FOLLOW US: facebook twitter

Σχέδιο για την ίδρυση Δημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας στον Πύργο

Ημερομηνία: 12-12-2022 | Συντάκτης:

Τη σύσταση νέου Νομικού Προσώπου αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Στη σύσταση δημοτικής ενεργειακής κοινότητας αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ο δήμος Πύργου, προκειμένου να μειώσει το υψηλό κόστος στην ηλεκτρική ενέργεια. Το νέο Νομικό Πρόσωπο θα έχει τη μορφή αστικού συνεταιρισμού αποκλειστικού σκοπού και σε αυτό θα συμμετέχουν αναλογικά με ποσοστό και τα επιμέρους νομικά πρόσωπα του δήμου.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος, όταν τα μέλη είναι σε έναν δήμο πρέπει να υπάρχουν πέντε συμμετοχές και πρότεινε τη συμμετοχή των πέντε νομικών προσώπων του δήμου στο συνεταιριστικό κεφάλαιο ως εξής: ο δήμος Πύργου με 40%, η ΔΗΚΕΠ και ο ΔΟΠΠ με 20%, η ΔΕΠ με 10% και οι Σχολικές Επιτροπές Δευτεροβάθμιας & Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με 5%.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο δήμος Πύργου πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στη χωροθέτηση και λειτουργία υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού η εναλλακτική επιλογή είναι η αύξηση των τελών.

«Στον Δήμο του Πύργου το πρώτο τρίμηνο του ‘22 η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί σε 2.333.000 κιλοβάτ. Αντίστοιχα η δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί σε 526.435 ευρώ, εκ των οποίων οι 317.000 αφορούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής με την έκπτωση. Το πρώτο τρίμηνο του ‘22 παρατηρείται σημαντική αύξηση στο ενεργειακό κόστος 67%, ήτοι, 211.000 ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του ‘21. Σε επίπεδο δημότη ή νοικοκυριού προκύπτει ότι το επιπλέον ενεργειακό κόστος ανάγεται περίπου σε 4 ευρώ ανά πολίτη ή 12 ευρώ ανά νοικοκυριό. Καθώς είναι επιλογή μας, το επιπλέον ενεργειακό κόστος δεν θα μετακυλήσει στους δημότες μέσω αύξησης των ανταποδοτικών τελών, συνεχίζει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου. Και για αυτό είμαστε σε ένα τάιμ που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις σε σχέση με την ενέργεια, διότι διαφορετικά, εάν δεν παίρνουμε αποφάσεις, πρέπει να πάμε σε αύξηση τελών, δεν υπάρχει άλλη λύση», ανέφερε και χτύπησε «καμπανάκι» για τη ΔΕΥΑΠ, αποκαλύπτοντας ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους απειλεί και τη συγκεκριμένη δημοτική, αφού η δαπάνη ήταν 49.000 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στις 97.000 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 98%.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, η επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων (Νικολούτσος Ε. Καννής, Α. Καράμπελας Ι. Γ. Αργυρόπουλος) εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη τους για τη σύσταση Δημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας Πύργου σε πρώτη φάση και σε μεταγενέστερο χρόνο το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει για τα λοιπά εκ του νόμου προβλεπόμενα ώστε να αποκτήσει νομική υπόσταση.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, Νώντας Κυριαζής, ανέφερε ότι το θέμα θα πρέπει στη συνέχεια να έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόοδος των διαδικασιών και να επικυρωθεί το καταστατικό του υπό ίδρυση νομικού προσώπου, καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους ν’ αποφασίσουν. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος