FOLLOW US: facebook twitter

Σε συνθήκες κορονοϊού και οι… φανουρόπιτες! – Γιορτάστηκε χθες το απόγευμα ο Άγιος Φανούρης στο μετόχι το Αγίου Διονυσίου στον Πύργο

Ημερομηνία: 27-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Κοινωνία, Νέα

Το παραδοσιακό έθιμο της φανουρόπιτας για να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου Φανουρίου, τήρησαν χθες παραμονή της Εορτής του Αγίου, οι νοικοκυρές της Ηλείας. Μάλιστα όπου υπήρχαν ξωκλήσια και εκκλησίες που είχαν την Εικόνα του Αγίου Φανουρίου, τελέστηκαν Εσπερινοί  μετ’ Αρτοκλασίας και διαβάστηκαν ευχές υπέρ Υγείας, ενώ οι ιερείς ευλόγησαν τις φανουρόπιτες.

Στον Πύργο όπως κάθε τέτοια μέρα, παραμονή της Εορτής του Αγίου Φανουρίου,  ο Εσπερινός όπως πάντα έγινε στο μετόχι του Αγίου Διονυσίου, ενώ οι φανουρόπιτες τοποθετήθηκαν στο μεγάλο πάγκο που στήθηκε εντός του ναού και ευλόγησε ο ιερέας. π. Π. Δημητρακόπουλος. Ωστόσο, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, οι συνθήκες φέτος ήταν πολύ διαφορετικές, καθώς δεν υπήρξε μαζική προσέλευση του κόσμου, οι πιστοί έρχονταν λίγοι- λίγοι, φορώντας μασκα οι περισσότεροι και οι φναουρόπιτες ήταν κι αυτές λιγότερες. Μάλιστα επειδή οι πιστοί ερχόταν με δόσεις, ο ιερέας διάβασε και δεύτερη φορά ευχές και ευλόγησε και τις νέες φανουρόπιτες που ήρθαν μετά τον Εσπερινό, για να μη κακοκαρδίσει κανέναν. Και είναι γεγονός ότι ο κόσμος έχει πλέον μια φοβία με τον κορονοϊό, αφού δεν ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα στην αυλή της εκκλησίας, η ανταλλαγή με τις φανουρόπιτες,  αλλά κάθε νοικοκυρά μετά την ευλογία του ιερέα, έπαιρνε την πίτα της και έφευγε γρήγορα για το σπίτι!

Να σημειώσουμε  τέλος ότι σύμφωνα με την παράδοση, με κάθε κομμάτι της φανουρόπιτας λες «να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου Φανουρίου»,  για τον οποίο υπάρχουν λίγες πληροφορίες, αλλά είναι γνωστό ότι η μητέρα του ήταν αμαρτωλή. Το μόνο που γνωρίζουμε για τον ίδιο τον Άγιο Φανούρη, είναι πως πρόκειται για έναν νεαρό μάρτυρα ο οποίος πιθανότατα υπήρξε στρατιώτης, ενώ έχει συνδεθεί το όνομα του με την ανεύρεση χαμένων αντικειμένων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος