FOLLOW US: facebook twitter

Σχεδόν κανένα σπίτι στην Ηλεία δεν άφησε ανεπηρέαστο ο κορονοϊός!

Ημερομηνία: 03-01-2022 | Συντάκτης:

Μέσα σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν 1731 κρούσματα κορονοϊού – Συνεχίζονται οι ουρές στα κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ αλλά και σε Νοσοκομεία, Υγειονομικά κέντρα και Μικροβιολογικά εργαστήρια


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Με τη μετάλλαξη «Όμικρον» να μην έχει αφήσει κανένα σπίτι ανεπηρέαστο και στην Ηλεία, οι ουρές που δημιουργούνται στα σημεία όπου διενεργούνται ράπιντ τεστ, είτε στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, είτε στα φαρμακεία και τα Νοσοκομεία, αλλά και στα μικροβιολογικά εργαστήρια, είναι τεράστιες. Οι πολίτες που σπεύδουν για το τεστ, συνήθως ήρθαν σε επαφή με κάποιο κρούσμα ή έχουν κάποια συμπτώματα

Η «έκρηξη» στα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας έχει επιφέρει ανησυχία σε μεγάλη μερίδα των πολιτών που θέλουν να επιβεβαιώσουν αν τα συμπτώματα που έχουν ή η επαφή με κρούσμα, τους έχει φέρει αντιμέτωπους με τον κορονοϊό και τη μετάλλαξη Όμικρον.

Επίσης, πολλοί από τους πολίτες που επισκέφτηκαν χθες τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ ή τα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, είναι άτομα που βγήκαν θετικοί σε selftest που έκαναν στο σπίτι τους. Ο κόσμος πάντως πρέπει να είναι οπλισμένος με μεγάλη υπομονή καθώς η ζήτηση που καταγράφεται για τα τεστ είναι πολύ μεγάλη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων από την περασμένη Κυριακή στην Ηλεία έως χθες είναι 1731, με την αύξηση να ξεπερνά το 500% ποσοστιαία! Θλιβερό ρεκόρ υπήρξε την 29η Δεκεμβρίου με 496 κρούσματα σε μια μέρα, 30 Δεκέμβρη είχαμε 377 κρούσματα, παραμονή Πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου 452 και ακόμα και την Πρωτοχρονιά όπου τα ράπιντ ήταν λιγότερα εκ των πραγμάτων, είχαμε 304 κρούσματα.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή εκτιμούν ιατρικές πηγές πως είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν δηλώνονται στον ΕΟΔΥ ή κάποιοι περιορίζονται σε ένα σελφ τεστ, καθώς δεν μπαίνουν στη διαδικασία να περιμένουν στην ουρά επί ώρες. Εκτιμάται ακόμα ότι το μεγάλο «μπαμ» στην έκρηξη των κρουσμάτων, έγινε στα ρεβεγιόν και τις νυχτερινές εξόδους παραμονής και Χριστουγέννων, όπου άρχισε να καταγράφεται η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται ο αριθμός των κρουσμάτων των επόμενων ημερών για να φανεί ποια είναι η εικόνα της μετάλλαξης “Όμικρον” στην τοπική κοινωνία και αν υπάρχει προοπτική υποχώρησης των νέων μολύνσεων. Ο μεγάλος αριθμός των νοσούντων και η υποχρεωτική καραντίνα την οποία τηρεί η πλειοψηφια- αυτό είναι θέμα καθαρά ατομικής ευθύνης- έχει οδηγήσει σε μειωμένες εξόδους από τους πολίτες, άρα όλο και λιγότερος κόσμος λογικά , είναι εκτεθειμένος στον ιό.

Με προϋποθέσεις τα μοριακά τεστ covid

Θυμίζεται, ότι από χθες οι οδηγίες της κυβέρνησης είναι ότι όσοι βρεθούν θετικοί με το rapid test, να επαναλάβουν τον έλεγχο με τον ίδιο τρόπο και όχι με PCR. Αυτό δεν ισχύει για τους ανεμβολίαστους, για τους οποίους συστήνεται το μοριακό τεστ. Πάντως ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι η οδηγία αυτή έχει δοθεί από την κυβέρνηση, καθώς τα μοριακά τεστ εκτός από το ότι έχουν μεγαλύτερο κόστος για τη δωρεάν διάθεσή τους από το κράτος, έχουν αρχίσει να εκλείπουν από την αγορά γι αυτό και διενεργούνται με προϋποθέσεις, τουλάχιστον από τον ΕΟΔΥ. Η κυβέρνηση για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν για την ασφάλεια των πολιτών, θα πρέπει να διαθέσει περισσότερα δωρεάν μοριακά τεστ γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου νοσούντες φαίνονται ψευδώς αρνητικοί σε δύο και τρία ράπιντ και μόνο το PCR δείχνει θετικό. Αυτό δημιουργεί και μια επικινδυνότητα για την διασπορά των κρουσμάτων.
Το κόστος ωστόσο είναι πολύ υψηλό και στα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια που ξεκινά από 40 έως και 60 ευρώ.

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί για ψευδώς αρνητικά ράπιντ τεστ

Η καθηγήτρια παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σε ό,τι αφορά τα τεστ κορονοϊού τόνισε ότι «Αν και η ευαισθησία των αντιγονικών είναι κατά τι χαμηλότερη από αυτή της PCR να υπενθυμίσω ότι οι περισσότερες μελέτες δείχνουν πως οι ασθενείς που έχουν ψευδώς αρνητικό rapid, αλλά θετικό PCR , έχουν χαμηλό ιικό φορτίο άρα, χαμηλή μεταδοτικότητα. Είναι απαραίτητο να παραμείνουμε σπίτι εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κλινικό σημείο κοινού κρυολογήματος”, είπε η καθηγήτρια η οποία πρόσθεσε ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Η Μίνα Γκάγκα πρόσθεσε ότι “δεν χρειάζεται PCR μετά το θετικό rapid, κι επειδή αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος, είναι καλύτερα με το rapid να μείνουμε σπίτι και να μην πάμε για PCR. Είναι πολύς ο κόσμος, πολύ μεγάλη η αναμονή και μεγάλη η ταλαιπωρία και είναι σημαντικό να είμαστε καλύτερα στο σπίτι”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος