FOLLOW US: facebook twitter

Η μεταποίηση ανοίγει την πόρτα της ανάπτυξης

Ημερομηνία: 26-06-2016 | Συντάκτης:

selida-agroti

metapoiisi1

Προοπτικές ανάπτυξης και κέρδους παρουσιάζει η μεταποίηση, καθώς μέσω αυτής τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να αποκτήσουν διαβατήριο από τη μία άκρη του κόσμου έως την άλλη.

Με τις συνθήκες πλέον στην αγορά αγροτικών προϊόντων να έχουν αλλάξει άρδην, ο ανταγωνισμός επιβάλλει πιο ολοκληρωμένες δράσεις. Δράσεις που καλύπτουν όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα.

  • Τι είναι η μεταποίηση;

Η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους του δευτερογενούς τομέα παραγωγής. Αυτό παρατηρείται γιατί η δραστηριότητά της είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή τροφίμων αλλά και προϊόντων που στο τέλος εξυπηρετούν τον άνθρωπο και τις άμεσες ανάγκες του.

Κύριο χαρακτηριστικό της μεταποίησης είναι ότι, σαν πρώτες ύλες, χρησιμοποιεί αγροτικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα και μετά την επεξεργασία δίνει σαν αποτέλεσμα τρόφιμα για τον άνθρωπο και καταναλωτή.

  • Γιατί συμφέρει να επενδύσει κάποιος στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

Η  μεταποίηση  ποιοτικών  αγροτικών  προϊόντων  είναι  συμφέρουσα  επένδυση  για  τους εξής  λόγους :

       α)  διότι  χρησιμοποιεί  ως  α΄ ύλη  την  παραγωγή  μιας  ή  περισσοτέρων  περιοχών  και  παράγει  προϊόντα  πολλαπλάσιας  αξίας  από  την  αρχική  μη  επεξεργασμένη  α΄ ύλη.

      β)  η  μεταποίηση  αγροτικών  προϊόντων  παράγει  προϊόντα  διατηρήσιμα  για  μεγάλο  χρονικό  διάστημα  και  μικρότερου  συνήθως  όγκου,  τα  οποία  μπορούν  να  εξαχθούν  στις  αγορές  του  εξωτερικού,  που  απολαμβάνουν  κατά  κανόνα  καλύτερες  τιμές.

       γ)  η  μεταποίηση  σε  νέα  προϊόντα,  οικολογικά,  ανωτέρας  ποιότητας  πάντοτε θα  βρίσκει  αγορά  και  η  τιμή  τους  θα  είναι  ικανοποιητική  όχι  μόνο  για  αυτά,  αλλά  και  για  όλη  την  αλυσίδα  των  εμπλεκομένων.

     Από το χωράφι ως το ράφι, επιβάλλεται πια να φαίνεται ο παραγωγός, να μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει από πού προέρχεται το προϊόν και πώς έχει παραχθεί. Απαιτείται τυποποίηση της παραγωγής. Με την τυποποίηση, τα προϊόντα αποκτούν τη δική τους ταυτότητα και έτσι μπορούν πολύ πιο εύκολα να τοποθετούνται με αξιώσεις στα ράφια των ευρωπαϊκών και όχι μόνο αγορών.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το ελαιόλαδο. Η χώρα μας φέρει τον τίτλο του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού ελαιολάδου στον κόσμο, αλλά παραδόξως το 60% της παραγωγής αυτής οδεύει στην Ιταλία σε χύμα μορφή. Από κει το ελληνικό ελαιόλαδο τυποποιείται με ιταλικά χρώματα και οι γείτονες καταφέρνουν έτσι να καρπωθούν εκείνοι την υπεραξία του συσκευασμένου προϊόντος. Μια υπεραξία διόλου ευκαταφρόνητη, αφού φθάνει να διπλασιάζεται η τιμή στην οποία αγοράσαν το ελαιόλαδο από την Ελλάδα. Με την ενίσχυση, όμως, του ρόλου της μεταποίησης μπορεί να μπει φρένο στις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου και να υπάρξει έτσι στροφή στις εξαγωγές επώνυμου, συσκευασμένου προϊόντος. Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο με το ελαιόλαδο αλλά και με  τη φέτα ,το γιαούρτι, τις ελιές, το κρασί, το σιτάρι, ακόμη και τα όσπρια.

  • Γιατί η συσκευασία είναι σημαντική στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

Η συσκευασία  είναι  η  πρώτη  επαφή του  προϊόντος  με  τον  καταναλωτή και πρέπει να προσελκύει το μάτι και ακόμα να τον ενημερώνει εύκολα για το περιεχόμενό της.

Όλοι πλέον κατανοούν ότι όσο σημαντικό είναι σήμερα το να παράγουμε, άλλο τόσο και ακόμη περισσότερο είναι το να μεταποιούμε την παραγωγή μας, ώστε να προσφέρουμε το ποιοτικό προϊόν που ο καταναλωτής χρειάζεται, στη σωστή συσκευασία και με τη σωστή παρουσίαση.

Στην  καλή  και  προσεγμένη  συσκευασία  ο  καταναλωτής  διέκειται  ευμενέστερα  ως  προς  την  ποιότητα  του  περιεχομένου  με  τα  ανάλογα  αποτελέσματα. Οι  πολύ  ακριβές  συσκευασίες,  αν   δεν   συνδυάζονται  με  την ποιότητα  και   την τιμή τότε  το  προϊόν  ίσως  να  έχει  πρόβλημα  στην  αγορά,  αν  πάλι  τα  ενσωματώνει  τα  παραπάνω,  τότε έχει μεγάλες πιθανότητες να πάει καλά στην αγορά και να αποκτήσει δικό του καταναλωτικό κοινό.

  • Βασικά χαρακτηριστικά των μονάδων μεταποίησης
  • Να είναι υπερσύγχρονες .
  • Να έχουν δυνατότητα παράγωγης νέων προϊόντων.
  • Να επεξεργάζονται οποιεσδήποτε πρώτες ύλες χρησιμοποιούν απαραίτητα με οικολογικούς τρόπους .
  • Να είναι  μειωμένης  ενεργειακής  κατανάλωσης
  • Να διαθέτουν marketing και σωστά κανάλια διοχέτευσης της παραγωγής τους

Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε  ότι οι ωφέλειες της μεταποίησης είναι τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Πρέπει να γίνει κατανοητό   ότι η μεταποίηση είναι το βασικό εργαλείο για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα αγροτικά προϊόντα. Με σωστό επιχειρηματικό σχέδιο, τα προϊόντα μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα των αγορών εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος