FOLLOW US: facebook twitter

«Σιγή Ιχθύος» στο Cine Cinema στην Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 28-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
30 Σεπτέμβρη από το CineDoc το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση, ένα από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεσογείου

Το πολύ σημαντικό ντοκιμαντέρ «Σιγή Ιχθύος» των Θοδωρή Χονδρόγιαννου & Ανδρέα Λουκάκου, με θέμα ένα από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεσογείου την εποχή της κλιματικής αλλαγής: την υπεραλίευση, πρόκειται να προβληθεί στο Cine Cinema στην Αμαλιάδα. την προβολή διοργανώνει το CineDoc, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στις 10 το βράδυ.

Αν και η ΕΕ έθεσε ως στόχο το τέλος της υπεραλίευσης έως το 2020, η Μεσόγειος είναι η πλέον υπεραλιευμένη θάλασσα στον πλανήτη και οι ψαριές των αλιέων φτωχαίνουν δραματικά την εποχή της κλιματικής αλλαγής. Η ταινία αποκαλύπτει πώς η Μεσόγειος είναι η πλέον αλιευμένη θάλασσα στον πλανήτη και πώς οι εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν αποτύχει να προστατέψουν τον περιβαλλοντικό της πλούτο. Η «Σιγή Ιχθύος» ταξιδεύει από την Ελλάδα ως την Ισπανία και από την Ιταλία ως τις Βρυξέλλες, αποκαλύπτοντας τις πτυχές του εκρηκτικού προβλήματος της υπεραλίεσης. Στα κέντρα αποφάσεων των ευρωπαϊκών κρατών και της ΕΕ συναντά επιστήμονες, πολιτικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές, για να κατανοήσει γιατί οι εθνικές και ενωσιακές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να συμβάλλουν στη διάσωση της βιοποικιλότητας της Μεσογείου.Παράλληλα, εξερευνά προσπάθειες βιώσιμης αλιείας, στο πλαίσιο των οποίων οι ψαράδες καλούνται να συνεργαστούν με επιστήμονες, οργανώσεις και τοπικές Αρχές για να συνδιαμορφώσουν βιώσιμα όρια αλιείας, κάτι που σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος και καλύτερα μεροκάματα για τις οικογένειες των αλιέων. Στο ταξίδι της, η «Σιγή Ιχθύος» μπαίνει στα ψαράδικα και ταξιδεύει, απ’ άκρη σ’ άκρη, στη Μεσόγειο, από την Καβάλα έως τη Σάμο και από την Παντελλερία, ένα μικρό ιταλικό νησί μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, έως την Καταλονία.

Εκεί αποτυπώνει τις ζωές των ψαράδων, που κινδυνεύουν να καταστούν «είδος προς εξαφάνιση» στις ακτές όπου ο ανθρώπινος πολιτισμός έκανε τα πρώτα του βήματα πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι αλιείς ανοίγουν τα καΐκια και τα σπίτια τους, φιλοξενούν τους δημιουργούς της ταινίας μέσα στην καθημερινότητά τους, τους  δείχνουν πώς οι ψαριές τους λιγοστεύουν με το πέρασμα του χρόνου, τα μεροκάματα πέφτουν και οι ίδιοι συχνά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα για να επιβιώσουν.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του iMEdD. Οι προβολές γίνονται σε συνεργασία με το InsideStory.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος