FOLLOW US: facebook twitter

Σε εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κορυφή

Ημερομηνία: 13-07-2022 | Συντάκτης:

Υπεγράφη η σχετική απόφαση από τον Ηλείο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε η Δημοτική Κοινότητα Κορυφής της Δημοτικής Ενότητας Ιαρδάνου του Δήμου Πύργου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 5 Ιουλίου στην περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 05 Ιανουαρίου του 2023. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφει ο Ηλείος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι καθώς εκτιμούν πως η πυρκαγιά είναι «ύποπτη» και προϊόν συνειδητού εμπρησμού, αλλά με απροσδιόριστα κίνητρα. Τη διερεύνηση των ακριβών αιτίων πρόκλησης της πυρκαγιάς έχει αναλάβει το Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, καθώς όλες οι πρώτες ενδείξεις μαρτυρούν εμπρησμό από πρόθεση. Παράλληλα, η Πυροσβεστική είναι σε επιφυλακή, αφού και πέρυσι στην περιοχή εκδηλώθηκαν τέσσερα συμβάντα πυρκαγιάς τον Αύγουστο. Κατά συνέπεια, εκτιμάται πως η Κορυφή παραμένει στόχος των εμπρηστών, ειδικά όσο το ευνοούν οι συνθήκες.

Το δασαρχείο Πύργου έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση της καμένης έκτασης, η οποία προσδιορίζεται στα 360 στρέμματα δάσους και λίγων γεωργικών εκτάσεων, και το προσεχές χρονικά διάστημα θα ολοκληρώσει και τυπικά την οριοθέτηση, κηρύσσοντας τα καμένα στρέμματα αναδασωτέα, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Πριν από λίγες ημέρες, ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας έκανε αυτοψία στην πυρόπληκτη περιοχή και συζήτησε με στελέχη της Πυροσβεστικής, τονίζοντας ότι θα πρέπει άπαντες να συμβάλουν στο να αποτραπεί νέος κίνδυνος πυρκαγιάς.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε, και οι ντόπιοι με τα τρακτέρ τους και ο κόσμος και είναι λυπηρό φαινόμενο να έχουμε φωτιές τώρα από ανθρώπινο παράγοντα, τη στιγμή που η Ηλεία έχει πληρώσει τόσο πολύ και με τόσο αίμα τις φυσικές καταστροφές αυτές που έχουν συμβεί», αφήνοντας εκ νέου να εννοηθεί πως η πυρκαγιά αξιολογείται ως προϊόν εκούσιου εμπρησμού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος