FOLLOW US: facebook twitter

Σε κατάσταση συναγερμού η Ηλεία!

Ημερομηνία: 05-08-2021 | Συντάκτης:
-Για ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες κάνει λόγο στην ανάλυση του ο προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης

Συνθήκες άκρως επικίνδυνες για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών έχουν διαμορφωθεί στην Ηλεία από τον παρατεταμένο καύσωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να προειδοποιεί ότι οι επόμενες μέρες- και κυρίως αύριο Παρασκευή- ο κίνδυνος λόγω και της ενίσχυσης των ανέμων είναι μεγάλος.

Μάλιστα, όλες αυτές τις μέρες με διαρκείς ανακοινώσεις η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ενώ έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα σχέδια ετοιμότητας και πρόληψης, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων την κυκλοφορία οχημάτων και την παραμονή πολιτών σε δάση και ευπαθείς περιοχές όλης της Ηλείας.

Με ανάλυση του, στο www.ileiakairos.gr ο Ηλείος προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης, MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων, Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή, BSc Μηχανικός Πληροφορικής, προειδοποιεί για τις ακραίες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί συστήνωντας απόλυτη ετοιμότητα απ’ όλους.

“Οκτώ ημέρες σε συνθήκες ακραίου καύσωνα βρίσκεται η περιοχή μας, όπως και ολόκληρη η χώρα, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου και εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά υγρασίας να έχουν δημιουργήσει ένα εύφλεκτο περιβάλλον. Μάλιστα στις ηπειρωτικές και ορεινές περιοχές όλες αυτές τις ημέρες η υγρασία δεν ξεπερνά το 40% κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ τις θερμές ώρες ταπεινώνεται στο 11% (η χαμηλότερη σχ.υγρασία στους σταθμούς Λαμπείας και Ανδρίτσαινας την Τρίτη 3/8). Στα πεδινά δεν ξεπερνά το 65% κατά την διάρκεια της νύχτας και 15 με 20% τις θερμές ώρες.

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα είναι σε ακραία επίπεδα τις επόμενες ημέρες, μάλιστα την Παρασκευή 6/8 περιμένουμε επικράτηση ενισχυμένων βορειοδυτικών ανέμων κορυφώνοντας την επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς ο έλεγχος είναι αδύνατος και οι επιπτώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις τεράστιες οπότε και απαιτείται εξαιρετική προσοχή, ώστε να μην υπάρξει ανάφλεξη. Απαιτείται προετοιμασία στις κρίσιμες περιοχές ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να διαφυλαχθεί η ζωή και η περιουσία.

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες δεν αναμένεται να βελτιωθούν στον προγνωστικό ορίζοντα, παρά την πτώση της θερμοκρασίας από την Παρασκευή, απεναντίας θα παραμείνουν σε ακραία υψηλά επίπεδα”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος