FOLLOW US: facebook twitter

Το σημείωμα του εκδότη: Σε «βαθύ κόκκινο» το ιικό φορτίο της όξυνσης

Ημερομηνία: 16-03-2021 | Συντάκτης:

Οι δημοκρατίες είναι ζώσες οντότητες. Είναι  ζωντανοί οργανισμοί. Καθημερινά αρρωσταίνουν, προσβάλλονται από ιούς και μικρόβια, θεραπεύονται, υποτροπιάζουν, ξανανιώνουν. Κάποιες ασθένειες είναι μακροχρόνιες και κάποιες εξαιρετικά βραχείες. Η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία έχει περάσει πολλά στον σύντομο βίο της.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία στο μυαλό των σοβαρών ιστορικών ότι η περίοδος της Μεταπολίτευσης υπήρξε μακράν η πλέον ειρηνική στην ιστορία των διακοσίων χρόνων του νεοελληνικού κράτους. Και δεν υπάρχει πιο ανιστόρητο σύνθημα από το περιλάλητο «η χούντα δεν τελείωσε το 73’». Με συγχωρείτε αλλά τελείωσε. Για την ακρίβεια τελείωσε στις 24 Ιουλίου 1974, τέσσερις μέρες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Τώρα, αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας περιόδου, της οποίας τα φαινόμενα προσομοιάζουν υπερβολικά με εκείνες της μαύρης επταετίας των Απριλιανών, είναι σίγουρα ένα ζήτημα υπό συζήτηση.

Διάβασα τις προάλλες το άρθρο ενός αγανακτισμένου συντάκτη σε γνωστή ενημερωτική ιστοσελίδα του πάλαι ποτέ συγκροτήματος, ο οποίος ωρυόταν, επισημαίνοντας ότι είναι «επικίνδυνος κατήφορος και ιστορική ύβρις να μιλούν τώρα κάποιοι για Χούντα όταν η Ελλάδα έζησε στο πετσί της τι ήταν πραγματικά η Χούντα». Δυστυχώς κάποιοι γνωρίζουμε και τι ήταν η χούντα, και ποιο είναι το ειδεχθές πρόσωπο της αστυνομοκρατίας. Ναι, δεν έχουν βγει τα τανκς στους δρόμους, είναι αλήθεια. Ναι, η Βουλή είναι ανοιχτή, αν και υπολειτουργεί, σε επίπεδο συνταγματικότητας και δημοκρατικότητας, όχι σε επίπεδο παραγωγής νομοθετημάτων, παραγωγή η οποία για την συγκυρία  που διανύουμε είναι αναπάντεχα οργιώδης. Ναι, δεν έχουμε εξορίες σε νησιά και βουνοκορφές.

Όμως, ένα ματωμένο σώμα είναι πάντα ένα ματωμένο σώμα. Τα βασανιστήρια είναι πάντα βασανιστήρια. Το ξύλο είναι πάντα το ίδιο ξύλο. Η σεξουαλική κακοποίηση και ο εξευτελισμός είναι πάντα ο ίδιος. Ο αυταρχισμός είναι πάντα αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις παραμένουν απαγορεύσεις.

Οικογένειες τραμπουκίζονται επειδή τόλμησαν να βγουν για λίγα λεπτά στην πλατεία και κάθισαν στα παγκάκια. Υπέργηρες κυρίες τιμωρούνται με το υπέρογκο πρόστιμο επειδή δεν είχαν μαζί τους ταυτότητα ή επειδή πωλούσαν χόρτα και κηπευτικά προϊόντα στον δρόμο. Ανήλικα παιδιά κρατήθηκαν εκδικητικά (;) στα μπουντρούμια της ΓΑΔΑ για δύο και τρία εικοσιτετράωρα επειδή βρέθηκαν στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή. Δεκάδες περιστατικά ακραίας βίας και καταγεγραμμένης αστυνομικής αυθαιρεσίας στην πρωτεύουσα και την Θεσσαλονίκη, μέσα λίγες μόνο ημέρες.

Συνολικά, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο καταγράφεται μία ραγδαία αύξηση της αστυνομικής βιαιότητας, αλλά, εξίσου ανησυχητικό, και του αυταρχικού λόγου, εκφερόμενου από υπουργούς και μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Διότι, όπως πληροφορηθήκαμε σε απευθείας μετάδοση από τον κ. Κυρανάκη, τον κ. Βορίδη και τον κ. Μπογδάνο, υπάρχουν ακόμα φάκελοι πολιτικών φρονημάτων στην ασφάλεια, ενώ η κ. Σπυράκη μας απαγόρευσε να βγαίνουμε στα μπαλκόνια μας, αν δεν προτιθέμεθα να χειροκροτήσουμε τα σώματα ασφαλείας

Επιπλέον, η αξιοπιστία της ενημέρωσης των παραδοσιακών Μ.Μ.Ε. είναι στο ναδίρ και η ελεύθερη έκφραση βρίσκεται ξεκάθαρα στο στόχαστρο. Ευτυχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν υποκαταστήσει σε σημαντικό βαθμό την ελεγκτική λειτουργία που οφείλουν να έχουν τα Μ.Μ.Ε. καθιστώντας την αφειδή και ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση των τελευταίων ανησυχητικά αναποτελεσματική για ένα ευρύ φάσμα του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού κοινού.

Ας ρίξει μια ματιά όποιος επιθυμεί στις εκφράσεις θυμού και γέλιου  που συνόδευσαν το προτελευταίο διάγγελμα  του πρωθυπουργού και θα καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Στο YouTube πάντως απενεργοποίησαν τα σχόλια για το συγκεκριμένο διάγγελμα, λόγω των πολλαπλασιαζόμενων ενδείξεων αποδοκιμασίας.  Δεν θα με εξέπληττε καθόλου αν στο άμεσο μέλλον η κυβέρνηση έφερνε ένα σχέδιο νόμου με σκοπό την απενεργοποίηση γενικώς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ήδη το προανήγγειλε με μία έννοια από το βήμα της Βουλής ο κ. πρωθυπουργός, διατεινόμενος ότι «σόσιαλ μίντια κάνουν κακό στη δημοκρατία.

Η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία πάσχει, αλλά όχι μόνο σήμερα. Έπασχε πάντοτε από έναν ιό που τον κληρονόμησε από τις προηγούμενες. Έναν ιό εν υπνώσει, που λένε και οι γιατροί, ο οποίος σποραδικά εμφανιζόταν στη διάρκεια του βίου της, ίσως όμως ποτέ τόσο εμφατικά.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι η Αριστερά διαδίδει σκόπιμα τον ιό, για να κρατάει την χώρα σε καραντίνα. Κάθε παρόμοια εμπρηστική δήλωση, κάθε αναίτιος και υπέρμετρα βίαιος ξυλοδαρμός πολίτη επιτείνει την όξυνση, η οποία έχει χτυπήσει πλέον βαθύ κόκκινο. Ίσως το παρακράτος να είναι πάλι εδώ, έξω από την πόρτα μας. Ίσως να ζούμε ξανά μέρες του 36’. Και ίσως, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, το ιικό φορτίο του εθνικού διχασμού να μην αργήσει να οδηγήσει και σε θύματα. Στην πραγματικότητα ούτε αυτό θα αποτελεί έκπληξη. Η ιστορία θα έχει απλώς επαναληφθεί.

Ο εκδότης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος