FOLLOW US: facebook twitter

Σε θέση μάχης οι τοματοπαρωγοί της Ηλείας!  

Ημερομηνία: 16-12-2019 | Συντάκτης:
-Δηλώνουν αποφασισμένοι να μην ξανακαλλιεργήσουν βιομηχανική τομάτα αν ο ΕΛΓΑ δεν τους αποζημιώσει – Κινδυνεύουν να χάσουν και την στρεμματική ενίσχυση

Σε θέση μάχης βρίσκονται πλέον οι τοματοπαρωγοί της Ηλείας, μετά τις δυσμενή πορίσματα που παρέλαβαν από τον ΕΛΓΑ της Πάτρας για το γνωστό πρόβλημα της μη αποζημίωσης του από τον καύσωνα αλλά και της συνάντησης χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, της Ο.Π Αμαλιάδας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ την  περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα.  Είναι δε τόσο μεγάλη πλέον η απόγνωσή τους, καθώς δηλώνουν αποφασισμένοι ακόμα και να μην ξανακαλλιεργήσουν βιομηχανική τομάτα!

Για να καθορίσουν λοιπόν την περαιτέρω στάση τους, το Σάββατο το πρωί, ο πρόεδρος της Ο.Π Χρήστος Βαλιανάτος συγκάλεση ευρεία σύσκεψη τοματοπαρωγών παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλου, όπου τους ενημέρωσε για το αποτέλεσμα των συσκέψεων που είχε στην Αθήνα, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ  Α. Λυκουρέντζο, τον αντιπρόεδρο του οργανισμού και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.  Για το θέμα του καύσωνα έθεσε υπόψη του κ. Λυκουρέντζου τα αρνητικά πορίσματα από τον ΕΛΓΑ της Πάτρας που είναι 0,5, που σημαίνει ότι κανένας τοματοπαραγωγός δεν πρόκειται να αποζημιωθεί, πλήν εκείνων που έκαναν ένσταση και ίσως εχουν μια ευκαιρία να δικαιωθούν. Όπως τόνισε ο κ. Βαλιανάτος δεν είναι μόνο το θέμα της αποζημίωση, αλλά και το ότι λόγω της καταστροφής που υπάεστη το προϊον, πολλοι από τους πληγέντες τοματατοπαρωγούς δεν πιάνουν ούτε το πλαφόν των 5 στρεμμάτων , με αποτέλεσμα να χάσουν και τη στρεμματική αποζημίωση. Όλα αυτά τα έθεσε υπόψιν του προέδρου του ΕΛΓΑ ο οποίος δεσμεύτηκε μόνο ότι θα τους δώσει μια απάντηση την προσεχή Τετάρτη για το ένα θα προβεί ο Οργανισμός σε κάποια ενέργεια που θα είναι υπέρ των τοματοπαραγωγών.

Στην συνάντηση των τοματοπαραγωγών το Σάββατο το πρωί στα γραφεία της Ο.Π Αμαλιάδας, οι τοματοπαρωγοί οργισμένοι για τις εξελίξεις δήλωσαν ότι δεν έχουν μετά από αυτά, τίποτα άλλο να κάνουν από το να σταματήσουν την καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας! Μάλιστα όπως τόνισαν, επειδή όλα τα πράγματα είναι αλυσίδα, κινδυνεύουν να τιναχτούν στον «αέρα» και τα δύο εργοστάσια τομάτας στην περιοχή, αφού δεν θα έχουν να παραλάβουν πρώτη ύλη!

Όπως ανέφερε μιλώντας στην Πρωινή ο κ. Βαλιανάτος, σήμερα θα στείλουν και ένα σχετικό έγγραφο στον Γεωπονικό Σύλλογο που έζησε από κοντά την έκταση των ζημιών του καλοκαιριού από τον καύσωνα, καθώς και στην Περιφέρεια, στο οποίο θα επισημαίνεται ότι είναι πλέον σε κίνδυνο η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας, αφού ο «κόμπος έφτασε στο χτένι»! Εξάλλου αρκετοί από τους πληγέντες τοματοπαραγωγούς είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν στα δικαστήρια καταθέτοντας αγωγές, τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος