FOLLOW US: facebook twitter

Σημαντικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις στη Ν.Ε.Ο. Πατρών- Πύργου

Ημερομηνία: 07-12-2022 | Συντάκτης:

Μετά από επισημάνσεις των αντιπεριφερειαρχών Ηλείας Β. Γιαννόπουλου και Αχαίας Χ. Μπονάνου

   Επτά νέους κόμβους, δεκαεπτά νέες εσοχές έκτακτης ανάγκης, μείωση πλάτους νησίδων αποκλεισμού εντός οικισμών, και άλλες τροποποιήσεις που θα βελτιώσουν σημαντικά την λειτουργικότητα της Ε.Ο Πατρών-Πύργου, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή της μελέτης του έργου αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας στη Ν.Ε.Ο Πατρών Πύργου. Οι τροποποιήσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των επισημάνσεων του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Αχαϊας Χαράλαμπου Μπονάνου, στις συσκέψεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε Πύργο και Πάτρα – και των αυτοψιών – τον περασμένο Ιούνιο.

   Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο μικρό Συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας, ήρθε σεσυνέχεια των δυο συσκέψεων και αυτοψιών, κατά τις οποίες οι κ.κ Γιαννόπουλος και Μπονάνοςείχαν μεταφέρει τους προβληματισμούς, τις απορίες και τις ανησυχίες κατοίκων, επαγγελματιών-επιχειρηματιών αλλά και ειδημόνων (ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας) οι οποίεςαφορούσαν τις μεταβολές στην κυκλοφορία στη Ν.Ε.Ο Πατρών – Πύργου,μετά την εκτέλεση των εργασιών-επεμβάσεων για τη βελτίωση καιαναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.

   Παρουσιάστηκε με λεπτομέρεια το σύνολο των επεμβάσεων που υλοποιούνται υπέρ της οδικής ασφάλειας και αποσαφηνίστηκαν αναλυτικά οι προσθήκες των αλλαγώνπου επιφέρουν στη λειτουργικότητα της οδούΠατρών– Πύργου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, και προς διευκρίνιση, ότι στην εγκεκριμένη μελέτη του έργου προβλέπονται 19 οδικά τμήματα προσπέρασης (2 λωρίδες) στηνκατεύθυνση προς Πύργο και 18 οδικά τμήματα προσπέρασης (2 λωρίδες),στην κατεύθυνση προς Πάτρα,με δυνατότητα ασφαλούς προσπέρασης οχημάτων.

Οι αλλαγές

Οι απορίες, οι προβληματισμοί και οι επισημάνσεις τόσο των δυο Αντιπεριφερειαρχών όσο και των εκπροσώπων των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων της έδρας και των δυο Περιφερειακών Ενοτήτων, καταγράφηκαν από τους εκπροσώπους του Υπουργείου,το οποίο και προχώρησε σε επικαιροποίηση της μελέτης εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω.

Τις τροποποιήσεις-βελτιώσεις, παρουσίασε ο Διευθυντήςτης ΕΥΔΕ Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Δημήτριος Αναγνώπουλος. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της Μελετητικής Εταιρείας και συνεργάτες του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

   Οι νέες παρεμβάσεις αφορούν τα παρακάτω:

  • Διατήρηση λειτουργίας επτά (7) νέων κόμβων, με αντίστοιχη τροποποίηση των διαμορφώσεων διατομής
  • Γομοστό – 2 (Αχαΐα)
  • Μποντέικα (Αχαΐα)
  • Νέο Βουπράσιο (Ηλεία)
  • Θανασουλέικα – 2 (Ηλεία)
  • Χανάκια (Ηλεία)
  • Δημιουργία δεκαεπτά (17) νέων εσοχών έκτακτης ανάγκης στα υπεραστικά τμήματα μονής λωρίδας στις δύο κατευθύνσεις.
  • Εντός των οικισμών, μείωση της επιφάνειας αποκλεισμού στην κεντρική νησίδα (από 4 μ. σε 0,5 μ.) και δημιουργία επιφάνειας αποκλεισμού πλευρικά της οδού με πλάτος 1,75 μ. εκατέρωθεν.
  •  

Οι αλλαγές στο Γομοστό και τα σύνορα Ηλείας- Αχαίας

Ειδικότερα και σύμωνα με πληροφορίες  σε ότι αφορά τις αλλαγές που επέρχονται  στα όρια του δημου Δυτικής Αχαίας  και τα  σύνορα με την Ηλεία είναι οι εξής:

  • Αφαιρούνται οι διπλοί κώνοι στο ύψος του Γομοστού όπου και θα τοποθετηθεί μια σειρά από κώνους.
  • Στη διασταύρωση της εθνικής οδού με τα Νιφορέικα δημιουργείται κόμβος ώστε να είναι δυνατή η έξοδος οχημάτων στην κατεύθυνση Πύργος-Νιφορέικα.
  • Δημιουργείται κόμβος στο ύψος του Γομοστού.
  • Δημιουργείται κόμβος στο ύψος των Μποντεΐκων, Λάππα και Βουπρασίου όπου επίσης αφαιρείται η διπλή σειρά κώνων και μπαίνει μονή σειρά.
  • Κατασκευάζονται ασφαλείς θέσεις στάθμευσης των λεωφορείων σε Γομοστό, Καραίικα, Ράχη, Σαγαίικα, Λάππα, Βουπράσιο και Μποντέικα, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
  • Τοποθετούνται φωτεινοί σηματοδότες, στηθαία και επιπλέον φωτισμός.
  • Τέλος, σε επόμενη φάση θα εξεταστεί και η δυνατότητα κατασκευής κόμβου στα Γερουσέικα.

   Αξίζει να σημειωθεί πως, πέραν των προαναφερθέντων, το Υπουργείο εξετάζει την διαχείριση περαιτέρω αιτημάτων για τυχόν συμπληρώσεις, οι οποίες – όπως σημείωσαν οι κ.κ Γιαννόπουλος και Μπονάνος – θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα, αλλά δε θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της παρέμβασης και κυρίως, δε θα επηρεάσουν αρνητικά την οδική ασφάλεια, το οποίο είναι και το ζητούμενο του εν λόγω έργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος