FOLLOW US: facebook twitter

Σεξουαλική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο: Kι όμως, είναι μεγάλη νίκη!

Ημερομηνία: 23-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Ένα μάθημα που άργησε πολύ. Και που για να μπει χρειάστηκε  να παλέψουν πολλοί. Μπορεί επιστήμονες να προειδοποιούσαν πως η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης έχει επαναφέρει ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί  και πως κορίτσια κάτω των 16 ετών έρχονται αντιμέτωπα με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, όμως η σεξουαλική αγωγή σε σχολικό επίπεδο δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.

Παρ’ όλα αυτά, έγινε ένα σημαντικό βήμα και -όσο κι αν ακούγεται απίστευτο για μια ευρωπαϊκή χώρα το 2019- για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο προπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο διδάσκεται μάθημα με αντικείμενο τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το μάθημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Orlando LGBT+, τον πρώτο νομικά αναγνωρισμένο επιστημονικό φορέα που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Διδάσκουσα είναι η δρ Νάνσυ Παπαθανασίου, κλινική ψυχολόγος, και στη διδασκαλία συμμετέχει επίσης η Ελενα-Ολγα Χρηστίδη, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, οι οποίες είναι οι επιστημονικά υπεύθυνες του Orlando LGBT+ και εκείνες που σχεδίασαν τόσο το συγκεκριμένο μάθημα για το Πάντειο όσο και το αντίστοιχο μάθημα του προηγούμενου έτους στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Τη δημιουργία του μαθήματος την επέβαλαν οι κοινωνικές ανάγκες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ανεπίτρεπτα φαινόμενα, όπως αυτοκτονίες παιδιών λόγω εκφοβισμού, διότι δεν συμβάδιζαν με το ετεροκανονικό πρότυπο. Ατομα ανησυχούν για την έκφραση του φύλου τους και δεν λαμβάνουν την κατάλληλη στήριξη, καθώς θα ακούσετε πολλούς ψυχολόγους να διατυπώνουν αντιεπιστημονικές απόψεις που μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για τους συνανθρώπους μας. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ως τμήμα που εκπαιδεύει μελλοντικούς ψυχολόγους ότι οφείλουμε να αρθρώσουμε επιστημονικό λόγο γύρω από το φύλο και να τους προετοιμάσουμε ώστε να είναι έτοιμοι στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων».

Μέχρι και στα περβάζια των παραθύρων κάθισαν φοιτητές από όλα τα έτη για να παρακολουθήσουν το μάθημα, που το υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και δεν έλειπαν τα χειροκροτήματα. Ο καθένας τους ήρθε να μάθει για τους δικούς του λόγους, είτε προσωπικούς είτε από ενδιαφέρον. «Ήρθα σε αυτό το μάθημα διότι εμπεριέχει έννοιες που είναι ακόμα ταμπού στην κοινωνία μας και ως επιστήμονες πρέπει να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες», λέει μια φοιτήτρια. «Θέλω να μάθω για τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου, αν τελικά η άποψη πως ένα παιδί μπορεί να γίνει ομοφυλόφιλο επειδή μεγαλώνει με ομοφυλόφιλους γονείς ισχύει ή όχι», συμπληρώνει μια άλλη κοπέλα.

Στόχοι του μαθήματος είναι η διευκρίνιση ορολογιών γύρω από τη σεξουαλικότητα και το φύλο, η διάχυση όλων των έγκυρων επιστημονικών δεδομένων, η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιρροή των διακρίσεων στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αλλά και η ιστορική αναδρομή σε παλιά (αντι)επιστημονικά δεδομένα, γιατί «για να καταλάβουμε πώς φτάσαμε εδώ πρέπει να ξέρουμε τι γινόταν πριν»

Μπορεί το μάθημα στο τμήμα ψυχολογίας να δείχνει πως είχε μεγάλη απήχηση και να φανερώνει μια κοινωνική πρόοδο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια. «Στην Ελλάδα στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται να είμαστε πάντα ένα βήμα πίσω, τα βασικά ελληνικά εγχειρίδια βασίζονται σε κείμενα και δεδομένα που είναι αρκετά παλιότερα και η διάχυση των νέων δεδομένων αργεί σοβαρά. Τα θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου είναι ακόμα ταμπού στην ελληνική κοινωνία, δεν συζητιούνται και αν συζητιούνται δεν είναι ούτε με επιστημονικά ορθό τρόπο ούτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος