FOLLOW US: facebook twitter

Σε επιφυλακή και στην Ηλεία για τα βοοειδή

Ημερομηνία: 23-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

COW

Μετά το κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στην περιοχή της Αχαΐας

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η Ηλεία για το θέμα της εμφάνισης κρούσματος οζώδους δερματίτιδας στην γειτονική Αχαΐα και την Ακράτα. Πρόκειται για μια ζωονόσο που  δεν προσβάλει τον άνθρωπο, είναι όμως επικίνδυνη για τα ίδια τα ζώα, τα οποία λόγω της εμφάνισης των όγκων αυτών στο δέρμα τους και στους γαλακτοφόρους αδένες παύουν να είναι αποδοτικά και μπορεί ακόμα και να ψοφήσουν, έχει άμεσες οικονομικές επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους. Μόνη λύση ο προληπτικός εμβολιασμός όλων των ζώων. Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την Ηλεία, όπου επίσημα υπάρχουν περίπου 300 εκτροφές βοοειδών.

bramos-panagiotis

«Την προηγούμενη εβδομάδα διαγνώστηκε κρούσμα στην περιοχή της ορεινής Ακράτας. Από την πρώτη στιγμή η εκτροφή μπήκε σε καραντίνα, περιορίστηκαν τα βοοειδή και πέρα από τον μακροσκοπικό έλεγχο που έγινε προχωρήσαμε σε κλινικές εξετάσεις. Η πρώτη βεβαίωση ήρθε σε ένα ζώο και επαναλήφθηκαν οι κλινικές εξετάσεις με νέα δείγματα όχι μόνο στη συγκεκριμένη εκτροφή αλλά και εκτροφές που ορίζονται εντός της ζώνης περιορισμού των τριών χιλιομέτρων, ώστε να αποκλείσουμε ότι δεν υπάρχουν άλλα κρούσματα. Να διευκρινίσω πως πρόκειται για ζωονόσο, δηλαδή δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είναι όμως μια εκφυλιστική νόσος που προκαλεί ταχεία απώλεια του ζωικού κεφαλαίου των βοοειδών. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μεγάλες οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους. Πρώτο μέλημα της Περιφέρειας είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα εξαπλωθεί το μικρόβιο και ότι θα υπάρξουν βιώσιμα κοπάδια. Για αυτό ζητήσαμε από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και λάβαμε ήδη την προηγούμενη Τετάρτη, 2800 εμβόλια προκειμένου να γίνει ο πρώτος εμβολιασμός στην περιοχή που εντοπίστηκε το κρούσμα και στις ζώνες περιορισμού και σταδιακά έχουμε ζητήσει επίσης 8000 εμβόλια για να καλυφθούν η Αχαΐα και η Ηλεία για να μην υπάρξουν άλλα κρούσματα» είπε ο κ. Μπράμος.

Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής, να παρακολουθούν συχνά τα ζώα για ύποπτη συμπεριφορά ή συμπτώματα και να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος