FOLLOW US: facebook twitter

Σε σκηνικό ταινίας μετατρέπεται το Χλεμούτσι με Οδυσσέα τον Ρέιφ Φαινς!

Ημερομηνία: 25-04-2023 | Συντάκτης:

Οι πρωταγωνιστές του Οσκαρικού φιλμ «ο Άγγλος Ασθενής» Ρέιφ Φάινς και η Ζυλιέτ Μπινός πρωταγωνιστούν στην ταινία που μέρος της θα γυριστεί στην Ηλεία

Όλες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο Κάστρο με την σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας για τις ανάγκες σκηνικών και των γυρισμάτων

Δύο μοναδικά κάστρα – μνημεία της χώρας μας θα διαφημίσουν ο Ρέιφ Φάινς και η Ζυλιέτ Μπινός. Ο μεν πρώτος, που θα υποδυθεί τον Οδυσσέα ο οποίος επιστρέφει στη Ιθάκη 20 χρόνια μετά, θα κάνει γυρίσματα στο Αγγελόκαστρο της Κέρκυρας και στο Χλεμούτσι. , Η δεύτερη, που υποδύεται την Πηνελόπη, δεν θα είναι παρούσα στα δύο αυτά κάστρα, αν και θα παριστάνουν το παλάτι του Οδυσσέα. Όμως, η παρουσία της στην Ελλάδα θα συμβάλει στη διαφήμιση όχι μόνο των πανέμορφων κάστρων αλλά και της χώρας μας.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για γυρίσματα μέσα στα συγκεκριμένα μνημεία, γυρίσματα που θα γίνουν για την ταινία The Return , ένα ιστορικό έπος που βασίζεται στο αρχαίο κλασικό έργο του Ομήρου Η Οδύσσεια. Η ταινία, ελληνικής συμπαραγωγής , ενώνει ξανά τον Φάινς και τον Μπινός περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα αφότου πρωταγωνίστησαν μαζί στο βραβευμένο με Όσκαρ «Ο Άγγλος ασθενής» Μέρος θα γυριστεί στην Ελλάδα και μέρος στην Ιταλία.

Δημιουργήθηκε ως συμπαραγωγή Ιταλίας-Ελλάδας-ΗΒ-Γαλλίας με τον Γιώργο Καρνάβα και τον Κωνσταντίνο Κοντοβράκη στην παραγωγή της Heretic .

Ο Ουμπέρτο Παζολίνι , σκηνοθέτης του Nowhere Special και παραγωγός του The Full Monty, θα είναι ο σκηνοθέτης. Το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τον Edward Bond (Blow-Up, Walkabout) και τον John Collee (Master and Commander: The Far Side of the World) .

Υστερα από 20 χρόνια μακριά, ο βασιλιάς Οδυσσέας (Φάινς) ξεβράζεται στις ακτές της Ιθάκης, ταραγμένος και αγνώριστος. Πολλά έχουν αλλάξει στο βασίλειό του από τότε που έφυγε για να πολεμήσει στον Τρωικό πόλεμο. Η αγαπημένη του σύζυγος Πηνελόπη (Μπινός) είναι τώρα φυλακισμένη στο ίδιο της το σπίτι, κυνηγημένη από τους πολλούς φιλόδοξους μνηστήρες της για να επιλέξει έναν νέο σύζυγο, έναν νέο βασιλιά. Ο γιος τους Τηλέμαχος, που μεγάλωσε χωρίς πατέρα, βρίσκεται αντιμέτωπος με το θάνατο στα χέρια των μνηστήρων που τον βλέπουν ως εμπόδιο στην ανελέητη καταδίωξη της Πηνελόπης και του βασιλείου. Ο Charlie Plummer (Lean on Pete) θα υποδυθεί τον Τηλέμαχο.

Σύμφωνες ήταν και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Η πρώτη ζήτησε να παραμείνει οπωσδήποτε κλειστός ο χώρος του Αγγελόκαστρου επειδή εκτιμά ότι τίθενται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας. Η δεύτερη εξέφρασε την επιφύλαξή της για τη χρήση πυρός, λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς.

Σε ότι αφορά το κάστρο Χλεμούτσι, η παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου θα διαρκέσει από 18 Μαΐου έως και 5 Ιουνίου. Αναλυτικότερα, η προετοιμασία του χώρου (τοποθέτηση σκηνικών κ.λπ.) θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα από 18 έως και 29 Μαΐου. Τα γυρίσματα της ταινίας θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα από 30 Μαΐου έως και 1 Ιουνίου, με την αεροκινηματογράφηση να πραγματοποιείται στις 31 Μαΐου. Η απομάκρυνση των σκηνογραφικών στοιχείων και η αποκατάσταση του χώρου θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως και τις 05 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η εταιρεία ζητεί την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του χώρου του εξωτερικού περιβόλου και της εισόδου προς το διαβατικό/εσωτερικό περίβολο του κάστρου Χλεμούτσι για τα γυρίσματα της ταινίας. Επίσης ζητάμε άλο μέρος του χώρου εκτός των εξωτερικών τειχών, ο οποίος λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης, ως βάση του συνεργείου κινηματογράφησης.

Το κάστρο Χλεμούτσι αποτελεί οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο με εισιτήριο, λειτουργεί για το κοινό καθημερινά και παρουσιάζει πολύ υψηλή επισκεψιμότητα. Δεν θα απαιτηθεί να κλείσει ο αρχαιολογικός χώρος για το κοινό, τουλάχιστον κατά τις περισσότερες ημέρες προσωρινής παραχώρησης.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων η εταιρεία παραγωγής ζητεί τη χρήση σκηνογραφικών παρεμβάσεων, οι οποίες θα είναι αρκετά εκτεταμένες. Τα σκηνικά θα είναι κατασκευασμένα από γλυπτό φελιζόλ και ξύλο και θα είναι αυτοστηριζόμενα με όσο το δυνατόν μικρότερη επαφή με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου και χωρίς να πραγματοποιηθούν εκσκαφές. Επίσης, θα δημιουργηθεί ξύλινη πλατφόρμα με σκαλοπάτια στην κεντρική πύλη του εσωτερικού περιβόλου, ενώ θα απομακρυνθούν προσωρινά οι ξύλινες ράμπες του εργοταξίου και το ξύλινο παραπέτασμα(φράγμα αποτροπής πρόσβασης).

Στον εξωτερικό περίβολο, θα τοποθετηθούν πέντε τέντες αρχαϊκού τύπου, με διάμετρο περίπου 7μ. η καθεμία. Επίσης, ζητείται η προσωρινή επέμβαση σε στοιχεία της διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου (κάλυψη προβολέων, σημάνσεων και κάδων απορριμμάτων εξωτερικού περιβόλου με ελαφρέςκατασκευές από γλυπτό φελιζόλ και ρητίνη, οι οποίες θα απομακρυνθούν με το πέρας των γυρισμάτων,

Σημειακά θα προστεθεί φύτευση (μικρά δέντρα, θάμνοι, κισσοί κ.λπ. με δική τους βάση), ενώ ζητείται και η είσοδος στον χώρο του κάστρου ζώων για τις ανάγκες των γυρισμάτων(χοίροι και σκύλοι).

Επιπλέον, ζητείται η τοποθέτηση special effect για τη δημιουργία 10-12 εστιών ελεγχόμενης φλόγας, κοντά στις προαναφερθείσες τέντες, που θα διαμορφωθούν σκηνογραφικά ως εστίες κατασκήνωσης.

Οι εστίες θα είναι ελεγχόμενης έντασης και διάρκειας, εγκατεστημένες από πιστοποιημένους επαγγελματίες του χώρου. Δεν θα γίνει καύση οργανικών καυσίμων (καυσόξυλα, άνθρακας) κατά την διάρκεια των γυρισμάτων.

Τέλος, όσον αφορά γενικά στην κινηματογράφηση της ταινίας στους δύο αρχαιολογικούς χώρους, η εταιρεία παραγωγής ανέφερε ότι δεν απαιτείται βαρύς εξοπλισμός.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος