FOLLOW US: facebook twitter

Σπύρος Σιδηροκαστρίτης: Η εκπαίδευση μπροστά στις προκλήσεις που γεννά η πανδημία

Ημερομηνία: 13-09-2021 | Συντάκτης:
Γράφει ο Σπύρος Σιδηροκαστρίτης, δάσκαλος

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής  χρονιάς σε λίγο θα χτυπήσει. Ευχή όλων μας η νέα σχολική χρονιά να είναι μια πραγματικά νέα χρονιά και με ένα μαγικό ραβδί να εξαφανίσουμε όλη την σκοτεινιά  που έφερε η πανδημία. Ευχή, μάλλον ανεδαφική καθώς ήδη τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά  για να υπάρχουν σοβαρές ελπίδες ότι δεν θα επαναληφθούν όσα ζήσαμε το προηγούμενο έτος.

Οι μαθητές έρχονται από δύο χρονιές καραντίνας, εξ αποστάσεως διδασκαλίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Στη νέα σχολική χρονιά το σχολείο θα πρέπει να εργαστεί για να απαλύνει τα σημάδια που άφησε πίσω της η πολύμηνη αποχή της δια ζώσης διδασκαλίας και  να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που θα φέρει η εξέλιξη της πανδημίας. Είναι λοιπόν αναγκαίο οι στόχοι του εκπαιδευτικού συστήματος να αναπροσαρμοστούν και να αναδειχθεί το ανθρωπιστικό περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Επίσης, είναι αναγκαίο να αναπροσαρμοστεί η διδακτέα ύλη και να δοθεί χώρος στην ανάπτυξη των ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων του μαθητή. Η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου με εργαλεία του χθες πια δεν αρκεί όπως επίσης και το νέο εκπαιδευτικό δόγμα που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Ένα μοντέλο εκπαίδευσης που βασίζεται στην ένταση εργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών και στην αποτίμηση του παρεχόμενου διδακτικού έργου με όρους δανεισμένους από την αγορά.

Οι εκπαιδευτικοί  είναι στην πρώτη γραμμή και καθημερινά έρχονται σε επαφή με τους μαθητές, αφουγκράζονται  τις ανάγκες τους και πρέπει κάποτε να εισακουστούν ώστε οι εκπαιδευτικές κατευθύνσεις που προωθούνται από τα κέντρα άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής να θέσουν στο επίκεντρο τον ίδιο τον μαθητή.

Το  σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον για το παιδί, ένα περιβάλλον που ανθούν όλα τα συναισθήματα, η χαρά, η λύπη, η μονοτονία της καθημερινότητας. Στόχος μας πρέπει να είναι να δώσουμε «ανάσες» στα παιδιά και να δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο περιβάλλον που θα βοηθήσει τους μαθητές να αγαπήσουν τη μάθηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι αυτά που  προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με σοβαρό αντισταθμιστικό περιεχόμενο.

Το σχολείο είναι το καταφύγιο του μαθητή, ο χώρος που δημιουργήθηκε γι αυτόν και πρέπει να ανταποκριθεί στα όνειρά του. Οι εκπαιδευτικοί  θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας γι αυτό.

Καλή σχολική χρονιά στα παιδιά μας!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος