FOLLOW US: facebook twitter

Σε ύφεση η φωτιά σε δασική έκταση στην Αχαΐα – Στάχτη 20 σπίτια και πυκνό δάσος

Ημερομηνία: 02-08-2021 | Συντάκτης:
Δεν κινδυνεύουν οικισμοί
-16 άτομα μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία
-«Η κατάσταση είναι δύσκολη και επίπονη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Ν. Φαρμάκης

Δέκα σπίτια στην Άνω Ζήρια κάηκαν και πυκνό δάσος έγιναν στάχτη κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς στην Αχαΐα και συγκεκριμένα στη Δυτική Αιγιάλεια. Η φωτιά καίει ακόμη σε δασική έκταση, χωρίς να απειλεί οικισμούς. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής αλλά και των αρμόδιων αρχών είναι τεράστια.

Κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων έχει μεταβεί στην περιοχή της Αιγιαλείας για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Μέχρι χθες 16 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες, εκ των οποίων οι 15 με αναπνευστικά προβλήματα. Στο νοσοκομείο παρέμειναν 8 άτομα για νοσηλεία, για προληπτικούς λόγους. Ένα ακόμη άτομο μεταφέρθηκε με εγκαύματα στα χέρια στο νοσοκομείο του Ρίου και εν συνεχεία στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας για πλαστική επέμβαση. Παραμένει νοσηλευόμενος, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Περίπου 110 πολίτες απεγκλώβισαν τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές που είχαν αποκλειστεί λόγω της φωτιάς και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου.

Η φωτιά έχει σβήσει στις παραλιακές περιοχές και έχει «ανέβει» στο βουνό, πάνω από το Λαμπίρι, καίγοντας δασική έκταση. Στην επιχείρηση κατάσβεσης, επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 77 οχήματα καθώς και 7 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Παρά το ότι η φωτιά καίει στο βουνό, και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βρίσκεται σε ύφεση, παραμένουν σε επιφυλακή σκάφη του Λιμενικού στη θαλάσσια ζώνη στο ύψος της Αιγιάλειας ώστε αν χρειαστεί να παράσχουν βοήθεια.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η εθνική οδός Πατρών- Αθηνών παράμεινε για περίπου 8 ώρες κλειστή και άνοιξε για τους δεκάδες εγκλωβισμένους οδηγούς και παραθεριστές λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ του Σαββάτου.

Ν. Φαρμάκης: «Απαραίτητη η συνδρομή όλων»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης που από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται στην περιοχή της φωτιάς, μετά την έκτακτη επίσκεψη του υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά, επισήμανε:

“Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις περιοχές της Αιγιάλειας που τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η κατάσταση είναι δύσκολη και επίπονη για τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει το σύνολο του στόλου των μηχανημάτων και του προσωπικού της στην υπηρεσία των αρχών.  Είμαστε στο πλευρό όλου του μηχανισμού, των δυνάμεων πυρόσβεσης  και όλων όσων από ξηρά, θάλασσα, εναέρια καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Βιώνουμε άλλη μια δύσκολη μέρα για την Αχαΐα, που για να την ξεπεράσουμε είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων μας. Θερμή παράκληση προς όλους να είμαστε συνεργάσιμοι και να ακολουθούμε τις οδηγίες όλων όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, καθώς επίσης να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, Και τις επόμενες ημέρες και ώρες όμως είναι απαραίτητο να αποφύγουμε κάθε δραστηριότητα που μπορεί να πυροδοτήσει νέες επικίνδυνες καταστάσεις».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος