FOLLOW US: facebook twitter

Διαρκής εφιάλτης!: Σε πύρινο κλοιό για δεύτερη μέρα η Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 06-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
-Τεράστιες ζημιές στο Λάλα και σε άλλες κοινότητες, εκκενώθηκαν οικισμοί
-Πάνω από 50.000 στρέμματα η περίμετρος των καμένων εκτάσεων, τρομάζουν οι σημερινές καιρικές προβλέψεις

Σκληρή και άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα έδωσαν για δεύτερη μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας μαζί με την Πολιτική Προστασία του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, δυσκολεύοντας την επιχείρηση κατάσβεσης. Από νωρίς το πρωί επιχείρησαν συνολικά δέκα εναέρια μέσα στο μέτωπο πίσω από το λόφο της Γαλανής για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου και των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κάτι που σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε παρότι ελλοχεύει ακόμα ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Ωστόσο, οι άνεμοι και ο καύσωνας προκάλεσαν την ταχεία επέκταση της πυρκαγιάς κοντά στις τοπικές κοινότητες Πεύκες (Βύλιζα), Μουριά, Λούβρο, Κάμενα, με αποτέλεσμα να δοθεί άμεσα εντολή από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την εκκένωση των οικισμών, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Λίγες ώρες αργότερα, η κατάσταση επιδεινώθηκε, καθώς οι φλόγες «κατάπιναν» χιλιόμετρα εν ριπή οφθαλμού και έφτασαν τάχιστα στις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Φολόης, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές στο Λάλα και στους περιμετρικούς οικισμούς. Η άμεση ειδοποίηση του «112» ενεργοποιήθηκε εκ νέου, προκειμένου να εκκενωθούν οι οικισμοί Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα, με κατεύθυνση στο Πανόπουλο.

Eιδικά στην περιοχή του Λάλα, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για φωτιά σε σπίτι στην είσοδο του χωριού, καθώς και για σοβαρές ζημιές σε τουριστική επιχείρηση ενοικίασης δωματίων και σε ελαιοτριβεία.

Αξίζει να επισημάνομε ότι αρκετοί πολίτες δεν υπάκουσαν στην εντολή εκκένωσης και επέλεξαν να μείνουν στους οικισμούς για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις της δημοτικής αρχής, που διέθεσε και λεωφορείο για αυτόν τον σκοπό.

Δυστυχώς, η μάχη με την πυρκαγιά οδήγησε δύο πυροσβέστες και έναν εθελοντή στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας με ελαφρά εγκαύματα κι άλλον έναν εθελοντή για την παροχή ιατρικής βοήθειας λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Δυσοίωνες οι σημερινές προβλέψεις

Η αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ρόη Αντωνοπούλου, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η μαχη με τον πύρινο εφιάλτη συνεχίζεται με μεγάλες δυσκολίες, εκφράζοντας την ενόχλησή της για την επάρκεια των μέσων πυρόσβεσης, κυρίως από αέρος.

«Αν είχαν ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο προς τη ΓΓ πολιτικής Προστασίας όσο και προς το υπουργείο για την ενίσχυση με περισσότερα εναέρια μέσα, η φωτιά θα είχε περιοριστεί και τώρα θα ήμασταν έτοιμοι να την ανακόψουμε. Τώρα δεν ξερουμε τι θα γίνει το βράδυ και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Φοβόμαστε ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είναι δυσκολότερη η μέρα λόγω των καιρικών προβλέψεων», ανέφερε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δασάρχη Πύργου, Παν. Λάττα, η περίμετρος της ζώνης στην οποία εκτυλίσσεται το φαινόμενο της πυρκαγιάς, πλέον αγγίζει τα 50.000 στρέμματα, εκ των οποίων θεωρείται δεδομένο πως έχει καεί το 60 με 70%. Τουλάχιστον 20.000 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις και τα υπόλοιπα γεωργικές.

Ο Ηλείος προγνώστης καιρού, Θοδωρής Κονδύλης ανέφερε ότι το μέτωπο βόρεια της Ολυμπίας κινείται με μεγάλη ένταση, θα καίει για μέρες και αναπόφευκτα θα επεκταθεί στην Αρκαδία. «Δυστυχώς το πέρασμα του ψυχρού μετώπου αύριο (σ.σ. σήμερα) θα γιγαντώσει περαιτέρω τις πυρκαγιές. Κατάσταση συναγερμού αύριο, ακραίες καταστάσεις, κάθε πολίτης πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος