FOLLOW US: facebook twitter

Σε δύο κύκλους «σπάει» η νέα επιστρεπτέα – Όλα τα μέτρα στήριξης

Ημερομηνία: 08-02-2021 | Συντάκτης:

Πακέτο μέτρων στήριξης και ενίσχυσης της ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις  για το α΄τρίμηνο του 2021 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερά, δύο κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ  Όπως ανακοίνωσε ο κ, Σταϊκούρας, ο επόμενος κύκλος (6ος) της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ξεκινήσει άμεσα και θα καταβληθούν στους δικαιούχους συνολικά 500 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο η καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου.

Το κατώτατο όριο ενίσχυσης ανέρχεται σε 500 ευρώ και το ανώτατο σε 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενο θα λάβουν από 500 -1.000 ευρώ ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους. Ειδικά για την εστίαση, τα κατώτατα ποσά ενίσχυσης διαμορφώνονται σε

1.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενο

2.000 ευρώ με 1 έως 5 εργαζόμενους

4.000 ευρώ από 6 έως 20 εργαζόμενου

8.000 ευρώ για πάνω από 20 εργαζόμενους.

Ο 6ος κύκλος θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο του μηνός Ιανουαρίου. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Ο 7ος κύκλος, με δημοσιονομικό κόστος περίπου στο 1 δισ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου του 2021, όπου θα συνυπολογιστούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο. Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός Απριλίου ενώ και πάλι θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου. Το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.

Ενοίκια

Όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σήμερα σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, όπως είναι η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλοι κλάδοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές  δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Μάρτιο.

Στις επιχειρήσεις που θα λάβουν πλήρη απαλλαγή ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος