FOLLOW US: facebook twitter

Το σημείωμα του εκδότη: Η Πεύκη… και η «Πρωινή»

Ημερομηνία: 22-11-2020 | Συντάκτης:

Ενίοτε είναι χρήσιμο να κρατάς για λίγο μία απόσταση από τα πράγματα. Είναι ίσως ο πλέον δόκιμος τρόπος προκειμένου να οδηγηθείς σε μία αυτοκριτική σκοπιά, έστω και δια της τεθλασμένης. Απλούστατα διότι με αυτόν τον τρόπο, στην αντανάκλαση των πραγμάτων, θα δεις την μεγαλύτερη εικόνα και όχι μόνο το απαστράπτον είδωλό σου. Η αποστασιοποίηση, που έχει «φορεθεί» πολύ φέτος λόγω κορονοϊού, έχει ποικίλες εφαρμογές. Ειδικά λοιπόν, όταν ο ρόλος σου σε αυτήν την κοινωνία είναι να αναδεικνύεις, ανάλογα με τις δυνατότητές σου, τα ζητήματα, τότε είναι όχι μόνο ωφέλιμο, αλλά και επιβεβλημένο να αποστασιοποιείσαι.

Η «Πρωινή» είναι μία επαρχιακή εφημερίδα, που σημαίνει ότι πρακτικά η εμβέλειά της εκτείνεται μέχρι τις παρυφές της Ηλείας. Ποτέ όμως δεν νιώσαμε μικροί ως μέσο, και πολύ περισσότερο ασήμαντοι, καθώς στη μακρά πορεία μας στον χώρο, αντιληφθήκαμε εγκαίρως ότι σημασία δεν έχει το μέγεθος αλλά ο λόγος, ως άποψη και ως αιτία. Δική μας αποστολή, είναι να αναδεικνύουμε το μείζον, χωρίς φόβο και πάθος, αλλά με άποψη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη και περισσότερο εκ του πονηρού ανακρίβεια για την δημοσιογραφία, ότι τάχα δεν πρέπει να έχει άποψη. Έχει υποχρέωση να έχει άποψη! Η ανηθικότητα προκύπτει όταν η άποψη γίνεται ένα με το συμβάν, δηλαδή αδιαχώριστη από το αναδεικνυόμενο γεγονός. Ωστόσο, μερικές φορές η άποψη υποχωρεί μπροστά στο ίδιο το γεγονός, ακριβώς επειδή η ανάδειξη και μόνο, τελικά συνιστά… θέση.

Έγινε πολύς λόγος τις τελευταίες μέρες για την εικόνα με τα «τηλεκπαιδευόμενα» παιδάκια στην Πεύκη, εικόνα την οποία η «Πρωινή» θεώρησε αυτονόητη υποχρέωσή της να αναδείξει. Το γεγονός και μόνο είναι αυτό το οποίο ενδιαφέρει ή οφείλει να ενδιαφέρει το κοινό. Και αυτός ο δημοσιογραφικός ζήλος επιβραβεύτηκε, αν θέλετε, τις επόμενες μέρες, όχι μόνο από την αναδημοσίευση του ρεπορτάζ μας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως από πλήθος θεσμικών παραγόντων και πολιτών, οι οποίοι συμπάσχουν με τις μεγάλες και ποικίλες δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι μαθητές στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Αυτό είναι το ζήτημα. Αυτό είναι το μείζον, με αφορμή την περίπτωση της Πεύκης, εφόσον έχει ήδη διαπιστωθεί ότι τα ίδια προβλήματα εντοπίζονται παντού, σε ολόκληρη την επικράτεια. Τα υπόλοιπα, εμάς, δεν μας αφορούν, ούτε θα συμμετέχουμε σε κουβέντες, οι οποίες δεν σχετίζονται με τον σκληρό πυρήνα των γεγονότων. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού την κομματική αλλά όχι την πολιτική αποστασιοποίηση από τα πράγματα. Με αυτήν πορευτήκαμε μέχρι σήμερα, με αυτήν θα εξακολουθήσουμε να πορευόμαστε και αύριο, ό,τι κι αν επιφυλάσσει αυτό το «αύριο» για εμάς.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως όλοι, οι άνθρωποι της Πρωινής δίνουν, σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς που διανύουμε, έναν μεγάλο αγώνα, προκειμένου η εφημερίδα μας και εφημερίδα σας, να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία της. Ανέλπιστα, η Πεύκη μας έφερε όλους πιο κοντά, έστω και μέσω διαδικτύου. Στην ηλεκτρονική της έκδοση (proini.news)αναρτώνται όλο το εικοσιτετράωρο ειδήσεις, από την Ηλεία, την Ελλάδα και τον κόσμο. Αυτές τις μέρες, ήρθαν μαζί μας σε επικοινωνία άνθρωποι, ακόμη και από την ομογένεια, οι οποίοι ευαισθητοποιήθηκαν αληθινά για τα παιδιά και την κατάσταση στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον τους συνιστά την πιο τρανταχτή απόδειξη πως για μία ακόμη φορά είμαστε στο σωστό δρόμο˙ και σ’ αυτόν σκοπεύουμε να παραμείνουμε.

Ο εκδότης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος