FOLLOW US: facebook twitter

Σε διαρκή επιτήρηση οι οικισμοί Ρομά στους δήμους

Ημερομηνία: 13-04-2020 | Συντάκτης:
Ελάχιστα τα προβλήματα με αθιγγάνους στον Δήμο Πύργου- Συνεχής η παρακολούθηση οικισμών Ρομά, Προσφύγων και Εργατών γης στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης

Ικανοποιητικός έως άριστος χαρακτηρίζεται από το Δήμαρχο Πύργου ο βαθμός συμμόρφωσης των Ρομά του Δήμου στα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ενός μικρού σχετικά αριθμού ατόμων, κυρίως σκηνιτών, που εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι στην πόλη.

Ήδη, συνεργεία της δημοτικής αρχής, έχει ξεκινήσει απολυμάνσεις όπως σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, και στους καταυλισμούς των Ρομά ενώ έχουν ενημερωθεί και οι οικογένειες των Ρομά της περιοχής που διαβιούν σε οικίες και έχουν ενταχθεί κοινωνικά αλλά και στους σκηνίτες σε συνεργασία με τον Αρχηγό των τσιγγάνων.

«Στο δήμο μας ζουν 700-800 Ρομά με την πλειοψηφία αυτών να έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία. Παντού γίνονται απολυμάνσεις ενώ δίνουμε και οδηγίες ώστε να είναι αντιληπτά τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν. Ταυτόχρονα έχουμε προμηθευτεί και 20.000 μπουκαλάκια νερό τα οποία και θα μοιράσουμε στους Ρομά ώστε να αποφεύγουν την κοινή χρήση ενώ σε συνεργασία και με τη Μητρόπολη τους βοηθάμε και με είδη πρώτης ανάγκης» τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν ανησυχούν για την ώρα καθώς η πλειοψηφία των Ρομά έχει συνετιστεί. «Ακολουθούν τα μέτρα και το «μένουμε στο σπίτι» και όλοι μπορούν να αντιληφθούν πως έχουν «εξαφανιστεί» από τα γνωστά στέκια όπως π.χ. από τα Χαλικιάτικα. Αυτό είναι θετικό καθώς δείχνουν αξιοπρόσεκτη συμμόρφωση. Έχουν ενημερωθεί όλοι και μόνο μια μικρή ομάδα συνεχίζει να κυκλοφορεί, από έναν μικρό καταυλισμό στην είσοδο της πόλης και  μάλιστα τους έχουν βεβαιωθεί από την αστυνομία και πρόστιμα. Ευτυχώς για την περιοχή μας το επίπεδο των Ρομά είναι πολύ καλό, ζούνε σε οικισμούς και έχουν προσλάβει τα μέτρα όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός» σημείωσε.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο δήμος θα μοιράσει και μάσκες ενώ θα προχωρήσει και σε τσιμεντοστρώσεις οικισμών.

Έγκαιρη αντιμετώπιση στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Στην περίπτωση του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, η δημοτική αρχή, είχε εξ’ αρχής να διαχειριστεί, δυο υγειονομικές βόμβες. Τους εργάτες γης που ξεπερνούν τους 5.000 στον αριθμό, στην Μανωλάδα και τη δομή προσφύγων στη Μυρσίνη όπου φιλοξενούνται περί τα 300 άτομα. Χωρίς να χάσει χρόνο, από τις αρχές Μαρτίου που ξέσπασε η πανδημία στην Ηλεία, ενεργοποίησε όλες τις διαδικασίες και σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας αλλά και τη στήριξη του ΕΟΔΥ, πραγματοποίησε επισκέψεις προκειμένου να ενημερώσει για τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τους πρόσφυγες και τους εργάτες γης, προχώρησε σε διευρυμένες απολυμάνσεις των χώρων τους ενώ κατέστησε σαφές πως θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες. “Κλιμάκια από το Δήμο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας και την Αστυνομία, ενημερώσαμε τους επικεφαλής των προσφύγων και τους καταστήσαμε με σαφήνεια ότι θα πρέπει να μένουν σπίτι, να μην κυκλοφορούν παρά μόνο για τις βασικές ανάγκες (τρόφιμα κτλ) και για οτιδήποτε χρειάζονται ή παρατηρούν σχετικά με υποψίες για κρούσμα, να επικοινωνούν αμέσως σε συγκεκριμένα τηλέφωνα που τους δώσαμε” τόνισε ο Δήμαρχος Γιάννης Λέντζας και πρόσθεσε ότι παράλληλα σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μπαγκλαντές τύπωσαν στη γλώσσα των εργατών γης, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και μοίρασαν 7000 φυλλάδια.. “Εννοείται ότι συνεχίζουμε και να επιτηρούμε τις δυο περιοχές σε συνεργασία με την αστυνομία. Ταυτόχρονα είμαστε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να κινηθούμε άμεσα στο ενδεχόμενο εμφάνισης ύποπτου κρούσματος” επισήμανε.

Όσον αφορά τους Ρομά, ο κ. Λέντζας, τόνισε ότι στην περιοχή ευθύνης του, κατοικούν περίπου 30 με 40 άτομα- στα όρια μεταξύ Ανδραβίδας και Τραγανού- και πως έχουν ενημερώσει τους φύλαρχους προκειμένου να τους γνωστοποιηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. “Για την ώρα δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα και όλοι δείχνουν να υπακούον στις οδηγίες”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος