FOLLOW US: facebook twitter

Σημαντικός ο ρόλος της Ανδραβίδας και των αγωνιστών της το 1821

Ημερομηνία: 28-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Με επιτυχία η διημερίδα και το αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση από την δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Αφιέρωμα  για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στην Ηλεία και διημερίδα με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 και οι συντελεστές της», διοργάνωσε με επιτυχία το Σαββατοκύριακο ο Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, σε δύο διαφορετικούς χώρους, στο προαύλιο του  πέτρινου δημοτικού σχολείου Ανδραβίδας και στον υπαίθριο χώρου του Σταφιδοκάμπου, μπροστά στο υπό ανέγερση κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου. Ομιλητές της διημερίδας ήταν διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί, ιστορικοί ερευνητές  και συγγραφείς που έχουν εντρυφήσει στο θέμα αυτής της περιόδου και εστίασαν κυρίως στην  σύνδεση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821  με τον Ηλειακό Κάμπο και κυρίως την Ανδραβίδα  και τον Σταφιδόκαμπο που συνέβαλλαν καθοριστικά στους αγώνες για την ελληνική ανεξαρτησία.  Ας μην ξεχνάμε ότι η Ανδραβίδα  θεωρείται ένα από τα βασικα επαναστατικά κέντρα του Μοριά, ενώ ανέδειξε τον σημαντικότερο οπλαρχηγό του Κάμπου, τον Κωνσταντή Παπαδημητρόπουλο γνωστό και ο καπετάν Ανδραβιδιώτη.

Η  εκδήλωση  της πρώτης ημέρας της διημερίδας με ενδιαφέρουσες ομιλίες έγινε στην Ανδραβίδα το απόγευμα του Σαββάτου, υπό την προεδρεία του Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνού Πετράκου, με ομιλητές τον Ηλείο Καθηγητή Αθανάσιο Φωτόπουλο που αναφέρθηκε στην Ηλεία κατά την Επανάσταση του 1821 και στου ιστορικού ερευνητή  Γεώργιου Πρίνζιπα που ανέπτυξε το θέμα Και πάλι ο «αφορισμός»: Η στάση του Γρηγορίου Ε΄ μέσα από τα κείμενα».  Επίσης οι ομιλητές Κωνσταντίνος Μπελέζος και Αθηνά Κονταλή, αναφέρθηκαν στα Ανέκδοτα των αγωνιστών του 21 και στους Ανδρβιδαίους Αγωνιστές της Επανάστασης. Ακολούθησε ένα ωραίο χορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από τον Σύλλογο Φίλων του Πολιτισμού Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλείας «Η ΕΣΤΙΑ» οπου καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο.

Η συνέχεια της διημερίδας δόθηκε την Κυριακή το πρωί στο Σταφιδόκαμπο όπου ο Καθηγητής Ιωάννης Δελλής έκανε μια συνοπτική παρουσίαση στο πνευματικο-εκπαιδευτικό ‘’κίνημα’’ του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (c. 1750-1830), ο συγγραφέας Δημήτριος Μπαλιάτσας στην ομιλία του είχε ως θέμα «Από την Αρχαιότητα στον 18ο αι.: Η θεμελίωση του επαναστατικού κηρύγματος στη ‘’Χάρτα’’ του Ρήγα» και τέλος ο π. Δαμασκηνός Πετράκος: αναφέρθηκε στην   προσφορά των Ιερών Μονών της Ηλείας κατά την Επανάσταση του 1821, ενώ ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στις τοποθετήσεις των εισηγητών. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με χορευτικό πρόγραμμα

από από τον Σύλλογο Φίλων του Πολιτισμού Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλείας «Η ΕΣΤΙΑ»

Χορηγοί των εκδηλώσεων και της διημερίδας ήταν  Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ανδραβίδας και η  Τοπική Κοινότητα Σταφιδόκαμπου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος