FOLLOW US: facebook twitter

Σχολεία: Υγειονομικά πρωτόκολλα… ατομικής ευθύνης

Ημερομηνία: 07-09-2021 | Συντάκτης:

Λίγες μόνο ημέρες πριν από το πρώτο σχολικό κουδούνι και η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται (σαν φάρσα ή σαν τραγωδία…). Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, αρνήθηκαν πεισματικά να πάρουν το οποιοδήποτε μέτρο για τη λειτουργία των σχολείων με όρους υγειονομικής προφύλαξης των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Ούτε και φέτος ικανοποιούν τα στοιχειώδη αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος για 15 μαθητές στο τμήμα, για μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, με την αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΔΥ στα σχολεία, για όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ προκλητικά ανακοίνωσαν περικοπές στα κονδύλια για καθαριότητα.

Με λίγα λόγια το ΥΠΑΙΘ, όχι  μόνο δεν έχει λάβει στοιχειώδη μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, αλλά επιπλέον συρρικνώνει τις δαπάνες, συγχωνεύει τμήματα και καταργεί ολιγομελή, στοιβάζει 25, 26 και 27 μαθητές στο τμήμα και αρνείται να καλύψει τα κενά, κάνοντας προσλήψεις αναπληρωτών…με το σταγονόμετρο, σε  μια περίοδο  μεγάλης διασποράς του ιού και κατάρρευσης του ΕΣΥ. Την ίδια ώρα, βέβαια, απαιτεί από τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς με δικά τους έξοδα δύο τεστ την εβδομάδα (αλλιώς αναστολή εργασίας, στέρηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, κατά τα πρότυπα των υγειονομικών), σε έναν κλάδο μάλιστα εμβολιασμένο σε ποσοστό που υπερβαίνει το 85%!

Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα επιβεβαιώνουν απόλυτα το συμπέρασμα ότι τα νέα πρωτόκολλα είναι αποθέωσης της ατομικής ευθύνης, απόσεισης των κυβερνητικών ευθυνών και δημιουργίας χάους στα σχολεία με έκρηξη κρουσμάτων.

Οι αλλαγές αφορούν στη διάρκεια της καραντίνας στην οποία τίθεται ο μαθητής που θα νοσήσει, η οποία παραμένει στις 10 ημέρες, ενώ μεταβάλλονται επί τα χείρω όσον αφορά τον συμμαθητή του που κάθεται δίπλα στο θρανίο, καθώς και όσους κάθονται μπρος και πίσω από το μαθητή-κρούσμα. Ολοι αυτοί δεν μπαίνουν καν σε καραντίνα, αλλά υποβάλλονται σε «αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο» για 7 ημέρες με  rapid test και self test !

Και βέβαια, παραμένει το πιο σημαντικό: το τμήμα κλείνει μόνο εάν διαγνωστεί θετικό το 50% +1 των μαθητών.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

  • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Τι προβλέπεται αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

  • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Τι προβλέπεται για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

  • Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
  • Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ενα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών του.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος