FOLLOW US: facebook twitter

Σε εγρήγορση για τις καστανιές της Φολόης – Ισχυρές ενδείξεις για «φαιά σήψη», στέλνει δείγματα για επαλήθευση το Δασαρχείο Πύργου

Ημερομηνία: 22-12-2020 | Συντάκτης:

Σε εγρήγορση βρίσκεται το δασαρχείο Πύργου για  τις καστανιές της Φολόης, καθώς οι πρώτες ενδείξεις για φαιά σήψη στον καρπό του καστάνου είναι αρκετά ισχυρές. Ήδη οι υπηρεσίες έχουν προβεί στην απαραίτητη δειγματοληψία προκειμένου να στείλουν τα δείγματα στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης για να γίνει η τελική επαλήθευση.

Όπως ανέφερε στην Πρωινή ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, τα δείγματα θα σταλούν προκειμένου το Ινστιτούτο να επιβεβαιώσει την προσβολή του καστάνου από τον συγκεκριμένο μήκυτα και στη συνέχεια να προτείνει τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισής του.

«Η πρώτη μακροσκοπική εκτίμηση δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στις καστανιές με τον συγκεκριμένο μήκυτα. Έχουμε λάβει τα δείγματα και θα τα στείλουμε στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνων για να πιστοποιήσει ότι όντως υπάρχει ο μύκητας και στη συνέχεια να μας προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θα το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Λάττας και πρόσθεσε πως η καστανιά αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για τους δασόβιους και παραδασόβιους πληθυσμούς.

«Η καλλιέργεια της καστανιάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα στην περιοχή του δάσους Φολόης και συγκεκριμένα στις τοπικές κοινότητες Κούμανι, Φολόης, Μηλεών και Αχλαδινής. Καλλιεργούνται βάσει κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από 600 στρέμματα, ενώ υπάρχουν κι άλλες εκτάσεις οι οποίες δεν είναι καταγεγραμμένες την δασική υπηρεσία. Η παραγωγή καστάνου στην Ελλάδα, κατατάσσει τη χώρα μας 6η σε παγκόσμιο επίπεδο, άρα το κάστανο αποτελεί σημαντικό πόρο για τον δασόβιο και παραδασόβιο πληθυσμό. Ο συγκεκριμένος μύκητας έχει την ιδιαιτερότητα ότι προκαλεί ζημιά που δεν είναι εξωτερικά ορατή αλλά αλλοιώνει τον καρπό


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος