FOLLOW US: facebook twitter

«Σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχει σταφίδα στην Ηλεία»

Ημερομηνία: 11-10-2022 | Συντάκτης:

-Ηχηρό καμπανάκι από την ΟΑΣΗ ενόψει της αυριανής Παμπελοποννησιακής σύσκεψης στη Μαγούλα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ευρύ κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή παμπελοποννησιακή σύσκεψη στη Μαγούλα για τη σταφίδα απηύθυναν παραγωγοί αγροτικών συλλόγων και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, επισημαίνοντας ότι η καλλιέργεια κινδυνεύει με συρρίκνωση και εξαφάνιση αν η τιμή παραμείνει στα σημερινά επίπεδα των 0,70 και 0,80 ευρώ το λεπτό.
Παράλληλα, στηλίτευσαν τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για επιλεκτική ρητορική σε σχέση με την ελεύθερη αγορά και την κατώτερη εγγυημένη τιμή.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) Θανάσης Βομπίρης, τόνισε πως η κατάσταση στη σταφίδα και στα αμπέλια είναι στο χειρότερο σημείο, καθώς η τιμή είναι από 0,50€ έως 0,70€, ενώ στα αμπέλια είναι 0,11€ με 0,13€.
«Η σταφίδα είναι σχεδόν στα αζήτητα, οι έμποροι μας λενε 0,70 και 0,80€ ακόμα 0,50€ εκβιαστικά, αλωνίζουν και κάνουν ό,τι θέλουν. Το ίδιο και με τα αμπέλια, 0,11 και 0,12 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε ούτε τα μεροκάματα να πληρώσουμε για να τρυγήσουμε, όχι να ζήσουμε. Από πέρυσι που προέκυψε το πρόβλημα, έχουμε αναδείξει το πρόβλημα έχουμε πάει στους υπουργούς και έχουμε πάρει υποσχέσεις. Καταρχάς κι αυτοί δημιούργησαν το πρόβλημα γιατί έχουν πει ότι εφόσον γίνουν οι αποσύρσεις στα αποθέματα, θα πάει στο 1,40 η τιμή, το οποίο δεν ίσχυσε ποτέ. Όταν συναντηθήκαμε με τον Γεωργαντά, μας είπε ότι θα αναπληρώσει το εισόδημά μας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτός στο μυαλό του είχε να μας δώσει ένα 50άρικο το στρέμμα. Αυτό ήταν μια κοροϊδία. Κάτω από την πίεσή μας πήραμε αυτό το 50άρι και κάποια “ψίχουλα” για το πετρέλαιο, το οποίο έφτασε πάλι στα ύψη και τα ψίχουλα εξανεμίστηκαν», τόνισε και καυτηρίασε την επίκληση της ελεύθερης αγοράς από την κυβέρνηση.
«Στις κινητοποιήσεις και τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, όλοι με ένα στόμα οι εκπρόσωποι των κομμάτων φλερτάρουν με την εξουσία και την κυβέρνηση, η οποία πατάει στον νόμο της ελεύθερης αγοράς και την ΕΕ και δεν μπορεί να βάλει κατώτατη εγγυημένη τιμή. Εμείς απαντάμε ότι όπου θέλουν παρεμβαίνουν και ό,τι κάνουν το κάνουν επιλεκτικά. Δώσανε 0,71€ στους αμπελοκαλλιεργητές του Αιγαίου και των Ιονίων και σε ομάδες παραγωγών και βιοκαλλιεργητές. Είναι επιλεκτικό και το έκαναν εκεί επειδή είναι μονοεδρικές. Δεν είμαστε ηλίθιοι, ξέρουμε γιατί το κάνουν. Οι αγρότες της περιοχής μας πουλάνε το αμπέλι τους με 0,12€. Πρέπει να μένουν στα Ιόνια και ή να είναι βιοκαλλιεργητές ή να είναι σε ομάδες; Αυτοί δεν πλήττονται; O νόμος της ελεύθερης αγοράς ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους και τους αγρότες και όχι για αυτούς που έχουν τα διόδια, τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα και τις αεροπορικές εταιρείες. Εκεί υπάρχει κατώτερο εγγυημένο εισόδημα. Να ανοίξει τα μάτια του ο αγρότης και ο λαός και να δει αν τους συμφέρει ο νόμος της ελεύθερης αγοράς και να τον αλλάξει και να ανατρέψει αυτή την κατάσταση», ανέφερε και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή παμπελοποννησιακή σύσκεψη στη Μαγούλα και στο συλλαλητήριο της Agrotica στη Θεσσαλονίκη στις 22 Οκτωβρίου.

«Σε δυο χρόνια θα έχει σβήσει η σταφίδα»
Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Nίκος Παναγιωτόπουλος απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους σταφιδοκαλλιεργητές και τους αμπελοκαλλιεργητές στη Μαγούλα την Τετάρτη στις 7μμ
«Η σταφίδα είναι στα αζήτητα και δεν μπορούμε να την πουλήσουμε. Οι έμποροι κάνουν τα δικά τους κόλπα και θέλουν να την πάρουν τζάμπα. Πρέπει να βρούμε μια λύση, αλλιώς θα την κόψουμε τη σταφίδα. Πρέπει να γίνουμε όλοι μια γροθιά για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τιμή. Τα εφόδια είναι όλα στο θεό, πετρέλαιο πάνω από 2 ευρώ και δεν ξέρουμε αν του χρόνου θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Ήδη οι μισές στο Χειμαδιό θα κοπούν, όπως και σε άλλες περιοχές, έχουν αρχίσει και κόβουν. Σε 2-3 χρόνια δε θα υπάρχει ούτε κιλό σταφίδας αν συνεχιστεί αυτό. Μόνο όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο», επισήμανε.
Ο αγρότης Τρύφων Χριστόπουλος νέος τόνισε ότι «η κατάσταση δεν πάει άλλο με τη σταφίδα. Δεν μπορεί οι έμποροι να αλωνίζουν και να μας την παίρνουνε τζάμπα, κάτι πρέπει να γίνει. Πρέπει να ζήσουμε κι εμείς, έχουμε οικογένειες».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος