FOLLOW US: facebook twitter

«Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα έπρεπε να είχαν μετακινηθεί ποτέ»

-Όταν ο Μπ. Τζόνσον απαντούσε στον Γ. Χήνο για τα γλυπτά του Παρθενώνα
Η «Πρωινή» υπενθυμίζει τι είχε απαντήσει ως δήμαρχος Λονδίνου το 2012 στον τότε πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηλείας


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με τον γνωστό διπλωματικό τρόπο απάντησε εκ νέου για τα γλυπτά του Παρθενώνα ο Μπόρις Τζόνσον στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκλείοντας εμμέσως το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνιγκ Στριτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε «ότι κατανοεί τη δύναμη των αισθημάτων του ελληνικού λαού γι’ αυτό το θέμα», επανέλαβε όμως την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι ζήτημα που αφορά το συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου.

Με αφορμή την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να επαναφέρει το ζήτημα στην πολιτική ατζέντα, η «Πρωινή» υπενθυμίζει σήμερα τι είχε απαντήσει πριν από εννέα χρόνια ο Μπόρις Τζόνσον, ως δήμαρχος Λονδίνου, στον τότε πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηλείας, Γιώργο Χήνο, ο οποίος του είχε ζητήσει ηλεκτρονικά την επίσημη θέση του για την επιστροφή των γλυπτών, με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.

«Υπάρχει μια βαθιά πληγή που άνοιξε ο Λόρδος Elgin με την αρπαγή των γλυπτών του Παρθενώνα, του Επικούριου Απόλλωνα κ.ά. και την μεταφορά τους στο Βρετανικό Μουσείο. Θεωρούμε ότι η Ολυμπιάδα του Λονδίνου 2012 και η τελετή μεταλαμπάδευσης της Ολυμπιακής Φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία στο Λονδίνο αποτελεί ίσως μια χρυσή ευκαιρία για να αποδείξουμε στην Οικουμένη την δικαίωση των Ιδεωδών του Ολυμπισμού. (…) Σας παρακαλούμε, στο όνομα της Δικαιοσύνης και της Ηθικής ας ξεκινήσουμε τη διαδικασία επιστροφής των γλυπτών. Ειλικρινά πιστεύουμε ότι μια τέτοια χειρονομία εκ μέρους σας, εκ μέρους του Λονδίνου και της Μεγάλης Βρετανίας θα τιμούσε για πάντα το όνομά σας.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Μπόρις Τζόνσον, «Είναι ένα πράγμα για το οποίο συλλογίστηκα βαθιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σε έναν ιδανικό κόσμο είναι σίγουρα αλήθεια ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν θα έπρεπε να είχαν μετακινηθεί ποτέ από την Ακρόπολη και θα ήταν τώρα δυνατόν να τα βλέπουμε στη φυσική τους θέση», ωστόσο όπως προσθέτει, «η πραγματικότητα είναι ότι τώρα είναι αδύνατον να αποκαταστήσουμε τις μετόπες ή τα αετώματα του ναού στη φυσική τους θέση στον ναό. Από τότε που τα ένδοξα γλυπτά βρίσκονται στο Λονδίνο για περισσότερα από 250 χρόνια, και από τότε που αποτελούν το κεντρικό κομμάτι από τις συλλογές του σπουδαιότερου μουσείου σε αυτήν την πόλη, θα ήταν λυπηρή και αθεράπευτη απώλεια αν μεταφέρονταν κάπου αλλού».

Ο Μπόρις Τζόνσον καταλήγει με τη φράση «όσο κι αν συμπαθώ την άποψή σας για την ανταπόδοσή τους στην Αθήνα, νιώθω ότι πρέπει για λόγους ισορροπίας να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Λονδίνου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος