FOLLOW US: facebook twitter

Σε ξένα funds και οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος!

Ημερομηνία: 26-06-2020 | Συντάκτης:

«Θα απειληθούν με κατασχέσεις τα λαϊκά νοικοκυριά», τονίζει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ-ΔΕΗ Ηλείας, Νίκος Λοχοβίτης

Αλυσιδωτές εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσει η φημολογούμενη συμφωνία της ΔΕΗ με τη γνωστή επενδυτική JPMorganγια τιτλοποιήση και πώληση πακέτου ανεξόφλητων λογαριασμώνμέχρι και 60 ημερών, ύψους 300 εκατ. ευρώ, έναντι αντιτιτίμου 200 με 250 εκατ. ευρώ. Η είδηση δημοσιεύτηκε στο REUΤΕRS και έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία, αφού οι οφειλέτες εν μια νυκτί θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια ξένη εταιρεία που θα προφανώς θα επιδιώξει την άμεση και με κάθε τρόπο είσπραξη των οφειλών.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ, στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με 51%, προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση, ιδιωτικοποιώντας με «χασούρα» το χρέος της, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Ηλείας της Ένωσης Διοικητικού & Οικονομικού Προσωπικού της ΔΕΗ, Νίκος Λοχοβίτης, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην «Πρωινή» στις συνέπειες της τιτλοποίησης των λογαριασμών, κάνοντας λόγο για καίριο «χτύπημα» στα λαϊκά νοικοκυριά.

«Οδηγούμαστε σε βίαιη φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του λαϊκού νοικοκυριού, διότι η ανάθεση της είσπραξης των οφειλών από έναν οικονομικό κολοσσό όπως η JPMORGAN,  θα γίνει με αδίστακτους τρόπους. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με υπαρκτούς εκβιασμούς. Οι πολίτες θα πιεστούν ώστε να ξεπουλήσουν ό,τι περιουσία έχουν για να πληρώσουν είτε θα υποστούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως οι κατασχέσεις. Θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στα περιουσιακά στοιχεία των λαϊκών οικογενειών», τόνισε αρχικά ο κ. Λοχοβίτης και πρόσθεσε πως η πλειονότητα των οφειλετών έχουν χρέη μικρότερα από 3.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή μένουν ανέγγιχτες εταιρείες με οφειλές που φτάνουν τα 35 εκατ. ευρώ χωρίς να κάνει κάτι η ΔΕΗ για να εισπράξει.

«Οι ισχυρισμοί περί κακοπληρωτών πολιτών είναι μύθος, διότι οι περισσότεροι ανήκουν στην κατηγορία των μη δυνάμενων να πληρώσουν ακόμα και τα χρήματα που απαιτεί ένας διακανονισμός. Ακόμα και αυτοί που μέχρι τώρα είχαν κάνει ρύθμιση, με αυτήν την κατάσταση δεν θα μπορούν πλέον να ορθοποδήσουν. Για παράδειγμα, ένας ξενοδοχοϋπάλληλος σήμερα έχει ετήσιο εισόδημα 1200 ευρώ, αφού οι μεγαλοξενοδόχοι θα μείνουν κλειστοί προτιμώντας την κρατική επιχορήγηση. Πώς να πληρώσει μετά τη ΔΕΗ; Η άμεση συνέπεια για αυτούς είναι μπροστά στον κίνδυνο της κατάσχεσης να ξεπουλήσουν ό,τι έχουν για να πληρώσουν. Μέχρι τώρα η ΔΕΗ χρησιμοποιούσε εισπρακτικές εταιρείες με εξώδικα και εκβιασμούς, αλλά επειδή αυτή η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, τώρα επιλέγει την τιτλοποίηση», εξήγησε ο κ. Λοχοβίτης στην «Πρωινή» και προανήγγειλε κι άλλες ανάλογες ενέργειες.

«Εδώ πάει να γίνει κάτι ανάλογο με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο σκόπός είναι καθαρός, ξάστερος και δηλωμένος. Στο δ΄τρίμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΗ, αρχικά με το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Το θέμα είναι πως και η προηγούμενη και η τωρινή διοίκηση δεν διαφοροποιούνται στην κεντρική ιδέα. Και οι δύο είναι ταγμένοι στην ιδιωτικοποίηση. Ο δρόμος είναι διαχειριστικό θέμα και δεν αφορά τη λαϊκή κατανάλωση και τα λαϊκά νοικοκυριά. Τον Σεπτέμβριο θα πωληθεί νέο πακέτο απλήρωτων λογαριασμών, κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πιέσεις και τι απειλές κατασχέσεων που θα δεχθούν τα λαϊκά νοικοκυριά, ανέφερε.

Από τη ΔΕΗ στη JPMorgan

Η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφελείας, είναι κοντά σε συμφωνία για την πώληση μίας δέσμης απλήρωτων λογαριασμών ύψους 300 εκατ. ευρώ στην JPMorgan, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Η ΔΕΗ, που ελέγχεται σε ποσοστό 51% από το κράτος, παλεύει με απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 2,7 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, που διήρκεσε μία δεκαετία. Εδώ και μήνες επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την τιτλοποίηση των οφειλών αυτών και την πώλησή τους σε επενδυτές.

Θα επιδιώξει να αντλήσει 200 έως 250 εκατ. ευρώ από το deal το οποίο περιλαμβάνει ανεξόφλητες υποχρεώσεις έως και 60 ημερών, είπε η μία πηγή στο πρακτορείο. Μία δεύτερη πηγή πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ εξετάζει το ενδεχόμενο να τιτλοποιήσει και να πουλήσει και δεύτερο πακέτο με οφειλές άνω των 90 ημερών που θεωρούνται μη εξυπηρετούμενες. Η δεύτερη συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος