FOLLOW US: facebook twitter

Σε απόγνωση οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας – Η καχεκτική βλάστηση έχει μειώσει κατά 60% την παραγωγή

Ημερομηνία: 22-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

Ζητούν αναμπέλωση με κρατική στήριξη για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα

Αρκετά προβληματισμένοι είναι οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας, καθώς για ακόμα μία χρόνια διαπιστώνουν καχεκτική ανάπτυξη στα κλήματα, με συνέπεια την μειωμένη παραγωγή σε ποσοστό ακόμα και με 50% με 60%. Το πρόβλημα έχει γίνει αντιληπτό από το 2017 και έκτοτε οι παραγωγοί αναζητούν μάταια τη λύση για να μη χάνουν διαρκώς εισόδημα.

Ο σταφιδοπαραγωγός Αυγερινός Ξουλεής από Χειμαδιό τόνισε στην «Πρωινή» ότι έχει υποστεί ζημιά σχεδόν στα μισά στρέμματα της καλλιέργειάς του, δίχως να έχει βρει λύση.

«Καλλιεργώ γύρω στα 45 στρέμματα σταφίδες. Έκανα αγώνα 15 χρόνια με δικά μου χρήματα χωρίς ευρώ από το κράτος. Έφτιαξα καινούργια κτήματα από το 2005 έως 2015 και τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρούμε το πρόβλημα. Από τα 45 στρέμματα, τα 20 θα ξεραθούν. Δεν ξέρουμε πού οφείλεται. Κατά τη γνώμη μου, οι παλιοί οι πατεράδες μας, όταν θελαν να βγάλουν φυτό όλο αυτό το καιρό τα σημάδευαν τακαλά κλήματα και τα έδεναν, για να ξέρουν την επομένη χρονιά που πρέπει να βγάλουν καλό φυτό. Τώρα με τους φυτωριούχους που παίρνουμε φυτά και τα ακριβοπληρώνουμε. Μαζεύουν βέργες άσκοπα, είτε είναι καλό το κλήμα είτε δεν είναι. Σε αυτό, κατά τη γνώμη μου, οφείλεται το ότι άλλα κλήματα δεν είναι καλά και άλλα είναι. Πρέπει να δοθεί βάρος στους φυτωριούχους να γίνεται καλή δουλειά. Σεν μπορεί να μαζεύουν ό,τι σάπιο και ό,τι δεν είναι καλό να μας το δίνουν μετά εμάς. Είναι πολλά τα έξοδα», επισήμανε στην «Πρωινή» και πρόσθεσε ότι πρέπει το κράτος να στηρίξει τη λύση της αναμπέλωσης, για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

«Όταν κάποιος θέλει να δημιουργήσει ένα μαγαζί, είτε μέσω ΕΕ ή μέσω κράτους, τον στηρίζουν. Εμάς δεν μας στηρίζει κανείς. Πώς εγώ θα φτιάξω ξανά 40 στρέμματα από την αρχή, που για να φτιάξω ένα στρέμμα να αγοράσω φυτό, σύρματα, σίδερα, εργατικά μου στοιχίζει πάνω από 1000 ευρώ το στρέμμα και θα μου αποδώσει να τρυγήσω μετά από 5 χρόνια. Πώς εγώ μπορώ να καλυφθώ με 5μελή οικογένεια;Θα με οδηγήσουν στην ανεργία, Αν δε εφαρμοστεί πρόγραμμα αναμπέλωσης. Δεν είναι λεφτά δικά τους ούτε του Βορίδη ούτε του προηγούμενου, είναι της ΕΕ», είπε και σημείωσε ότι η σταφιδοπαραγωγή στο Χειμαδιό θα πέσει στους 150 τόνους, από χίλιους που έφτανε παλαιότερα.

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε ότι το πρόβλημα ήταν έντονο και προ τριείας αλλά παρά τις κινητοποιήσεις τότε, δεν εφαρμόστηκε κάποιο πρόγραμμα αντιμετώπισης.

«Το 2017 ήταν πολύ έντονο το πρόβλημα, καθώς είχε εμφανιστεί καχεξία στα κλήματα και δεν αναπτύσσονταν, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή κατά 60-70%. Το αναδείξαμε το θέμα, κάναμε παρεμβάσεις, δημοσίευσε και μελέτη το Πανεπιστήμιο Πατρών, από κει και πέρα όμως η Περιφέρεια δεν προχώρησε τίποτα, ούτε και η κυβέρνηση -ούτε και η σημερινή- και διαιωνίζεται η κατάσταση», τόνισε ο κ. Βομπίρης και εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το μελλον αν δεν ληφθούν αποφάσεις για την οριστική του επίλυση.

«Είναι σε δεινή θέση οι παραγωγοί γιατί δεν έχει και μέλλον η σταφίδα έτσι, ένα σοβαρό προϊόν που έχει παίξει ρόλο στην οικονομία της χώρας μας. Εμείς ζητάμε, να γίνει αναμπέλωση της σταφίδας σε συνεργασία του κράτους με το κέντρο φυτοπροστασίας Πάτρας. Να βρουν την αιτία και να δώσουν το δικαίωμα στους αγρότες με οικονομική στήριξη του κράτους να αναμπελώσουν τα κτήματά τους από την αρχή, πιστοποιημένα όμως, χωρίς να έχουν πάλι το ίδιο πρόβλημα», τόνισε ο κ. Βομπίρης.

Χρήστος Μπουλούμπασης, πρόεδρος ΤΚ Χειμαδιού

Η καλλιέργεια σταφίδας είναι μια δύσκολη δουλειά, απαιτούνται χέρια και μεροκάματα. Πρέπει να υπάρχει και ανταπόδοση. Όταν δουλεύεις και δεν αμείβεσαι όπως φέτος, κάτι πρέπει να γίνει, τουλάχιστον μια αναμπέλωση με τη βοήθεια κάποιου κρατικού φορέα. Να υπάρχει στήριξη γιατί είναι δύσκολη η αναμπέλωση και θέλει τουλάχιστον τρία χρόνια για να κάνεις δουλειά. Σχεδόν το 70% των κτημάτων έχουν πρόβλημα. Πρέπει να επέμβει το κράτος στην πιστοποίηση.

Κων/νος Κουρκουμέλης, σταφιδοπαραγωγός

Δέκα χρόνια οι σταφίδες είναι άχρηστες. Πέντε χρόνων φυτέματα και έχουν πρόβλημα. Δεν  έχουν καθόλου ανάπτυκη, οπότε δεν παράγεται σταφίδα. Πέρυσι είχε χοντρή βέργα και φέτος σαν σπιρτόξυλο, τι να πετάξεις; Μιλάμε για απώλεια από 50 έως 70%. Εγώ έχω 10 στρέμματα και η ζημιά είναι πάνω από τη μέση πια. Η λύση είναι να μας βοηθήσουν να κάνουμε αναμπελώσεις.

Κων/νος Κωνσταντόπουλος, σταφιδοπαραγωγός

Το πρόβλημα είναι ότι κάποιες ασθένειες από τα φυτώρια κουβαλάνε οι σταφίδες. Δεν αναπτύσσονται όπως θα έπρεπε. Ξεραίνονται. Δεν ξέρουμε τι είναι. Η παραγωγή κάθε χρόνο μειώνεται σε μεγάλο ποσοστό. Έχει μια πενταετία που παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα. Αν τα φυτώρια δεν είναι καλά, πάλι θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα.

Xρήστος Πάτσιος

Ο γιος μου και η γυναίκα μου καλλιεργούν σταφίδες. Οι σταφίδες δεν πετάξανε. Τη μια χρονιά τα βλέπεις καλά, την άλλη ξερά τα φυτά. Δεν ενδιαφέρεται κανένας για τους αγρότες. Πάμε για αφανισμό των προϊόντων. Η σταφίδα δεν έχει βλάστηση, έχει ξεραθεί και δεν μας είπαν αν θα μας δώσουν κάποια αποζημίωση.


2 Σχόλια για "Σε απόγνωση οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας – Η καχεκτική βλάστηση έχει μειώσει κατά 60% την παραγωγή"

  1. Ο/Η Σπυρος Χειμαριος λέει:

    Εχω ενα πολυ μικρο αμπελι οικογενειακο για το κρασι μας,Εχουμε το ιδιο προβλημα.Ειναι ακριβως 11 ετων και ξεκινησε αυτο το προβλημα απο περισυ.Τα φυτα ειναι εισαγωγης απο Ιταλια.Τι φταιει τελικα; Η αναμπελωση ειναι λυση;Ολα αυτα στην Κερκυρα.

  2. Ο/Η Τάσος λέει:

    Κατάχρηση ζιζανιοκτόνων

    Περιορισμένη μη ορθολογική λίπανση.

    Κακής ποιότητας φροντίδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος