FOLLOW US: facebook twitter

Σε διαδικτυακή συζήτηση καλούν υπουργούς και λοιπούς εμπλεκόμενους οι Ο.Π Αμαλιάδας και Γαστούνης

Ημερομηνία: 18-04-2022 | Συντάκτης:

-Τι αναφέρουν στην επιστολή τους

“Να βρεθεί άμεσα λύση με το αρδευτικό νερό για να μη τιναχθούν στον αέρα οι καλλιέργειες”

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Σε ευρεία διαδικτυακή συζήτηση καλούν αύριο Μ. Τρίτη, οι  Ομάδες Παραγωγών Βιομηχανικής τομάτας Αμαλιάδας και Γαστούνης για το φλέγον θέμα της καλλιέργειας της βιομηχανικής τομάτας  που κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, , τους υπουργούς  και υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης , Ενέργειας και Οικονομίας , τους βουλευτές του νομού, τον Περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικών , τους ΤΟΕΒ,  το ΤΟΕΒ αλλά και τα εργοστάσια μεταποίησης ΚΥΚΝΟΣ και ΜΙΝΕΡΒΑ, προκειμένου να βρεθεί λύση με την άρδευση.

Με κοινή επιστολή που υπογράφουν οι πρόεδροι  της Ο.Π  Αμαλιάδας κ Χρήστος Βαλιανάτος και της  Ο.Π Βιομηχανικής τομάτας Γαστούνης και παραλήπτες όλους τους προαναφερόμενους, επισημαίνεται ο κίνδυνος που υπάρχει να τιναχτούν στον αέρα τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι τοματοπαραγωγοί με τα δύο εργοστάσια, ύψους 10 εκ. ευρώ, επειδή δεν έχει ακόμα δοθεί λύση με τους ΤΟΕΒ και τους διακανονισμούς των οφειλών τους προς την ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην  επιστολή  του “… σας γνωρίζουμε ότι οι οργανώσεις μας έχουν υπογράψει με τα εργοστάσια βιομηχανικής τομάτας (ΚΥΚΝΟΣ – ΜΙΝΕΡΒΑ) συμβάσεις για την παράδοση του προϊόντος το έτος 2022 αξίας 10.000.000 ευρώ.

Όπως γνωρίζετε εάν δεν τηρήσουμε τα προβλεπόμενα από τις συμβάσεις, θα έχουμε οικονομικές κυρώσεις. Οι παραγωγοί μας πέραν των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν (αυξημένο κόστος παραγωγής, καιρικές συνθήκες κτλ.) έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη του νερού άρδευσης από τα ΤΟΕΒ του νομού.

Επειδή σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε την οικονομική καταστροφή των παραγωγών, την εγκατάλειψη των επενδύσεων στο νομό μας από τα εργοστάσια μεταποίησης, με αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό του νομού μας και επειδή χρειάζονται άμεσες λύσεις, σας καλούμε σε διαδικτυακή συζήτηση την Τρίτη 19/4/2022 και ώρα 11.00.

Η παρουσία όλων όπως καταλαβαίνετε είναι απαραίτητη” καταλήγει η επιστολή ενώ ενημερώνει ότι ο σύνδεσμος για την διαδικτυακή συζήτηση θα τους κοινοποιηθεί σήμερα.

Προφανώς η κίνηση αυτή, αποτελεί και την  ύστατη προσπάθεια των δύο Ομάδων Παραγωγών να προχωρήσουν όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι στην εξεύρεση λύσης που θα δεσμεύσει όλες τις πλευρές,  πριν περάσουν το κατώφλι του Εισαγγελέα καθώς όπως είχε δηλώσει στην Πρωινή την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βαλιανάτος, αν εντός της Μ. Εβδομάδας δεν λυθεί το ζήτημα, είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν Εισαγγελική παρέμβαση για να σώσουν τις καλλιέργειές τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος