FOLLOW US: facebook twitter

Σήμερα οι αποφάσεις για τα τοπικά lockdown στα νησιά – Ποια βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ειδικών

Ημερομηνία: 29-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
kalokairi-trapezi-thalassa

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών για να αξιολογήσει την κατάσταση στα νησιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να εισηγηθεί νέα τοπικά lockdown, ώστε να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση μέσα στον Αύγουστο.


Παράλληλα, εκτός από τα τοπικά lockdown ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι.

Ειδικοί έχουν εισηγηθεί επίσης στην κυβέρνηση να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς, ενώ η σύσταση προς τους πολίτες είναι να κάνουν διακοπές με τους ανθρώπους με τους οποίους έχουν στενή, καθημερινή επαφή.

Ποια νησιά είναι στο «μικροσκόπιο»

Στο «κόκκινο» βρίσκονται η Ίος, η Μύκονος, η Τήνος, η Ρόδος και η Ζάκυνθος, που πλέον είναι κοντά στα τοπικά lockdown, ενώ υψηλό είναι και το ιικό φορτίο στην Κρήτη.

Ειδικά στην Ίο και την Πάρο, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «κλείσιμο» η αστυνομία και η Πολιτική Προστασία θέτουν σε εφαρμογή νέο έκτακτο σχέδιο, καθώς αποφασίστηκε να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με το STAR, στην Ίο συγκεκριμένα πήραν εντολή και αναμένεται να μεταβούν άμεσα 30 αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) καθώς και 10 αστυνομικοί με πολιτικά από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής. Τη διοίκηση της έκτακτης αστυνομικής δύναμης θα έχει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Αποστολή των ανδρών της ΟΠΚΕ είναι η διενέργεια ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού και εν γένει η τήρηση της τάξης.

Αντίστοιχα, αποστολή των «μυστικών» αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας είναι να ελέγξουν κατά πόσον οι επιχειρηματίες της διασκέδασης και του τουρισμού ακολουθούν τους κανονισμούς λειτουργίας ή επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη παρουσία επισκεπτών στα καταστήματά τους.

Και στην Πάρο πήραν εντολή να μεταβούν για διενέργεια έκτακτων ελέγχων δύο ομάδες ΟΠΚΕ, συνολικά 30 αστυνομικοί και ακόμα 15 ένστολοι από άλλες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ.

Ο δείκτης θετικότητας

Τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας το διάστημα από 19 έως 25 Ιουλίου καταγράφηκαν:

Στην Πάρο (5,51%)
Στη Μύκονο (4,27%)
Στην Τήνο (4,20%)
Στο Ρέθυμνο (3,76%)
Στη Σαντορίνη (3,40%).

Αντίθετα, σε περιοχές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό θετικότητας είναι κοντά στο 1,5%.

Πηγή: topontiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος