FOLLOW US: facebook twitter

Σε απόγνωση είναι οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας: «Ακριβός ο οβελίας, αλλά δίχως κέρδος για μας»

Ημερομηνία: 13-04-2022 | Συντάκτης:

-Εμείς πουλάμε με 7 ευρώ και στον καταναλωτή φτάνει στα 15, δηλώνει στην Πρωινή ο πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηλείας, Κ. Θεοδωρόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων της Ηλείας ενόψει Πάσχα, αφού οι τιμές στον οβελία είναι μεν αυξημένες, αλλά η κατακόρυφη άνοδος του κόστους παραγωγής εξανεμίζει τα όποια έσοδα ανέμεναν, αφού όλα τα αναγκαία εφόδια για τα κοπάδια τους έχουν τιμές τριπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηλείας, Κώστας Θεοδωρόπουλος, το ότι η τιμή στο αρνί και στο κατσίκι φτάνει στα 13 και 15 ευρώ στο εμπόριο, δεν συνεπάγεται και ανάλογο όφελος για τους κτηνοτρόφους.

«Είναι περίεργη χρονιά η φετινή. Ο κόσμος βλέπει 15 ευρώ τιμή στο τσιγκέλι και νομίζει πως οι κτηνοτρόφοι κάνουν χρυσές δουλειές. Δεν είναι έτσι όμως. Εμείς δεν καρπωνόμαστε τίποτα από τα 15 ευρώ, γιατί αυτή τη στιγμή εμείς δίνουμε τον οβελία στα 7 με 7,5 ευρώ. Αυτή η τιμή δεν είναι άσχημη αλλά όχι και η αναμενόμενη. Θα ήταν καλή τα προηγούμενα χρόνια, που το κόστος παραγωγής ήταν διαχειρίσιμο, έστω και δύσκολα. Με την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις, πλέον είναι δυσβάσταχτο το κόστος για μας. Γάλα, ζωοτροφές, πετρέλαιο, ρεύμα, όλα είναι τρεις και τέσσερις φορές πάνω», εξήγησε στην «Πρωινή» ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Παράλληλα, τόνισε πως ο συνδυασμός μειωμένης παραγωγής και ανατιμήσεων οδηγεί σε φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά, ζητώντας από το κράτος να κάνει αυστηρούς ελέγχους για να πατάξει ή έστω να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα.

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι από αυτά που πληρώνει για τον οβελία του, εμείς δεν παίρνουμε τίποτα επί της ουσίας, μέσα μπαίνουμε. Επειδή υπάρχει έλλειψη, βρίσκουν ευκαιρία οι μεσάζοντες και εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να κερδοσκοπήσουν. Πρέπει να παρέμβουν αποτελεσματικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Επίσης, πρέπει κάτι να γίνε με το κοστολόγιο, γιατί έχουμε λυγίσει. Η κτηνοτροφία βιώνει την εγκατάλειψη λόγω του υψηλού κόστους και έτσι προκύπτει η έλλειψη στην παραγωγή και στην αγορά. Εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε την αγορά, αυτό το κάνoυν οι μεγάλοι έμποροι και όσοι έχουν τα κουμάντα. Εγώ σαν κτηνοτρόφος πρέπει αύριο μεθαύριο να τα δώσω, υπάρχει αβεβαιότητα και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος