FOLLOW US: facebook twitter

Σε πύρινο κλοιό!

Ημερομηνία: 22-07-2022 | Συντάκτης:

Σκληρή μάχη με απανωτές πυρκαγιές στην Πηνεία και στον Κάμπο έδωσαν χθες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας

-Με τα λάστιχα παρά πόδα οι κάτοικοι στα Άγναντα και στο Λούκα για να μην καούν τα σπίτια τους
-Άμεσα αντιμετωπίστηκαν και τα επικίνδυνα συμβάντα στη Βάρδα και στη Σίμιζα
– Hδη ερευνάται το ενδεχόμενο συνειδητού εμπρησμού

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αντιμέτωπη με τον πύρινο εφιάλτη βρέθηκε ξανά χθες το πρωί η Ηλεία, καθώς τρία διαφορετικά μέτωπα –στην Πηνεία, στη Βάρδα και στη Σίμιζα Πηνειού- προκάλεσαν τρόμο στους κατοίκους απειλώντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο μέτωπο διαμορφώθηκε στην Πηνεία, καθώς οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας έδωσαν τρομακτικά δύσκολη μάχη για να περιορίσουν την πυρκαγιά και να αποτρέψουν τον κίνδυνο να καούν σπίτια στις τοπικές κοινότητες Άγναντα και Λούκα, που αντιμετώπισαν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί και λόγω του ισχυρού ανέμου έλαβε γρήγορα απειλητικές διαστάσεις, κινητοποιώντας άμεσα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη τη Δυτική Ελλάδα. Μέχρι χθες το βράδυ επιχειρούσαν στην περιοχή 115 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 36 οχήματα, έξι αεροσκάφη (Canadair και Air Tractor) και δύο ελικόπτερα Ericskon, με επικεφαλής τον περιφερειακό διοικητή Δυτικής Ελλάδας, Χρ. Μπόκα, με τη συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών, μηχανημάτων έργων και υδροφόρων του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ήλιδας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ λίγο μετά τις 8μ.μ. η πυρκαγιά μπήκε σε τροχιά οριοθέτησης και εκφραζόταν η εκτίμηση πως σύντομα θα τεθεί υπό μερικό έλεγχο, εκτός απροόπτου.

Οι πρώτες ώρες της φωτιάς ήταν πολύ δύσκολες, καθώς οι φλόγες έφτασαν μια ανάσα από τα πρώτα σπίτια στα Άγναντα, με αποτέλεσμα όλο το χωριό να «σηκωθεί» στο πόδι. Αρκετοί κάτοικοι ρίχτηκαν αμέσως στη μάχη με λάστιχα και τρακτές, προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά και να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες για να αποτρέψουν την εξάπλωσή της και τον κίνδυνο για τα σπίτια. Λίγα λεπτά αργότερα, η φορά του ανέμου μετέβαλε την πορεία της πυρκαγιάς προς την ΤΚ Λουκά. Η ένταση ήταν απειλητική, με αποτέλεσμα να ηχήσει η καμπάνα του χωριού και οι κάτοικοι να βγουν έξω από τα σπίτια τους και να οργανωθούν, ενώ οι γηραιότεροι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στο κέντρο του χωριού.

Όπως δήλωσε στην Πρωινή ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ήλιδας, Βαγγέλης Χριστοφόρου, οι ώρες ως αργά το απόγευμα ήταν πολύ δύσκολες, καθώς η πυρκαγιά ήταν δυσπρόσιτη και η επίγεια μάχη δινόταν με δυσκολία.

«Δώσαμε μεγάλη μάχη γιατί η φωτιά ήταν απειλητική και δεν μπορούσαμε εύκολα να πλησιάσουμε. Λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση. Ο δήμος Ήλιδας συνέδραμε στο έργο της κατάσβεσης με δύο ντακότες και τρεις υδροφόρες και μηχανήματα. Παράλληλα, κινητοποιηθήκαμε άμεσα ώστε να έρθει στα Άγναντα το λεωφορείο του δήμου, για να είμαστε σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να μεταφέρουμε τους κατοίκους –ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους- σε ασφαλές σημείο. Μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί αλλά είμαστε σε ετοιμότητα διότι η φωτιά έφτασε ως τη μάντρα της εκκλησίας και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να μην κινδυνέψουν οι περιουσίες των συμπολιτών μας», τόνισε και άφησε να εννοηθεί πως η προέλευση της πυρκαγιάς είναι «ύποπτη», αφού οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν στην εκδοχή του εμπρησμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης και χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών και τη νοσηλεία τους.

Ο περιφερειακός διοικητής ΠΥ Δυτικής Ελλάδας, Χριστόφορος Μπόκας, δήλωσε στην Πρωινή ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη αλλά είναι καλύτερη από ό,τι ήταν τις πρωινές ώρες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, δήλωσε στην Πρωινή ότι η πυρκαγιά έχει κάψει αρκετές αγροτικές εκτάσεις, κυρίως λιοστάσια, και ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η καταγραφή τους.

Ο Κώστας Αναγνωστόπουλος από την Πηνεία, δήλωσε ότι έχουν καεί πολλές δεκάδες ελαιόδεντρα, σταβλικές εγκαταστάσεις, μελίσσια και ζώα, σημειώνοντας ότι η αλλαγή φοράς του ανέμου και η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψαν τον μεγάλο κίνδυνο για τα Άγναντα.

«Η φωτιά “έγλειψε” κάποια σπίτια και την εκκλησία, ενώ φαίνεται ότι εχουν καεί πολλές αγροτικές εκτάσεις, ελαιόδεντρα, μελίσσια, σταβλικές εγκαταστάσεις και ζώα. Ευτυχώς οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ελέγξουν την κατάσταση το απόγευμα», τόνισε.

Φωτιά εκδηλώθηκε και στην ΤΚ Αυγή της Πηνείας, αλλά η άμεση επέμβαση των κατοίκων και η γρήγορη ρίψη από ελικόπτερο Erickson που πετούσε εκείνη τη στιγμή κοντά στο σημείο, συνέβαλαν στο να περιοριστεί άμεσα και να μην απειλήσει σπίτια στο χωριό.


Πυρκαγιά και… 112 στη Σίμιζα Πηνειού

Την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα για να περιορίσουν την πυρκαγιά στην Πηνεία, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στη Σίμιζα Πηνειού, στον οικισμό «Πηγάδι Κόκλα». ΑΜέσως δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού μέσω της υπηρεσίας 112. Ωστόσο, η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο σημείο της φωτιάς απέτρεψε σοβαρότερο κίνδυνο. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 38 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 14 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα. Παρότι το μέτωπο είναι περίπου 5 χλμ μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ήλιδας, έως και χθες το βράδυ ο χώρος δεν απειλούνταν.

Πυρκαγιά στη Βάρδα επί της Εθνικής!

Λίγο πριν από τις 8μ.μ. το κακό τρίτωσε, αφού ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στη Βάρδα σε δασική έκταση πολύ κοντά στην Εθνική Οδό Πύργου-Πατρών, με αποτέλεσμα να προκύψει κίνδυνος για τους διερχόμενους οδηγούς. Στο σημείο επιχείρησαν άμεσα 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 2 ελικόπτερα, ενώ οι αστυνομικοί ρύθμισαν την κυκλοφορία για να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα.

«Ύποπτη» η πυρκαγιά

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, οι πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της Πυροσβεστικής κάνουν λόγο για εκούσιο εμπρησμό και για αυτό ήδη έχει δοθεί εντολή στο Περιφερειακό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για να διερευνήσει τα αίτια. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες περί προσαγωγής τις μεταφέρουμε με επιφύλαξη καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος