FOLLOW US: facebook twitter

Σημαντικά τα έργα ανάδειξης των Ρωμαϊκών μνημείων της Ολυμπίας

Ημερομηνία: 27-10-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Σε εξέλιξη οι εργασίες εντός του αρχαιολογικού χώρου – Τι δηλώνει η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας Ερωφίλη- Ίρις Κόλλια

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο ανάδειξης, συντήρησης και αποκατάστασης των Ρωμαϊκών Μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας που εκτελείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Τα έργα αυτά αφορούν την ανάδειξη έξι κτιρίων της Ρωμαϊκής και Παλαιοχριστιανικής εποχής του ιερού, τα τέσσερα εκ των οποίων μάλιστα σώζονται στο σύνολο σχεδόν της ανωδομής τους. Συγκεκριμένα πρόκειται για το Οκτάγωνο (οι λεγόμενες Θέρμες του Νέρωνα), την Λέσχη των Αθλητών, τις Θέρμες του Λεωνιδαίου, τις Θέρμες του Κλαδέου, τις Νότιες Θέρμες και την Παλαιοχριστιανική Βασιλική. Η  ανάδειξη των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής περιόδου , πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά και τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, καθώς σήμερα, οι περισσότεροι επισκέπτες περιορίζουν την περιήγησή τους μόνον στην έκταση που είχε το ιερό κατά την Κλασική εποχή. Με την ολοκλήρωση όμως του προγράμματος η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου αναμένεται να αλλάξει ριζικά, προσφέροντας στον επισκέπτη μια πληρέστερη εμπειρία του χώρου και των διαφορετικών χρονικών περιόδων, όπως αποτυπώνονται και τεκμαίρονται στα μνημεία της Ολυμπίας, σε έναν από τους πιο σημαντικούς και δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια αναφερόμενη στο ιδιαίτερα σημαντικό έργο που υλοποιεί η Υπηρεσία δήλωσε τα εξής: «Η υλοποίησή του έργου «Προστασία – Συντήρηση – Αποκατάσταση – Ανάδειξη Ρωμαϊκών Μνημείων Ολυμπίας» στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, άρχισε τους τελευταίους μήνες και αντικείμενό του είναι η λήψη μέτρων συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης των σημαντικών μνημείων που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή-παλαιοχριστιανική περίοδο. Επιπλέον, θα αναδειχθεί η πολύ σημαντική, αλλά ουσιαστικά άγνωστη πτυχή της ρωμαϊκής φάσης του Ιερού της Ολυμπίας, η οποία υπήρξε καθοριστική για τη μορφή του κατά τους τελευταίους αιώνες λειτουργίας του, ενώ θα καταστεί γνωστή στους επισκέπτες και η ιστορική συνέχειά του στα πρώιμα βυζαντινά χρόνια. Το έργο αυτό έχει επιμεριστεί σε μία σειρά υποέργων που έχουν αναλάβει οι κεντρικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και η ΕΦΑ Ηλείας. Η Εφορεία μας ξεκίνησε τις εργασίες της από τις Θέρμες του Κλαδέου, στις δυτικές παρυφές του χώρου, κτίριο με εξαιρετικά επιδαπέδια ψηφιδωτά που χρονολογείται στο 100 μ.Χ. και αποτελεί το πρωιμότερο λουτρικό συγκρότημα της Ρωμαϊκής εποχής στην Ολυμπία”.

Τέλος όπως τόνισε η κ. Κόλλια, για τις ανάγκες του έργου, πέραν του μόνιμου προσωπικού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει προσλάβει 2 ΠΕ Αρχαιολόγους , 1 ΠΕ Πολιτικό Μηχανικό και 4 ΔΕ Εξειδικευμένους  Εργατοτεχνίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ