FOLLOW US: facebook twitter

Σε έναν μήνα η δημοπράτηση του τρένου Πάτρα-Πύργος

Ημερομηνία: 10-06-2022 | Συντάκτης:

-Την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής


Τη δημοπράτηση της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Πύργος σε έναν μήνα προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στο Regional Growth Conference 2022, που διοργανώνεται στην Πάτρα.

Το έργο προβλέπει την αναβάθμιση της παλιάς μετρικής γραμμής, η οποία έχει προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση θα κανονικοποιηθεί η υφιστάμενη γραμμή μετρικού εύρους και στη συνέχεια θα γίνει ηλεκτροκίνητη. Στόχος είναι η πρώτη φάση, η δημοπράτηση της οποίας προσδιορίζεται σε έναν μήνα με προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ, να συμβασιοποιηθεί ως το τέλος του έτους. Η διάρκεια του έργου της ανάταξης είναι 24 μήνες, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό να ξαναλειτουργήσει το τρένο το 2024 στην Ηλεία. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2025.

Με βάση τις μελέτες που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Ηλείου Θανάση Κοτταρά στον ΟΣΕ, το τρένο θα είναι η συνέχεια του προαστιακού Πάτρα-Κάτω Αχαΐα, απ’ όπου θα ξεκινήσουν και οι εργασίες. Το συνολικό μήκος του άξονα του έργου είναι 78 χλμ περίπου, στην όδευση περιλαμβάνει 113 μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα και προβλέπει συνολικά δεκατέσσερις στάσεις και σταθμούς, εκ των οποίων οι έντεκα αφορούν την Ηλεία: Βάρδα, Κουρτέσι, Λεχαινά, Ανδραβίδα, Καβάσιλα, Γαστούνη, Αμπελόκαμπος, Αμαλιάδα, Άγιος Ηλίας, Σκουροχώρι, Πύργος.

Σε ό,τι αφορά τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου, ο κ Καραμανλής είπε ότι πρόκειται για έναν δρόμο που έχει ταλαιπωρήσει για πάνω από 15 χρόνια τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας και που θα ολοκληρωθεί εντός 36-38 μηνών, ενώ είναι εφικτό να παραδίδονται τμηματικά νωρίτερα κομμάτια που είναι έτοιμα. Οι παράγοντες που συμβάλλουν ώστε να τηρηθούν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα είναι δύο, από τη μία ότι το έργο είναι πεδινό, άρα χωρίς μεγάλες δυσκολίες, και κυρίως ότι έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος