FOLLOW US: facebook twitter

«Σφίγγα» και στο βάθος… ΙΕΚ!

Ημερομηνία: 16-12-2021 | Συντάκτης:

-Μίνι περιοδεία του υφ. Παιδείας, Άγγ. Συρίγου, σε Πύργο, Αμαλιάδα και Αρχ. Ολυμπία
-Επικεντρώθηκε στον έλεγχο κτιριακών υποδομών που θα χρησιμεύσουν για μεταλυκειακές δομές


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να ξαναμπεί στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας η Ηλεία, μετά τη χθεσινή περιοδεία του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, σε κτιριακές εγκαταστάσεις του Πύργου, της Αμαλιάδας και της Αρχαίας Ολυμπίας. Συνοδευόμενος από τον γ.γ. για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, κ. Βούτσινο, και τη βουλευτή Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο κ. Συρίγος συνάντησε τους τρεις δημάρχους, Τάκη Αντωνακόπουλο, Γιώργο Γεωργιόπουλο και Γιάννη Λυμπέρη, δίχως να φανερώσει πολλά για τις μελλοντικές προθέσεις του υπουργείου Παιδείας.

Επίσης, επισκέφθηκε και το τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο, όπου και ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο Γιώργο Παναγιωτόπουλο στις εγκαταστάσεις και είχε μαζί του ολιγόλεπτη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στον υψηλό αριθμό ενεργών σπουδαστών (700) και στον κύκλο δραστηριοτήτων που έχει ξεκινήσει το τμήμα φέτος.

Ερωτώμενος από την εφ. «Πρωινή» για το αν η Ηλεία θα φιλοξενήσει κάποια από τις Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών, των οποίων η ίδρυση έχει προαναγγελθεί, ο κ. Συρίγος απάντησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει τη δεδομένη στιγμή, μεταθέτοντας τις επίσημες ανακοινώσεις για το νέο έτος. «Δεν μπορώ να απαντήσω αυτή τη στιγμή. Τώρα ήρθαμε εδώ να δούμε τις εγκαταστάσεις, τι υπάρχει και θα επανέλθουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα στις αρχές του έτους με περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τις δημοτικές αρχές σχετικά με τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν.

Ο κ. Συρίγος απέκλεισε εμμέσως πλην σαφώς τη λειτουργία Σχολής ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, τονίζοντας ότι τα ΤΕΦΑΑ που υπάρχουν, υπερκαλύπτουν τις δυνατότητες, και παρουσίασε ως αρνητικό παράδειγμα τη Γεωπονία Αμαλιάδας.

«Στην Αμαλιάδα έμπαιναν 160 και αποφοιτούσε το 2%, δεν το θέλει αυτό ούτε η περιοχή ούτε το παν/μιο. Επομένως κοιτάζουμε ακαδημαϊκά τι γίνεται. Η Πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα στην πράξη, τώρα θα εφαρμοστεί από τις επόμενες Πανελλαδικές διότι τα τμήματα ήταν μέσα με τα παλαιά τους ονόματα. Για τα ΑΕΙ εσείς το βλέπετε ως τοπική κοινωνία να έχουμε και εμείς ένα τμήμα, εγώ το βλέπω ακαδημαϊκά, πρέπει να προσφέρει τις δυνατότητες σωστής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Για όλα αυτά θα επανέλθουμε το επόμενο δίμηνο. Για την τοπική κοινωνία το κρίσιμο είναι να έχει φοιτητές που θα διαμένουν εδώ, για το υπουργείο παίζει ρόλο και το ακαδημαϊκό περιβάλλον, όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη», ανέφερε και πρόσθεσε τα «λουκέτα» στην Ηλεία θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε ενώπιον της αλλαγής του Πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας. Αυτό το οποίο ξεκίνησε από την Ηλεία, θα εφαρμοστεί και σε όσες περιοχές υπάρχει πρόβλημα διότι το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι το ακαδημαϊκό κριτήριο. Από εκεί και πέρα, είναι φυσικό η τοπική κοινωνία να ενδιαφέρεται για τα οφέλη του πανεπιστημιακού τμήματος. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να κοιτάζει το ακαδημαϊκό κριτήριο, κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε αλλαγές γενικώς. Ειδικά για τη περιοχή σας, ο λόγος της επισκέψεώς μου είναι ακριβώς να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με δράσεις μεταλυκειακές ή Πανεπιστημιακές, που να μπορούν να στηρίξουν ένα σύστημα τέτοιο που θα έχει βάθος χρόνου και θα αποφέρει και στην τοπική κοινωνία», είπε και σημείωσε ότι για τη Αρχαία Ολυμπία συζήτησε το ενδεχόμενο να προσελκύσει παν/μιακά ιδρύματα από το Εξωτερικό, τους μη τουριστικούς μήνες
Ο γγ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, κ. Βούσινος, ανέφερε ότι συναντήθηκε με τους διευθυντές των ΕΠΑΛ του Πύργου και τον δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλεία, είδε τα προβλήματα και τους ανέπτυξε τις προοπτικές που υπάρχουν με τον νέο νόμο για την επαγγελματική εκπαίδευση. «Ο νέος νόμος αλλάζει πλήρως το τοπίο και είναι ολιστική μεταρρύθμιση. Χαίρομαι ειλικρινά που είμαι εδώ και ακούω τον δήμαρχο ότι είναι έτοιμος, αυτά που ανήκουν στον δήμο, να τα διαθέσει για εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Εμείς θα συζητήσουμε στο υπουργείο και θα επανέλθουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα», είπε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος