FOLLOW US: facebook twitter

Στο χώμα ο κόπος του αγρότη!!: Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί στο Χειμαδιό-Ο άνεμος και το χαλάζι έριξαν τον καρπό και έπληξαν τα λιοστάσια

Ημερομηνία: 28-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

-Ζητούν άμεσες διαδικασίες στην καταγραφή και στην αποζημίωσή τους

Σε απόγνωση είναι οι ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή του Χειμαδιού, καθώς η σφοδρή κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας προκάλεσε σοβαρή ζημιά στα λιοστάσια τους και ήρθε να προσθέσει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της φετινής καταστροφής στον πρωτογενή τομέα. Ο ισχυρός άνεμος, σε συνδυασμό με το χαλάζι, έριξαν τον καρπό κάτω, ενώ ό,τι απέμεινε στα ελαιόδεντρα, έχει υποστεί αλλοιώσεις και αναμένεται να επηρεάσει το ελαιόλαδο που θα παραχθεί, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης δήλωσε στην «Πρωινή» ότι οι αγρότες πρέπει να αποζημιωθούν επαρκώς και άμεσα, χωρίς αστερίσκους και καθυστερήσεις.

«Για άλλη μια φορά το μεροκάματο του αγρότη βρίσκεται στο χώμα. Τον Ιανό περιμέναμε αλλά μάλλον ήρθε το παιδί του και μας τίναξε τις ελιές όλες. Πρέπει η κυβέρνηση, ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους αγρότες άμεσα, γιατί αυτό ήταν το κέρδος τους. Είχαν δύο χρόνια άσχημα από τις ελιές, μία με το γλοιοσπόριο και την άλλη με τη χαμηλή τιμή των δύο ευρώ, και σήμερα ήρθε αυτή η καταστροφή και δεν ξέρουμε ακόμα αν τελειώσαμε. Πρέπει άμεσα να γίνουν εκτιμήσεις, από αύριο κιόλας, να δουν το μέγεθος της ζημιάς, να αποζημιωθούν οι αγρότες και να σταματήσουν πλέον τα κόλπα, όπως κάνουν και για τα υπόλοιπα προϊόντα, όπου βρίσκουν διάφορους τρόπους να μην αποζημιωθούν οι αγρότες. Εμείς σε αυτήν την κατεύθυνση θα αγωνιστούμε το επόμενο διάστημα και οι αποφάσεις που έχουμε πάρει σαν Ομοσπονδία, είναι να προωθήσουμε αυτά τα προβλήματα, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προς όφελος των αγροτών μικρομεσαίων. Στις επόμενες κινητοποιήσεις που θα έχουμε, θα βάζουμε τον ΕΛΓΑ σαν πρώτο θέμα γιατί άλλαξε το κλίμα και έχουμε συνέχεια ζημιές», εξήγησε.Ο ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Διαμαντόπουλος τόνισε στην «Πρωινή» ότι η ζημιά είναι πολύ σοβαρή, διότι ακόμα και ο καρπός που έμεινε στα δέντρα, θα «μαυρίσει» και θα επιδράσει αρνητικά στην παραγωγή του ελαιολάδου.

«Είναι  μεγάλη η καταστροφή από το χαλάζι που πέρασε προχθές. Μπορεί να ήταν μικρής διάρκειας, αλλά ήταν μεγάλο το ποσοστό της ζημιάς. Ήταν πολύ έντονο, το βλέπουμε και από την εικόνα εδώ κάτω. Έχουμε μεγάλη πτώση και το ζήτημα είναι ότι αυτές που έχουν παραμείνει τώρα πάνω, είναι χτυπημένες, οπότε σταδιακά με τον καιρό θα πέσουν κι αυτές, γιατί έχουν ήδη κάνει μαύρισμα. Εμείς ζητάμε άμεσα εκτίμηση και περιμένουμε να έρθουν σύντομα, γιατί αν περάσει ο καιρός,  θα βγουν χορτάρια κάτω και η ζημιά, που τώρα είναι εμφανής, αργότερα δε θα είναι τόσο ορατή.«Πληρώνουμε ασφάλιστρα και ζητάμε άμεσα αποζημίωση»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισήμανε πως η ζημιά είναι μεγάλη και θα επηρεάσει δραματικά το αγροτικό εισόδημα.

«Η κακοκαιρία που μας έπληξε προχθές ήταν πολύ έντονη. Το χαλάζι ήταν πολύ δυνατό, με αποτέλεσμα να πέσουν οι ελιές σε μεγάλο βαθμό κάτω. Μιλάμε για μεγάλη ζημιά, διότι και οι ελιές που έχουν μείνει πάνω, έχουν και αυτές πρόβλημα. Σιγά σιγά θα πέσουν και αυτές. Είναι πάνω από τις μισές ελιές που έχει το κάθε δέντρο κάτω. Είναι μεγάλη η ζημιά, γιατί και αυτές οι ελιές που θα μείνουν πάνω σιγά-σιγά θα αρχίσουν να χαλάνε και θα επηρεάσει το ελαιόλαδο συνέχεια δεν έχουμε πλέον. Είναι μεγάλη απώλεια για μας, γιατί δεν έχουμε και πολλά εισοδήματα πλέον», είπε.Ο Χρήστος Πάτσιος από το Χειμαδιό στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο αντιμετώπισης από τον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι πληρώνει ετήσια ασφάλιστρα 1000 ευρώ.

«Ζητάμε από την πολιτεία να μας βοηθήσει, όχι ελεημοσύνη. Προσωπικά πληρώνω 1000 ευρώ το χρόνο στο ΕΛΓΑ, ο οποίος μαζεύει πολλά εκατομμύρια. Δεν ζητάμε  να μας δώσει κάτι παραπάνω ούτε ζητάμε να μας δώσει 100% αποζημίωση, αλλά αυτό που δικαιούμαστε. Να έρθουν οι εκτιμητές τώρα και να δουν την πραγματική ζημιά που φαίνεται και να αποφασίσει να δούμε τι θα κάνουμε. Αν δεν γίνει κάτι ξεπλύναμε, χαθήκαμε. Και δεν ζητάμε να μπουν στα ΠΣΕΑ, γιατί είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, τους μισούς τους βάζουν, τους άλλους μισούς τους πετάνε έξω λόγω στρεμμάτων. Εμείς ζητάμε αποζημίωση άμεσα από τον ΕΛΓΑ, εδώ και τώρα», τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας του πρωτογενούς τομέα.

«Η ζωή μας είναι η ελιά και το λάδι. Από αυτά περιμένει να ζήσουμε εμείς, το ελαιόλαδο είναι το κύριο προϊόν. Αυτό που έχει μείνει κάτω χάθηκε. Αυτό που είναι πάνω, θα χαθεί το μισό, γιατί δεν μαζεύουμε αύριο ελιές, αλλά τον Νοέμβριο ξεκινάμε. Μέχρι τότε το βαρεμένο θα σαπίσει και θα πέσει, ενώ θα κάνει κακή ποιότητα και στο υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αν χαθεί το λάδι, η σταφίδα, τα θερμοκήπια,  δεν θα υπάρχει πρωτογενής τομέας. Τι θα γίνει ο αγρότης, γκαρσόνια δε χωράνε άλλα. Αυτή η κυβέρνηση είπε ότι ήρθε να αλλάξει τον τόπο Μακάρι να δούμε μήπως το αλλάξει όμως προς το χειρότερο, γιατί βλέπω κάποιες δηλώσεις Από τον κ. Υπουργό για το καρπούζι. Ας έρθει εδώ ο ίδιος να διαπιστώσει τη ζημιά και ας έρθει να δει τα βιβλιάριά μας να δει αν έχουμε λεφτά στην τράπεζα αφού είμαστε προνομιούχοι», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος
Ζητείται εργαζόμενος για εργασίες τοποθέτησης αθλητικών ειδών και παιδικών χαρών, εντός και εκτός Πύργου Ηλείας.

Πληροφορίες: 6948838248