FOLLOW US: facebook twitter

Σε απόγνωση οι πατατοπαραγωγοί της Ηλείας εξαιτίας αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων αιγυπτιακής πατάτας

Ημερομηνία: 25-02-2020 | Συντάκτης:

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ζητούν οι πατατοπαραγωγοί της Ηλείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συμπίεση της τιμής στη πατάτα εξαιτίας της αθρόας και ανεξέλεγκτης εισαγωγής του προϊόντος από την Αίγυπτο, που φέτος φτάνει σε πλεόνασμα 38%.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν χθες στο Κουρτέσι, τόνισαν ότι η φετινή παραγωγή της Ηλείας αλλά και των όμορων νομών κινδυνεύει είτε να μείνει απούλητη είτε να πουληθεί σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω από 0,10 ευρώ, τη στιγμή που το κόστος της καλλιέργειας είναι 1000 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να παρέμβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να δώσει λύση, προειδοποιώντας για τεράστιες απώλειες στο αγροτικό εισόδημα του Κάμπου.

«Δώσαμε μάχες και πετύχαμε κάποια αποτελέσματα, αλλά τα τελευταία χρόνια εφησυχάσαμε και το πληρώνουμε. Πρέπει με τεκμηριωμένες προτάσεις να πείσουμε τον υπουργό ότι δεν έχει το δικαίωμα να επιτρέπει σε 4-5 μεγαλοεισαγωγείς να θησαυρίζουν εις βάρος του παραγωγού και του καναλωτή με αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές πατάτας», τόνισε.

Η γεωπόνος και πρόεδρος του Δημοτικού ΣυμβουλίουΑνδραβίδας-Κυλλήνης, Γεωργία Κακαλέτρη, ανέφερε ότι η πατάτα είναι η κύρια καλλιέργεια της περιοχής και αναφέρθηκε στις λύσεις του προβλήματος.

«Η Κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει την πολιτική βούληση και να αξιοποιήσει το ότι η Αίγυπτος δεν είναι χώρα της ΕΕ για να μειώσει ή να αναστείλει τις εισαγωγές. Υπάρχουν οι δικλίδες ασφαλείας για να βρεθούν λύσεις, ειδάλλως οι πατάτες θα μείνουν απούλητες ή θα πουληθούν σε πολύ χαμηλή τιμή. Έχουμε κάνει μια κίνηση με τον δήμαρχο για να παρουσιάσουμε το πρόβλημα στον υπουργό»

Ο παραγωγός και επικ. Της μείζονος μειοψηφίας, Δ. Μάλλιαρης ανέφερε ότι οι εισαγόμενες πατάτες δεν υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους ποιότητας και «βαφτίζονται» ελληνικές, προκαλώντας σοβαρή ζημιά και στον καταναλωτή και στους Έλληνες παραγωγούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος