FOLLOW US: facebook twitter

Σε επιφυλακή για την ηπατίτιδα στα παιδιά στην Παιδιατρική κλινική του ΓΝ Πύργου

Ημερομηνία: 27-04-2022 | Συντάκτης:

Τι δήλωσε στην Πρωινή ο Δ/ντης της Παιδιατρικής κλινικής του ΓΝ Πύργου, Μεν. Οικονομόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο επικρατεί εξαιτίας της διασποράς της ηπατίτιδας στον παιδικό πληθυσμό, αφού μέχρι στιγμής δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα αίτια προέλευσης αυτού του φαινομένου. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι πως το 10% των παιδιών που νόσησαν, χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, εξέλιξη που μαρτυρά τη σοβαρότητα της κατάστασης. Έως και χθες είχαν καταγραφεί 170 περιστατικά παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 110 περίπου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα ως τώρα δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά, ωστόσο η ιατρική κοινότητα προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, προκειμένου να μην ενεργήσει αστραπιαία αν τυχόν προκύψει κάτι τέτοιο.

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, Μενέλαος Οικονομόπουλος, ξεκαθάρισε αρχικά με δήλωσή του στην «Πρωινή» πως η έξαρση της ηπατίτιδας δεν σχετίζεται με τον αντι-covid εμβολιασμό των παιδιών, τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών έχουν θωρακιστεί με τα εμβόλια για τις δύο από τις πέντε γνωστές παραλλαγές της ηπατίτιδας.

«Η πλειονότητα των παιδιών που έχουν νοσήσει, είναι από ένα έως πέντε ετών, άρα πρόκειται για ηλικίες που δεν έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να οφείλεται στον εμβολιασμό. Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα δεν έχει ακόμα καταλήξει με βεβαιότητα στα αίτια της έξαρσης της ηπατίτιδας στον παιδικό πληθυσμό. Ενδέχεται να οφείλεται σε αδενοϊό, τον αποκαλούμενο αδενοϊό 41, ενδέχεται να οφείλεται στον κορονοϊό ή ακόμα και αίτια που δεν είναι γνωστά. Π.χ. μπορεί να έχει δημιουργηθεί ένα “χρέος” ιώσεων εξαιτίας της απομόνωσης των παιδιών λόγω της καραντίνας. Το θετικό είναι ότι έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε με τον εμβολιασμό την ηπατίτιδα Α και την ηπατίτιδα Β. Από εκεί και πέρα, η ηπατίτιδα είναι μια νόσος που πλέον έχουμε την εργαστηριακή δυνατότητα να τη διαγνώσουμε άμεσα και έγκαιρα», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος