FOLLOW US: facebook twitter

«Σεβντάβα, η μελωδία της σιωπής»

Ημερομηνία: 23-09-2022 | Συντάκτης:

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Κατερίνας Σκυλλάκου την Δευτέρα στο δημαρχείο Πύργου

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Πύργου και το βιβλιοπωλείο «Κορκολής» παρουσιάζουν την προσεχή Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, το νέο βιβλίο της Ηλείας εκπαιδευτικού Αικατερίνης Σκυλλάκου «Σεβντάβα, η μελωδία της σιωπής». Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο φιλόλογος Παναγιώτης Γεωργκόπουλος, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η δημοσιογράφος Νάνσυ Σπυροπούλου. Τη εκδήλωση θα «χρωματίσει» μουσικά, ο Σταύρος Κοντέλης με το φλάουτό του, προσδίδοντας στην βραδιά τον ποιητικό και λυρικό τόνο που εκπέμπει το βιβλίο. Ένα εξαίρετο μυθιστόρημα με το οποίο η συγγραφέας κάνει «βουτιά» στον κόσμο, τον πολιτισμό, την κουλτούρα  και την ζωή των ρομά τσιγγάνων. Των τσιγγάνων που δεν υποτάσσονται, που αγαπούν με πάθος, που ζουν με πάθος , με κεντρική ηρωϊδα μια δασκάλα, την Σουκάρ που ζει έναν μεγάλο πλατωνικό έρωτα με έναν 17χρονο τσιγγάνο που ποτέ όμως δεν ολοκληρώνεται!

Μετά από δύο  ποιητικές συλλογές που αγαπήθηκαν πολύ από το αναγνωστικό κοινό , το “ Orelia, κοίτα ψηλά”  και το ¨Αρσινόη, ζήσε με πάθος”, η Αικατερίνη Σκυλλάκου εξέδωσε το τρίτο της βιβλίο το οποίο μάλιστα κυκλοφόρησε εν μέσω καραντίνας από τον εκδοτικό οίκο ΙΑΜΒΟΣ, αλλάζοντας ρότα. Έτσι από την ποίηση, η Αικατερίνη Σκυλλάκου επανέρχεται δυναμικά στο χώρο των Γραμμάτων με το πρώτο της  μυθιστόρημα με τίτλο “Σεβντάβα” η μελωδία της σιωπής”!

Η συγγραφέας μιλώντας στην Πρωινή  για το βιβλίο της τόνισε ότι εμπνεύστηκε την ιστορία και τους ήρωες του μυθιστορήματός της , μέσα από την επαφή που είχε με την πολυπολιτισμική κοινωνία των ρομά, όταν ως εκπαιδευτικός μέσα από ένα πρόγραμμα της Λαϊκής Επιμόρφωσης  ερχόταν σε καθημερινή επαφή με τους τσιγγάνους της Αγίας Βαρβάρας. Έμπαινε στα σπίτια τους, μιλούσε μαζί τους, βίωνε την καθημερινότητά τους και γνώρισε τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά τους  αλλά και τον τρόπο σκέψης τους κι όλο αυτό άσκησε πάνω της μια ιδιαίτερη γοητεία.

Μάλιστα, στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της η Αικατερίνη Σκυλλάκου,  δανείζεται ένα απόσπασμα   από το βιβλίο Gypsy Τσαμαν Λαλ  που γράφει “Οι Τσιγγάνοι είναι ένα σύμβολο των φιλοδοξιών μας και δεν το γνωρίζουμε. Μας δείχνουν τη θέληση για ελευθερία, την αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον, τη δυνατή επιθυμία για αλλαγή και ταξίδια. Ο Τσιγγάνος είναι ο ταξιδιώτης που οι ποιητές και οι λάτρεις του ανέμου εξυμνούν. Αυτός κάνει ό,τι εμείς ονειρευόμαστε. Το να προσπαθείς να περιορίσεις και να υποτάξεις τους Τσιγγάνους είναι σαν να πολεμάς ενάντια στο ένστικτο, σαν να προσπαθείς να αποκόψεις την ανθρωπότητα από την πιο αυθεντική κινητήρια δύναμή της…»

Και σε αυτό το βιβλίο όπως και στις ποιητικές της συλλογές, η συγγραφέας ξεδιπλώνει  την ιστορία της με λυρισμό και με την ιδιαίτερη πλοκή των λέξεων που αγαπήσαμε στα ποιήματά της και μας υπόσχεται ένα υπέροχο ταξίδι…

« Να θυμάστε τα παλιά τραγούδια που δεν θ’ ακούγονται πια. Αυτά τα χέρια είναι όλου του κόσμου η στενοχώρια των φυλακισμένων. Μην αφήνετε το αίμα σας να το λερώσουν και να σας πεθάνουν…»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος