FOLLOW US: facebook twitter

Σπύρος Σιδηροκαστρίτης: Τελειώνουν με τις Κοινότητες γιατί δεν τις ελέγχουν

Ημερομηνία: 01-02-2021 | Συντάκτης:

Οι Κοινότητες μπαίνουν για τα καλά στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Η περιστολή των αρμοδιοτήτων τους δεν είναι κάτι καινούργιο, από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης της χώρας η ΝΔ  απονεύρωσε τις Κοινότητες καθιστώντας τες απλά γνωμοδοτικά όργανα με ελάχιστες δυνατότητες παρέμβασης στα κοινά του τόπου. Στην περίπτωση των Κοινοτήτων και όχι μόνο το περιβόητο «το κράτος έχει συνέχεια» δεν ισχύει. Η κυβέρνηση με όρους ρεβανσισμού απέναντι στις αλλαγές που έφερε στην τοπική αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης» τον καταργεί.  Ο αέρας δημοκρατίας και ανανέωσης που έφερε στην τοπική αυτοδιοίκηση και η εμπλοκή νέων ανθρώπων στα κοινά του τόπου τους πολεμήθηκε σκληρά. Η αυτονομία των Κοινοτήτων ενοχλούσε γιατί έσπαγε την ακολουθία, τάρασσε τα λιμνάζοντα νερά της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς με την αυτόνομη κάλπη τα τοπικά συμβούλια δεν αποτελούσαν πια το μακρύ χέρι των υποψηφίων δημάρχων και ψηφοθηρικών σε πολλές περιπτώσεις συνδιαλλαγών. Αυτή την προοπτική του βαθέματος της δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες ήρθε να κόψει ο Βορίδης φέρνοντας ένα νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση που καταργεί τις Κοινότητες στις έδρες των δήμων, επαναφέρει τα κοινοτικά συμβούλια ουρά στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών και αφήνει μόνο σε χωριά κάτω των 500  τη δυνατότητα να εκλέγουν πρόεδρο του χωριού τους ανεξάρτητα από το ψηφοδέλτιο του κάθε συνδυασμού.

Στο όνομα της δήθεν κυβερνησιμότητας τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια μικραίνουν και η είσοδος σε αυτά πολιτών που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους χωρίς εξαρτήσεις από τοπικά κέντρα εξουσίας ελαχιστοποιούνται. Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες θα εκλέξουν τοπικές αρχές για μια πενταετία και όχι για τέσσερα έτη θα μοιάζουν περισσότερο με τις εθνικές και οι συνδυασμοί των υποψηφίων θα είναι κομματικά προσανατολισμένες.

Δυστυχώς, η ανάδειξη ικανών ανθρώπων που θα βοηθούσαν με τις ιδέες τους την αναζωογόνηση της επαρχίας, της υπαίθρου και των χωριών μας δεν απασχολεί τους κυβερνώντες. Η επιτυχία και η κοινωνική αποδοχή  της ανάδειξης των εκπροσώπων των δημοτών στα  κοινοτικά συμβούλια μέσα από ανεξάρτητα ψηφοδέλτια ενοχλεί. Η επιστροφή στην παλιά αυτοδιοικητική  «κανονικότητα» μοιάζει  με ξαναζεσταμένο φαγητό,  περισσότερο με  οπισθοδρόμηση παρά με εξέλιξη!

Σπύρος Σιδηροκαστρίτης,

Aντιπρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Πύργου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος