FOLLOW US: facebook twitter

Σε απόγνωση οι έμποροι της Ηλείας – Κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση στο πλαίσιο του 2ου Lockdown

Ημερομηνία: 09-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Τρομακτικές και ανυπολόγιστες φαίνεται ότι θα είναι οι επιπτώσεις του δεύτερου Lockdown στην ηλειακή οικονομία, αφού η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν πρόλαβαν να πάρουν «ανάσα», ενώ όπως τονίζουν, τα μέτρα στην πρώτη φάση δεν ήταν επαρκή για να ανακόψουν την ύφεση και να περιορίσουν τα λουκέτα.

Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης, υπογράμμισε την ανάγκη μη επιστρεπτέας επιχορήγησης στους επιχειρηματίες, αφού δεν είναι βέβαιο ότι μελλοντικά θα επιτευχθεί ανάκαμψη ώστε να γίνει ομαλά η αποπληρωμή.

«Εμείς έχουμε πει ότι πρέπει να είναι πολύ πιο γενναία μέτρα. Ένα επιχειρηματίας πολύ μικρός, όπως είναι η πλειονότητα αυτών που εκπροσωπούμε, έχει τα οικογενειακά του έξοδα και τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, τα οποία μπορεί να είναι το ενοίκιο, το ηλεκτρικό, η τηλεφωνία, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις και ούτω καθεξής. Η αναστολή πληρωμών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά η γνώμη μας είναι ότι χρειάζεται και μία μη επιστρεπτέα χορήγηση πέρα από την επιστρεπτέα, η οποία δίνει ένα φιλί ζωής, μία παράταση αλλά όταν αρχίσει να πληρώνεται, αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει επανέλθει η οικονομία. Όμως οι προβλέψεις δεν είναι και τόσο ευοίωνες για το επόμενο διάστημα. Εισερχόμαστε σε μία ύφεση,  άρα έχουμε μία μεγάλη αγωνία για το τι θα γίνει τότε, δηλαδή πόσες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθεσιμότητα ρευστότητας. Πρέπει να δοθεί χρηματοδότηση με τη μορφή μη επιστρεπτέας όπως έχουν κάνει οι περιφέρειες, για τις οποίες βέβαια πρέπει να γίνει και μια άλλη συζήτηση ως προς τα κριτήρια που βάζουν», εξήγησε.

«Ευνοούν τις “αλυσίδες” εις βάρος μας…»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης,  εξέφρασε ανησυχία για το αν είναι αναστρέψιμη η κατάσταση, σημειώνοντας ότι δεν είναι σίγουρο πως θα ανοίξουν όλοι οι έμποροι μετά την άρση του Lockdown.

«Δυστυχώς το εμπόριο πεθαίνει. Δεν πρόκειται να ανοίξει το 30%. Στην πρώτη καραντίνα το 30% πήγε στις ιντερνετικές αγορές, τώρα θα φύγει και το υπόλοιπο. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια. Στο ΤΕΠΙΧ μπήκαν μόνο οι μεγάλες και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ και η πρώτη καραντίνα ευνόησε τα πολυκαταστήματα. Τώρα το ίδιο βλέπουμε. Γιατι να μη λειτουργήσει το λιανεμπόριο με την τήρηση των μέτρων; Ο πρωθυπουργός είχε πει πριν από 10 μέρες ότι δεν θα κλείσει το λιανεμπόριο γιατί δε μεταδίδεται από εκεί ο ιός. Η κατάσταση είναι δραματικη. Δε θέλω να σπείρω τον πανικό, λέω απλά την προσωπική μου γνώμη. Και να ανοίξουμε για ένα 10ήμερο τα Χριστούγεννα, μετά θα κλείσουμε πάλι. Δεν μπορεί όμως αυτό να συνεχιστεί. Τα εμπορικά καταστήματα είχαν επενδύσει στο δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, πώς θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους; Το μόνο που ακούμε είναι αναστολή, δηλαδή να μεταφέρουμε τα προβλήματα για τον Μάρτιο, λες και θα έρθει το Μάννα εξ ουρανού.

Τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου (ΟΕΣΠ) κ. Νίκος Σιαψάλης, ο οποίος ανέφερε ότι το δεύτερο lockdown θα δώσει την «χαριστική βολή» στους μικρομεσαίους επαγγελματίες και θα ευνοήσει για μια ακόμη φορά τις «αλυσίδες» καταστημάτων.

«Είναι πλέον αδύνατον να αντεπεξέλθουμε. Δεν έχουν υλοποιηθεί μέτρα για τις επιπτώσεις του πρώτου lockdown και τώρα έρχεται το δεύτερο. Έχουμε τελειώσει. Πώς θα ανταποκριθούμε στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις μας; Πώς θα επιβιώσουν οι οικογένειές μας και εργαζόμενοι των επιχειρήσεων; Την ίδια στιγμή που τα πολυκαταστήματα και οι “αλυσίδες” θα παραμένουν ανοιχτά.Γιατί να κλείσουν τα καταστήματα, την στιγμή που τηρούν πιστά τα μέτρα προφύλαξης;Δυστυχώς, με τέτοια μέτρα το λιανεμπόριο σβήνει. Ήδη, βρίσκεται στην χειρότερη δυνατή κατάσταση, αλλά πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει επιστροφή…», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος