FOLLOW US: facebook twitter

Σχέδιο αναβάθμισης φωτισμού και πυρασφάλειας στο Χλεμούτσι

Ημερομηνία: 28-09-2022 | Συντάκτης:

-Τι απάντησε η ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη σε ερώτηση του Ανδρ. Νικολακόπουλου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Μελέτη για τη συνολική αντικατάσταση του φωτισμού στο κάστρο Χλεμούτσι, με σύγχρονα και μη ενεργοβόρα συστήματα φωτισμού, δρομολογεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας για το 2023, όπως αποκάλυψε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας, Ανδρέα Νικολακόπουλου.

Όπως τόνισε, η Εφορεία προβαίνει ανά διαστήματα σε αντικατάσταση μέρους των κατεστραμμένων προβολέων και παράλληλα προγραμματίζει την ένταξη της μελέτης στο πρόγραμμα δράσης της για το επόμενο έτος, καθώς ο φωτισμός του μνημείου –εξωτερικός και εσωτερικός- έχει να αλλαχθεί από τη δεκαετία του 1990.

Παράλληλα η υπουργός τόνισε ότι για την πυρασφάλεια χώρου και μουσείου, υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης- πυροπροστασίας, καθώς και σύστημα πυρανίχνευσης στην αρχαιολογική αποθήκη.

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει ήδη εκπονήσει συνολική μελέτη για την αναβάθμιση της πυροπροστασίας του χώρου και του Μουσείου, που έχει θεωρηθεί από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, η υλοποίηση και εφαρμογή της οποίας προγραμματίζεται εντός του 2023. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ο  εσωτερικός φωτισμός είναι σήμερα σε λειτουργία, ενώ ο εξωτερικός φωτισμός υπόκειται συστηματικά σε βανδαλισμούς, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργεί ένα μόνο τμήμα του», σημειώνει.

Σχετικά με λοιπά έργα ανάδειξης, η κ. Μενδώνη πρόσθεσε ότι εκτελούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, από τον Δεκέμβριο του 2019, εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης της αίθουσας Α3, στο πλαίσιο του έργου CoastalHeritageNetwork – CoHeN του Ε.Π. Interreg Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020, δυνάμει της Υ.Α., όπως αυτή τροποποιημένη ισχύει.

Το μόνιμο και ΙΔΑΧ φυλακτικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στο χώρο και το μουσείο ανέρχεται σε έξι (6) άτομα (πέντε ημερήσιοι φύλακες και ένας νυκτοφύλακας) και επισημαίνεται ότι ο χώρος ενισχύεται κάθε χρόνο κατά την θερινή περίοδο με έκτακτο φυλακτικό προσωπικό ανάλογα με τη συνολική διάθεση προσωπικού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και τις ανάγκες της, ενώ, κατά το τ.έ., το ΙΔΟΧ φυλακτικό προσωπικό που υπηρετεί στον χώρο/μουσείο ανέρχεται σε τέσσερα (4) άτομα (τρεις ημερήσιοι φύλακες και ένας νυκτοφύλακας). Επίσης,το Υπουργείο έχει υποβάλει αίτηση για τον Ετήσιο Προγραμματισμό Προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού του δημοσίου τομέα έτους 2023, κατόπιν σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, δυνάμει της οποίας ζητούνται συνολικά πεντακόσιες ενενήντα πέντε (595) θέσεις μόνιμου προσωπικού διαφόρων κλάδων/ειδικοτήτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος