FOLLOW US: facebook twitter

Σε ισχύ το πλαίσιο για ελαστικό 8ωρο

Ημερομηνία: 07-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Εγκύκλιο για την εφαρμογή των διατάξεων του Ατομικού Εργατικού Δικαίου που περιλαμβάνονται στον νόμο 4808/2021 για την «Προστασία της Εργασίας», εξέδωσε  το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι ρυθμίσεις του νέου νόμου αφορούν στον χρόνο εργασίας, τις υπερωρίες, τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας, ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, τα διαλείμματα, αλλά και την κατοχύρωση του 8ωρου/40ωρου.

Με την εγκύκλιο μεταξύ άλλων διευκρινίζονται τα εξής:

  • Επιβεβαιώνεται με τρόπο γενικευμένο και σαφή για όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους εργασίας και όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών εβδομαδιαίως για κάθε εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Για 5νθήμερη εβδομάδα εργασίας το πλήρες συμβατικό ωράριο είναι το 8ωρο ημερησίως και για 6ήμερη εβδομάδα το πλήρες ωράριο είναι έξι ώρες και 40 λεπτά ημερησίως.
  • Στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας παρέχεται η δυνατότητα 4ημερης πλήρους απασχόλησης διάρκειας 40 ωρών εβδομαδιαίως και 10 ωρών ημερησίως, ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου. Δεν είναι επιτρεπτή η απασχόληση πέραν των 10 ωρών ημερησίως και των 40 ωρών εβδομαδιαίως που κατανέμεται σε 4ήμερη βάση.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος