FOLLOW US: facebook twitter

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι τοματοπαρωγοί της Ηλείας

Ημερομηνία: 27-08-2019 | Συντάκτης:
Ο καύσωνας έπληξε την βιομηχανική τομάτα με αποτέλεσμα μειωμένες αποδόσεις αλλά ο ΕΛΓΑ περί άλλων τυρβάζει

Με έντονα τα σημάδια του καύσωνα στις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας της χώρας μας ξεκίνησε η πριν από αρκετές μέρες η συγκομιδή του προϊόντος, ενώ στο νομό Ηλείας έχει ήδη συγκομιστεί το 40% από τις υπάρχουσες τοματοκαλλιέργειες και θα ολοκληρωθεί τέλος του επόμενου μήνα.  Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την καλλιέργεια του φυτού και τα αποτελέσματα φαίνονται στις στρεμματικές και ποιοτικές αποδόσεις των καλλιεργειών.

Οι οριακές καταγραφές από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για θερμοκρασίες κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου δεν αφήνουν περιθώρια για αποζημιώσεις στους πληγέντες από τον ΕΛΓΑ. Η εικόνα αυτής της κατάστασης διαγράφεται αρνητική και με έντονο τον προβληματισμό των παραγωγών για το μέλλον της βιομηχανικής ντομάτας, καθώς  με δεδομένο το αυξημένο κόστος καλλιέργειας της ντομάτας, τις συνεχείς ζημιές που καταγράφονται από τον καιρό και τα παιχνίδια των βιομηχάνων, εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η καλλιέργεια σε βάθος πενταετίας θα εγκαταλειφθεί», σημειώνουν με νόημα στην «ΥΧ» οι παραγωγοί.

Ναι μεν, αλλά… από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας στον Νομό Ηλείας, λόγω των σημαντικών ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες όμως δεν δικαιολογούν, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, την καταβολή αποζημιώσεων.

Η αγανάκτησή τους είναι μεγάλη, καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα αυξημένα έξοδά τους, παράγοντας άκρως αποτρεπτικός για τη συνέχιση της καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας. «Αν παραδίδουν στα εργοστάσια με 80 ευρώ τον τόνο και τα έξοδά τους είναι 700 ευρώ, γιατί να ξανακαλλιεργήσουν;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλλιανάτος.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», οι ζημιές στη βιομηχανική ντομάτα από τον καύσωνα είναι μεγάλες, αλλά ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει όσες περιοχές ήταν κάτω από 40 βαθμούς Κελσίου.

«Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ διαπίστωσε ζημιές στην καλλιέργεια, αλλά, επειδή σύμφωνα με τις μετρήσεις τους, η θερμοκρασία έφτασε τους 39,8 βαθμούς Κελσίου, δεν δικαιούνται αποζημίωση. Είναι εξωφρενικό», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο κ. Βαλλιανάτος. Ο ίδιος προσθέτει: «Εάν ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώσει τους παραγωγούς στη Βόρεια Ηλεία, που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν ζημιές λόγω καύσωνα, με την αιτιολογία ότι η θερμοκρασία δεν έφτασε τους 40 βαθμούς, τότε η Ομάδα Παραγωγών θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη».

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Ήδη, στον νομό έχει συλλεχθεί το 40% της βιομηχανικής ντομάτας. Η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει λόγω της όψιμης φύτευσης εξαιτίας των βροχών τον περασμένο Απρίλιο – Μάιο. Η ολοκλήρωση της συγκομιδής της ντομάτας αναμένεται στα τέλη Σεπτέμβρη, ενώ πέρυσι είχε τελειώσει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας υπολογίζεται στους 10 τόνους το στρέμμα, ενώ η τιμή βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στα 80 ευρώ ο τόνος. Σε ό,τι αφορά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αυτές είναι αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ypaithros.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος