σχέδιο η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τουριστικής καθίζησης; Ας το ξεκινήσει σε επίπεδο Ηλείας ή έστω σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για να δει αν είναι εφικτή και πετυχημένη η πανελλαδική εφαρμογή του. Έχει σχέδιο για την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας; Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν! Πού θα βρει ιδανικότερα από τον ηλειακό κάμπο; Έχει σχέδιο για την ανάκαμψη της εμπορικής δραστηριότητας; Ας το ξεκινήσει από την αγορά τη δικιά μας. Έχει σχέδιο να ενισχύσει την αυτοδιοίκηση ώστε να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών; Ας κάνει την αρχή της ψηφιακής επανάστασης επιλέγοντας δήμους του νομού για την εφαρμογή της.

Η Ηλεία δεν αντέχει άλλα χτυπήματα ούτε να είναι μια ζωή το αποπαίδι. Σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος από κάθε άλλο περιφερειακό νομό (μαζί με την Καστοριά, για να μην είμαι άδικος), υπέστη τη σοβαρότερη οικονομική ζημιά και τώρα απαιτεί αυτό που της αναλογεί. Να στηριχθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά ώστε να γίνει νομός-πρότυπο. Και εκτός από την κυβέρνηση, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή οφείλει να παραδεχθεί το ανεπίτρεπτο λἀθος της να έρθει άρον άρον να πάρει τη Φλόγα και να φύγει, ορίζοντας εκ νέου τελετή Αφής και Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία. Και μην ακούσω ευφυολογήματα του τύπου «η Φλόγα είναι άσβεστη». Είναι ζήτημα σεβασμού προς την Ολυμπία και προς όλη την Ηλεία.

Ο εκδότης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος