FOLLOW US: facebook twitter

Πρεμιέρα με χαμόγελα: Σε κείμενα που αφορούν στην αξία της λογοτεχνίας, της ανάγνωσης και της γραφής διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Ημερομηνία: 16-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα

-Αυλαία σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

Το βιβλίο, η γραφή και ο ελεύθερος χρόνος είναι τα θέματα που ζητήθηκαν από τους υποψηφίους να αναλύσουν, να σχολιάσουν και να τοποθετηθούν κριτικά κατά την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, στην χθεσινή πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σε όλα τα εξεταστικά κέντρα της Ηλείας, η πρώτη μέρα των εξετάσεων κύλησε ομαλά και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, τα θέματα δόθηκαν στην ώρα τους ενώ από τους 850 Ηλείους υποψήφιους που διαγωνίζονταν γραπτώς και τους 21 προφορικώς, σύμφωνα με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλη Δημητρέλλο, απουσίαζαν 17 μαθητές καθώς προσήλθαν 833 (το 98%). «Η συμμετοχή των  υποψηφίων κρίνεται ικανοποιητική ενώ δεν υπήρξαν προβλήματα. Είχαμε μια άρτια οργάνωση και εύχομαι και η συνέχεια να είναι εξίσου ομαλή. Συνίσταται ψυχραιμία προς όλους τους υποψηφίους και καλή επιτυχία».

Τα θέματα

Σε  κείμενα που αφορούν στην αξία της λογοτεχνίας, της ανάγνωσης και της γραφής διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας των πανελλαδικών εξετάσεων. Το «Γιατρικό της αμόλυντης λογοτεχνίας», ήταν ο τίτλος του κειμένου για τους υποψήφιους που εξετάστηκαν με το νέο σύστημα, του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη, το οποίο είχε δημοσιευτεί στον ημερήσιο Τύπο. Οι μαθητές κλήθηκαν ν΄απαντήσουν σε ερωτήσεις για τη «θαυματουργή ίαση της λογοτεχνίας. Γιατί η λογοτεχνία είναι αμόλυντη, κανένας ιός δεν θα τη μεταλλάξει, θα είναι πάντα εκεί και τα λογοτεχνικά αντισώματα θα μεταμορφώνουν τις ψυχές μας και θα μας οπλίζουν με κουράγιο».

Το δεύτερο κείμενο αφορούσε την ανάγνωση και οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν κείμενο για τη σχέση τους με την ανάγνωση βιβλίων καθώς και τους λόγους για τους οποίους η λογοτεχνική ανάγνωση αποτελεί  λυτρωτική απόλαυση.

Στους υποψηφίους που επέλεξαν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα δόθηκε ένα άρθρο του συγγραφέα, Αλέξη Σταμάτη, δημοσιευμένο στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ, με θέμα την ανάγνωση.

Στα Νέα Ελληνικά (Γενικής Παιδείας) εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, σήμερα, Τρίτη.

Την Τετάρτη, 17 Ιουνίου, στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Φώτης Λιανός, υποψήφιος

“Μια χαρά ήταν τα θέματα, δε περίμενα τόσο εύκολα και ευελπιστώ να τα πάω καλά και στα υπόλοιπα. Είχα προετοιμαστεί για θέματα όπως η τηλεκπαίδευση, τηλεργασία αλλά είχα στο νου μου και αυτά και δόξα το θεό πήγαν όλα καλά. Δεν είχε καμία σχέση η προετοιμασία  λόγω κορονοϊού, μας δυσκόλεψε λίγο και η τηλεκπαιδευση, ο βαθμός δυσκολίας ήταν πιο δύσκολος μέσω διαδικτύου… προσωπικά όμως με διευκόλυνε η καραντίνα, είχα τελειώσει την υλη μου και δούλευα μονός μου, και είχα χρόνο για να διαβάσω”.

Χαρά Αναμουρλίδη, υποψήφια

“Τα βρήκα εύκολα και είμαι πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, αλλά γενικά η έκθεση είναι ένα μάθημα υποκειμενικό και δε μπορεί κανένα παιδί να ξέρει πως έχει γράψει πραγματικά. Ήταν λίγο ζόρικα και με την καραντίνα, μας δυσκόλεψε ψυχολογικά γιατί το να είσαι κλεισμένος συνεχώς στο σπίτι είναι πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα για τα παιδιά της γ’ λυκείου που έχουν και αυτή την πίεση. Από την άλλη όμως ευνόησε και πολλούς γιατί είχαν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν. Όσον αφορά το θέμα που διαγωνιστήκαμε ήταν μη αναμενόμενο καθώς περιμέναμε ρατσισμό λόγω Φλόυντ ή επιστήμη…”.

Παναγιώτα Ζηλήρου, υποψήφια

«Δεν ήταν δύσκολα τα θέματα και  ελπίζω να έχουμε πάει καλά. Η καραντίνα μας ευνόησε καθώς είχαμε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούμε καλύτερα».

Βασιλική Τσαμπά, υποψήφια

«Ήταν αρκετά εύκολα πιστεύω τα θέματα, βατά, όχι ιδιαίτερα απαιτητικά. θεωρώ ότι τα πήγα πολύ καλά. Ο χρόνος της καραντίνας έδωσε χρόνο να προετοιμαστούμε καλύτερα, παρότι υπήρχαν παράπονα ότι είχαμε διαδικτυακά μαθήματα, ότι κάποιοι έχασαν την επαφή με τον καθηγητή δια ζώσης, και σίγουρα ωφέλησε και η μείωση της ύλης».

Ευγενία Μαραγκού, υποψήφια

«Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία θεωρώ ότι δεν ήταν πολύ δύσκολα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δε τα περιμέναμε. Όσον αφορά την περίοδο της καραντίνας ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους ωστόσο είχαμε χρόνο να διαβάσουμε και γενικά ήταν διαφορετικά…».

Γιώργος Ζεπάτος, υποψήφιος

«Το θέμα που εξεταστήκαμε ήταν η ανάγνωση των βιβλίων και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δεν ήταν κάτι που το περιμέναμε. Σα θέμα όμως ήταν καλό και επειδή διαβάζω και πολλά βιβλία μου φάνηκε εύκολο. Δεν ήταν στα λεγόμενα «sos», ήταν μη αναμενόμενο… Προσωπικά η καραντίνα λόγω κορονοϊού δεν με επηρέασε και πιστεύω ότι ο καθένας έκανε ότι μπορούσε».

Διονύσης Καραχάλιος, υποψήφιος

«Το θέμα ήταν λίγο αουτσάιντερ, δεν πίστευα ότι θα πέσει κάτι τέτοιο, αλλά είχα προετοιμαστεί. Η κατάσταση με τον κορονοϊό βοήθησε γιατί βγάλαμε θέματα και ύλη, οπότε ήταν θετικό. Η απόσταση μας δυσκόλεψε σε κάποια μαθήματα, όπως π.χ. τα Μαθηματικά , αφού από το skype δεν μπορούσαμε και πολλά».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος